Proje okul olabilecek bazı anadolu liselerinin kılavuzda yer almadığı görüldü.
Yeni sistemde, daha önce yüksek puanlarla öğrenci alan ve yüzdelik dilimi 6-7 olan çok sayıda Anadolu lisesine kılavuzda yer verilmedi. Yani çok sayıda ''nitelikli Anadolu lisesi’’ yeni tür dağılımı nedeniyle artık merkezi sınavla öğrenci almayacak.
Bu okullar artık adrese dayalı sistemle öğrenci alacak. Bu okullara bir örnek verilirse İzmir Karabağlar Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi gösterilebilir. Nitelikli eğitim veren bu okul artık adrese dayalı sistemle öğrenci alacak.
Ayrıca bu okul, enson TEOG sınavında 463 taban puanla öğrenci alırken, iki yıldır da Üniversite sınavlarında, Karabağlar’da en başarılı okul olma ünvanını yakalamış.
Bazı illerde Anadolu liselerinin hiç listeye girmediğini de görüyoruz. Bu da Anadolu liselerinin üniversite sınavlarındaki etkisini azaltacak.
463 puanla öğrenci alan bir eğitim kurumu listede yer almaz iken 300 puanlı okulların yer alması hangi kriterlere göre yapılmıştır?
Listede yer alan 300 puanlı okullara göre, listede yer almayan başarı oranı yüzde 5-6 diliminde olan okullar NİTELİKSİZ midir?
Ben de bir veli olarak bu sorunun yanıtını arıyorum?
Bu durum özel okulların işine yarıyor gibi gözüküyor. Ancak herkesin çocuğunu özel okula yollayabilecek gücü var mı? Yok….
Bu türden önemli konular, öğretmenlerle, eğitim uzmanlarıyla, veliler ile okul aile birlikleriyle, hatta öğrencilerle görüş alışverişiyle karara bağlanması gereken konulardır.
Eğitim bir ülkenin geleceğidir. Daha önemli bir konu var mı?