adscode
adscode

BAŞARI SIRANIZIN ALTINA İNDİKÇE, KATSAYI VE DÖNÜŞTÜRMELERE TAKILMADAN, ŞANSINIZ ARTACAKTIR

Üniversite tercihlerinde bulunmak her sene yoğun ve yorucu bir süreçtir. Bu sene ise, adaylar için daha yorucu, çünkü yeni bir sistem, yeni puan türleri ve hangi başarı sırası…

ozkangogercin@outlook.com




Öncelikle adayların her zaman şunu bilmesinde fayda var. Kılavuzda gördüğünüz taban puanlar ve başarı sırası, her sene üniversite öğrencileri tarafından belirleniyor. Bu sene de aynı şekilde olacak. ÖSYM’nin son 3 senenin başarı sırasını koyması, bu yıllardaki dalgalanmalara bakarak, mantıklı bir tercih listesi oluşturmanız içindir. Ancak, puan türleri değiştiği için, şu ya da bu bölüm için net bir şey demek mümkün olmuyor. Çünkü, yeni puan türlerinde her alandan öğrenci olduğu için, nasıl bir dağılım ve yığılma gösterecek bunu hep beraber göreceğiz.

İnternete baktığımız zaman, katsayı üzerinden tahmini başarı sıralarını gösteren tablolar ve açıklamalar mevcut. Bu konuda açıklama yapan güvenilir diyebileceğimiz eğitimciler de var. Ancak, görünen şu ki, öğrenci ne kadar çok farklı bilgi ve açıklama gelirse, o kadar çok aklı karışıyor.

Tüm yapılan katsayı açıklamaları ve tabloları bir kenara koyarsak; mantık olarak, bir öğrenci, açıkta kalmak istemiyorsa, başarı sırasının olabildiğince altına inmesi gerekir. Ama, asıl önemli olan gönlündeki üniversite ve bölümü kazanabilmesi. O bölüm, başarı sırasından yüksek dahi olsa, ilk sıraya yazıp şansını denemelidir. Üst sınır için net bir şey diyemiyorum, 50 bin üstünü yazın diyenler de oluyor. Ben daha makul bir çerçevede yaklaşıyorum. Fakat, gönlünüzdeki yer, o kadar yukarda olsa bile, ilk sıraya yine de yazın. Neden yazmadım diye pişmanlık duymaktansa, en azından yazdım deyip, şansınızı deneyin. Ancak, yine de tekrarlıyorum, başarı sıranızdan aşağı indikçe, yerleşme ihtimaliniz daha da artacaktır.

Bir aday için, aslında tercihlerdeki en önemli nokta, neyi istediğini ne olarak bilmesidir. Ne istediğini bilen bir öğrenci, hangi başarı sırasına sahip olursa olsun, nasıl hareket edeceğini bilir. Belki de sınava tekrar girmeyi göze de alabilir. Ancak, bilinçsizce hareket eden bir öğrenci, yanlış tercihinde kurbanı olur. O yüzden, siz siz olun, doğru ve sağlıklı bir tercih yapabilmek adına mutlaka uzman rehber öğretmenlerinizden destek alın. Severek yapabileceğiniz meslek ya da meslekler üzerine gidin. Ve tercih rotanızı belirleyin.  Üniversite adı ve kalitesi tabii ki önemli ama,, sevmediğiniz bölümü okuduktan sonra, üniversitenin adı bile sizi mutlu etmeyebilir.

Herkesin istediği bölüme yerleşmesi dileğiyle…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)