adscode
adscode

DGS EK YERLEŞTİRMEDE DİKKATE ALINMASI GEREKEN OLMAZSA OLMAZ BİLGİLER

YKS tercihleri gölgesinde,  ek yerleştirmesi yapılacak bir sınav türü var. O da DGS, uzun adıyla “Dikey Geçiş Sınavı”.

ozkangogercin@outlook.com




2 yıllık yüksekokul mezunları,  eğitimlerini 4 yıla tamamlamak adına lisans fakültelerine yerleşmek için son tercih haklarını kullanacaklar.

DGS ek yerleştirme tercihleri başladı. Ancak, adayların tercihleri yapmadan önce, ÖSYM web sitesinde yayımlanan açıklamaları dikkate alması gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, mezun olduğunuz ön lisans programı, hangi alan lisans koduna denk geliyorsa onu tercihlerinizde bulundurmalısınız. Uyuşmayan lisans kodunu tercih ederseniz, tercihiniz geçersiz sayılacaktır. Bu kodlar neler ve hangi bölümü karşılıyor ek yerleştirme sürecinde ÖSYM web sitesinde yayımlanacaktır.

DGS ek yerleştirmelerin, YGS ek yerleştirmelerden en büyük farkı, taban puan şartı aranmamasıdır. Yani, aday kendi puanının hem altından hem de üstünden bölüm tercih edebilecektir.  Adayın,  tercih yapabilmesi için ise 2 önemli şart vardır.

-İlgili puan türünün hesaplanmış olması

-İlk tercihlerde herhangi bir programa yerleşmemiş olması  gerekmektedir.   

Adayların 30 tercih hakkı bulunmakta olup,  istek ve ilgi sıralarına göre tercihlerini yapabilirler. Ancak, burada bilinmelidir ki, puanı diğerinden yüksek olan aday öncelikli yerleşecektir.

Diyelim ki:

A aday aynı bölümü son sıraya, siz ise ilk sıraya yazdınız.  Ve A adayının puanı, sizden yüksek. A adayı 29 tercihinden birine yerleşemez ve son tercihine kalırsa, siz ilk sıraya yazmış olsanız dahi, o aday yerleşecektir.

O yüzden, ilgi ve isteğinizi göz önünde bulundururken, makul ve mantıklı bir sıralama yapmanızda faydalı olacaktır.

DGS yerleştirmelerinde, sizinle beraber aynı puanı olan adaylar aynı bölümü tercih ederse ne olacaktır? Bu tarz eşitlik durumlarında aşağıdaki öncelikler dikkate alınacaktır.

-Aynı puana sahip 2 adaydan, standart puanı yüksek olana öncelik verilecektir.

-Hem puanlar, hem de standart puanları eşit ise, obp (ortaöğretim başarı puanı) yüksek olana öncelik verilecektir.

-Bu 3 kriterde eşit ise, tercih sıralarına bakılacaktır. Hangisi ilk ve yukarıda tercih ettiyse, o kazanacaktır.

-Tüm bu söylediklerimiz de eşit ise, artık yaşı küçük olan o bölüme yerleşecektir.

DGS ek yerleştirmeler ile ilgili detaylı bilgileri verdikten sonra, son olarak size vereceğimiz tavsiyelere geldi.

-Bölümlerin, özel koşul ve açıklamaları mutlaka okuyun.  O koşullara uygun olmayan bir durumunuz olursa, kazansanız dahi kayıt yaptıramazsınız.

-Seçtiğiniz üniversiteler vakıf mı ya da devlet mi, ona da dikkat etmeniz gerekiyor. Bu konuda yanlış tercih yapan öğrenciler, ne yazık ki maddi imkansızlıktan dolayı kayıt yaptıramıyor.

-Tercihlerinizi yaparken, mutlaka okumak istediğiniz bölümü yapın. Sırf tercih yapmak için yapmayın. Eğer kazanır ve gitmezseniz, seneye okul puanında kırılma yaşar ve dezavantajlı duruma düşersiniz.

-DGS tercihlerinde hiçbir bölümü kesin kazanırım ya da kazanamam diye bakmayın. DGS yerleştirmelerinde, öğrencilerin tercih dağılımlarına göre sürprizler yaşanabilmektedir. Bu noktayı unutmayın.

Tüm adaylara tercihlerinde başarılar diliyorum.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)