adscode
adscode

DOĞRU TERCİHİN ANAHTARI ÖSYM YERLEŞTİRME KILAVUZUNUN DİLİNİ ANLAMAKTAN GEÇER

ÖSYM, kontenjan kılavuzunu ön bilgi amaçlı olarak yayımlandı. Tercihler öncesi, kılavuzun dilini anlamak ve doğru hareket etmek çok önemli.

ozkangogercin@outlook.com




Kılavuzu elinize aldığınız zaman,  yerleştirme ile ilgili genel bilgiler ile, 2 yıllık ve 4 yıllık bölümleri tablo halinde göreceksiniz. Ancak, kılavuz ön bilgi olarak yayımlandığı için, başarı sıralamaları ve puanları yer almıyor. ÖSYM, bu bilgileri asıl kılavuzda paylaşacaktır. Sizin şu ana yapmanız gereken, üniversite ve bölümleri incelemek ve yerleştirme konusundaki bilgileri dikkate almaktadır. 

Bende yardımcı olmak amacıyla, sizlere kılavuz ile ilgili önemli bilgilere değinmek istedim.

 

*Bir öğrencinin tercih hakkına sahip olması için TYT sınavından en az 150 puan alması gerekmektedir. Bu puanı alamayan öğrenciler ne yazık ki hiçbir tercih hakkında bulunamayacaktır.

 

*TYT puanı hesaplanan öğrenciler, AYT sınavından da, 150-180 puan aralığındaki takdirde 2 yıllık bölümleri, 180 puan puan ve üstü alanlar ise 4 yıllık bölümleri tercih edebilecek.

 

*24 tane tercih hakkınız olacaktır. Ya tüm hepsini tercih edebilirsiniz, ya da tek tercih hakkında da bulunabilirsiniz. Ancak, tercih edeceğiniz bölüm/bölümler kesinlikle okumak istediğiniz bölümler olsun. İstemediğiniz bölüme yerleşirseniz, seneye tekrar girmek istediğiniz de okul puanınız kesintiye uğrayacak ve avantajınızı kaybedeceksiniz.

 

*Bu tercih hakkınızı kullanırken, hem doğru bir sıralama yapmanız hem de bölümlerin özel koşul ve maddelerine dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle; alan,  yaş, cinsiyet v.s. gibi özel koşullara dikkat etmeden tercih yaptığınız takdirde, o bölümü kazansanız bile yerleşme hakkına sahip olamıyorsunuz. ÖSYM, bu konularda hata yaptığınız takdirde kesinlikle mesuliyet kabul etmeyeceğini de dile getiriyor. O yüzden, kılavuzu çok ama çok dikkatli inceleyerek, tercihinizi oluşturun.

 

*Kılavuzda, okul birincileri için sınırlı sayıda ayrı kontenjan hakkı tanındığını göreceksiniz. Bu adaylar, ya bu sınırlı kontenjana yerleşecekler ya da genel kontenjanda kendine yer bulacaklardır. Ancak, bir aday, sadece yüksek rağbet gören bölümlere yüklenirse, bu kez de açıkta kalma ihtimali ile karşı karşıya kalacaktır. Çünkü, puanı o bölüm için yetmeyen bir aday, sadece okul birincisi avantajını kullanmak isterse, kendinden yüksek puana alan adaylar, hem o kontenjanı, hem de genel kontenjana daha önce yerleşme hakkına sahip olacaktır.

 

*Tercih yaparken, dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi de, bazı bölümlerde başarı sıralaması sınırı olmasıdır. Mesela, hukuk okumak isteyen bir öğrenci, 150binin üstünde bir sıralamada olursa, bu bölüme yerleşemeyecektir. Tıp programlarında ise, 40bin üstü başarı sıralamasına ait bir aday da bu bölüme yerleşme hakkına sahip olamayacaktır. Diğer bölümler ile ilgili baraj sınırlaması kılavuzda yer almaktadır.

 

*Tercihler kesinlikle internet ortamında yapılacaktır. Adaylar, kendi şifreleri ile sisteme girip, tercihlerini yapabilecektir. Tercih sürresi bitene kadar, değiştirme haklarına sahip de olacaklardır. Ancak, süre bittikten sonra, kesinlikle değişiklik hakkı olmayacaktır.

 

*Özel yetenek sınavlarına başvurmak isteyen adayların ise TYT sınavından en az 150 puan alması gerektiğini de dipnot olarak buraya yazalım. Diğer şartlar ve koşulları ise, ilgili üniversitelerden öğreneceğini de ayrıca belirtelim.

 

Asıl kılavuz yayımlandığında, bölümlerin puan ve başarı sıralamaları paylaşıldığı zaman, tercih konusunda detaylı örneklere değineceğiz. Ancak, o döneme kadar, ön bilgi amaçlı kılavuzu dikkatlice okuyun, tavsiyelerimizi dikkate alın. Tercih dönemi geldiğinde ise, hazır bilgiler ile sadece tercihlerinize odaklanın.

 

Bu süreçle ilgili sorularınızı, eğitim_psikoloğu_ozkan gogercin instagram hesabına da gönderebilirsiniz.

 

Herkesin dilediği bölüme yerleşmesi dileğiyle…                                                                                                           

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)