adscode
adscode

EĞİTİM, HERKESİN ÜZERİNE KONUŞMASIYLA DEĞİL, ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASIYLA DEĞER KAZANIR

Eğitim dediğimiz zaman, herkesin söyleyecek bir sözü oluyor. Peki, herkes eğitime gereken değeri verebiliyor mu?

ozkangogercin@outlook.com




Ülkemizin eğitim konusunda yaşadığı sıkıntıları gördüğümüz zaman, bu sorunun cevabını bulmak hiç zor olmasa gerek. Peki, hepimiz nihayetinde birer okumuş insan isek, eğitimin süreçlerini yaşamışsak, neden eğitim konusunda sıkıntıları aşamıyoruz?

Tüm bu soruların cevabı, eğitimin temelini tam anlamıyla alamamaktan kaynaklanıyor. Tam anlamıyla derken, okulda başlayan eğitim sürecini değil, ailede başlayan eğitim sürecinden bahsediyorum. Tüm insanlar hayata gözlerini sıfır öğrenme ile açar. O sebeple de, ilk eğitim ve öğrenme ailede başlar. Burada, çocuklara verilecek olan değer, sahiplenme ve sorumluluk duyguları, onların okul hayatlarında da derslerine de aynı özeni göstermesini sağlayacaktır. Bu bilinçle büyüyen ve okuyan insanlar da, eğitimin daha hakkını vererek, topluma faydalı bireyler olacaktır. Bu süreç uzun vadeli bir süreçtir. Bu sebeple, tüm ailelerin bu süreçte, anlayış, özveri ve desteklerini de çocuklarından eksik etmemeleri, onları daha çok okumaya ve erdemli bir insan olmaya teşvik etmelidirler. Bu hassasiyet ne kadar yaygınlaşırsa, topluma o kadar sorumluluk sahibi bireyler de yetişecektir.

İşte bu noktada “erdem” derken ayrı bir parantez açmak istiyorum. Okuyan insan, sadece gözü kapalı okuyan bir insan değil, kendisine ve çevresine değer veren, ön yargılarından arınmış, örnek bir insan olmalıdır. Biz belki de, bunu tam beceremediğimiz için, eğitim alsak bile tam anlamıyla öğrenemiyoruz. Çünkü, buna insan olarak kendimiz de izin vermiyoruz. Bu sürecin içine birçok unsur katıyoruz, çıkarlar üzerinden konuşuyoruz, önyargılarımızla hareket ediyoruz ve bahaneler üretiyoruz. Sonra da, eğitim üzerine bir şeyler yapacağız deyip, aslında hep yerimizde sayıyoruz. Lise ve üniversite giriş sınavları ne kadar değişse de, eleştirilmesi ve aynı noktaya gelinmesi de, bunun bir örneği değil midir?

Eğitim konusunda, ailelerin verdiği temel eğitim yanında, tabii ki öğretmenlerimizin ve tüm eğitim kurumlarımızın öğrencilere yaklaşımı da büyük önem taşıyor. Öğrenci, ailesinden sonra okulunu da ailesi gibi görüyor ve öğretmenlerini örnek alıyor. O yüzden, öğretmenlerimize, her konuda gereken desteğin verilmesi gerekiyor. Mesela, bir öğretmen coğrafya ya da tarih sorusu sınavda azaldı diye işinden olmamalı, onbinlerce öğretmen de atama umuduyla günler saymaya mecbur bırakılmamalıdır. Onların verdiği emeği hiçe saymak, eğitimi de hiçe saymak demektir. Ancak, bununla birlikte, öğretmenlerimizin değer görmesi gerektiği kadar, onların da mesleğine sahip çıkması ve kıymetini bilmesi gerekiyor. Öğretmenlerin birbirini çekememesi, müdür-öğretmenler arasında yaşanan problemler, öğretmenlerin motivasyonunu düşürdüğü kadar, eğitim kalitesini de düşürüyor. Ondan sonra eğitim sadece rant yeri ve sınav odaklı olmaktan da öteye gidemiyor.

Sonuç olarak, eğitim konusunda bir yerlere varabilmemiz için, öncelikle kendi sorumluluklarımızın farkında olmalı ve kendimizi de eleştirebilmesini bilmeliyiz. Kendinin farkında olan bir insan, eğitime ve öğrenmeye her zaman daha açık bir insan olacaktır. Ön yargılardan arınmış, objektif bakabilen eğitimli insanlar ise, bu alanın gelişmesi adına daha sağlam ve şeffaf bir sistem getirebileceklerdir. Böylece, eğitim yerinde sayan bir sistem olmaktan kurtulacak, her gün üzerine koyan bir alan haline gelecektir. Ancak, bunu yapabilmenin yolu da, bu özelliklere sahip erdemli bir insan olmak ve erdemli insanlar yetiştirmekten geçecektir. Bu sebeple, bu alanda sadece sen ya da ben değil, herkes görev ve sorumluluğunu bilmeli ve ortak bir paydada hareket edebilmelidir.

Unutmayınız ki, birlikten kuvvet doğar ve kuvvetle güçlenen bir eğitim de asla ve asla yıkılmaz.

Eğitimin tam anlamını bilen ve eğitime hakkını veren, nice nice insanların yetiştiği güzel bir gelecek dileğiyle…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)