adscode
adscode

EK YERLEŞTİRMEDE NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM?

Ve beklenen ek yerleştirme süreci başladı. Adaylar, 14-20 eylül tarihleri arasında tercihlerini yapabilecek ve bu süre ÖSYM tarafından uzatılmayacak. 

ozkangogercin@outlook.com




Bir anlamda, bu yıl üniversiteli olabilmeniz adına maksimum 1 haftanız var. Peki ek yerleştirme nasıl yapılacak, kılavuzun dili size ne anlatıyor? Bunları bilmeden sağlıklı bir tercih yapabilmeniz mümkün değil. 

 

Kılavuzda bazı bölümlerin yanında, o bölüme geçen yerleştirmede yerleşen en son öğrencinin taban puanını göreceksiniz. Bazı bölümlerin yanında ise hiç puan görmeyeceksiniz. 

 

Peki bu fark niye?

 

Puanı oluşan bölümler, bilin ki, ilk yerleştirmede tüm kontenjanı doldurdu. Ancak, kayıt yaptırmayan/ yaptıramayan öğrencilerden dolayı ek yerleştirmeye açık bıraktı. Ancak, dediğim gibi, bölüm ilk yerleştirmede dolduğu için, sistem son giren öğrencinin puanını taban puan olarak belirledi. 

 

Puanı oluşmayan bölümler ise, kontenjanını tamamen dolduramadığı için, taban puanı oluşmadı. Ek yerleştirmede doldurabilirse taban puanı oluşacaktır. Yoksa, seneye kılavuzda yine bu bölümlerin karşısında puan göremeyeceksiniz.

 

Şimdi bu detayı öğrendikten sonra, tercih yaparken, en önemli kural nedir?

 

İlk olarak, ilk yerleştirmede bir bölüme yerleşmemeniz gerekmektedir. Eğer siz kazandıysanız, kayıt yaptırmasanız bile, ek yerleştirme de tercih hakkına sahip değilsiniz. Bu kural, özel yetenek sınavı ile bölüm kazananlar için genel değildir. Onlar genel kontenjanı etkilemeden yerleştikleri için, ek yerleştirmede tercih hakkına sahipler.

 

İkinci ve en önemli olan kural ise, bu kez puana göre tercih yapılacak. Ancak, seçeceğiniz bölüm sizin puanınıza eşit veya puanınızın altında olması gerekiyor. Puan olmayan bölümleri ise, listenizde istediğini şekilde, istediğiniz sıraya koyabilirsiniz.

 

Üçüncü ve son olarak, ilk yerleştirmede olduğu gibi, yaş, cinsiyet, boy, kilo v.s. olarak fiziki yapınızı karşılaması gereken bölümler mevcut. Bu özellikleri karşılamadan tercih yaparsanız, o bölümü kazansanız dahi kayıt yaptıramayacaksınız. O yüzden, bölümlerin yanında yazan madde ve koşullara lütfen dikkat ediniz.

Tüm bu bilgileri öğrendikten sonra, şimdi geldi listenizi yapmaya. Peki, listenizi yaparken nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Geçen yerleştirme döneminde olduğu gibi, yine 24 tane tercih hakkına sahipsiniz.

Ancak bu kez başarı sıranıza göre değil, puanınıza göre tercih yapacaksınız. 

Unutmadan hatırlatmakta fayda var, 2 yıllıklar için 150 ve 4 yıllıklar için ise 180 barajını geçmiş olmanız gerekiyor. Yoksa, tercih yapma hakkına sahip olamıyorsunuz.

Listenizi yaparken, taban puanınıza eşit ve altındaki bölümleri yazabiliyorsunuz. Taban puanınızdan yukarıda yazarsanız, tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Ben, bu sene YKS sonuçlarında yaşanan mağduriyetten dolayı, taban puan kalkması ve her öğrencinin özgürce seçim yapması adına yazı ve paylaşımda bulundum. Ancak, gerekli ilgiyi görmediği için, bu kurala her yıl olduğu gibi, bu yıl da bağlı kalmak durumundasınız.

Tercihlerinizi, taban puanınızın altına doğru giderek sıralayabilirsiniz. İlla ki bir yere yerleşmek isterseniz, sonlara doğru iyice altına inmenizi önereceğim. Geçen yerleştirmeden farklı olarak, oluşan kesin puanlara göre tercih yapacağınız için,  çok dengesiz bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum.

Ek yerleştirme döneminde, asıl öğrencinin önem vermesi gereken nokta nedir?

Kesinlikle ve kesinlikle geleceğidir. Sırf bir yer olsun diye değil, geleceğinizi düşünerek tercih yapın. Bu bölümü siz okuyacak ve bu mesleği de siz yapacaksınız. Üniversite yılları sınırlıdır. 4 sene çok gibi gözükse de, o kadar çabuk geçiyor ki. Eğer ek yerleştirmede bir bölüm kazanır ve kayıt yaptırmazsanız, seneye okul puanınız düşecek ve dezavantajlı bir durumda sınava gireceksiniz.

O yüzden çok ama çok iyi düşünün. Şu an yeni mezun olacak öğrenciler 2019 YKS sınav maratonuna başladı bile. Sizin için de çok geç değil. Eğer gönlünüzde bir bölüm varsa ve puanınız yetmeyecekse, geleceğiniz ile ilgili bir karar verin. Ya başka bir bölüm ya da tekrar deneme. Karar sizin, geleceğiniz sizin.

Ancak unutmayın ki, bugün vereceğiniz kararlar, yarınlarınızın da yolunu çizecektir.

Ek yerleştirme döneminde, tüm adaylara yürekten başarılar dilerim.

Ek yerleştirme tercihleri ile ilgili sorularınızı, eğitim_psikoloğu ozkan gogercin hesabıma mesaj yoluyla iletebilirsiniz.

Herşey gönlünüzce olsun….


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)