adscode
adscode

“EK YERLEŞTİRMEDE TABAN PUAN ŞARTI KALDIRILSIN”

Bu sene üniversiteli olabilmeniz için artık tek seçeneğiniz var. O da ek yerleştirmeler.

ozkangogercin@outlook.com




Ek yerleştirme kılavuzunun 12 Eylül’de yayımlanması bekleniyor. Bu kılavuzda, kontenjanın tümünü dolduramamış açık bırakan bölümler ile, varsa yeni açılan bölümleri göreceksiniz. Tercihlerinizi yaparken,  puanınıza eşit ve altındaki bölümleri yazmak zorundasınız. Kural böyle. Ancak, puanı olmayan bölümleri yine listenizde istediğiniz yere koyabilirsiniz.

Benim önceki yazımda belirttiğim gibi, ek yerleştirmelerdeki talebimi tekrar dile getirmek istiyorum.

“EK YERLEŞTİRMEDE TABAN PUAN ŞARTI KALDIRILSIN”

Yani,  öğrenci puanı ve başarı sırası ne olursa olsun,  ilk tercihlerde olduğu gibi, istediği bölümü listesine yazabilmeli.

Peki bunu neden ısrarla dile getiriyorum?

Bu sene YKS sistemi, öğrenciler için tam anlamıyla bir stres oluşturdu. Son dakika da planlar, programlar yeni sisteme göre düzenlenmek zorunda kaldı. Puan türleri teke düştüğü için, geçen seneki başarı sıraları ile, bu seneki başarı sıraları arasında uyumsuzluk ortaya çıktı. Öğrenciler, tercihlerini yaparken, nasıl bir sıralama yapacağı konusunda tereddüte düştü. Net olarak kendi alanında kaçıncı olduğunu bilemedi.

Tüm bu saydıklarımın sonucu olarak, yerleştirme sonuçlarında dengesizlikler ortaya çıktı. Başarı sırasından çok aşağısını yazan yerleşemediği gibi, aksine başarı sırasından üstünü yazan bir bölüme yerleşti. Ve ne yazık ki, adaletli bir yerleştirme yapılamadı.

İşte bu mağduriyeti gidermek adına, yukarıda bahsettiğim, ek yerleştirmede taban puan şartı kaldırılmalıdır. Kural gereği, tüm taban puanlar ilk yerleştirmede oluştuğu için, ek yerleştirmede taban puan üstü tercih isteniyor. Ancak, siz kuralları doğru uygulamaz ve mağduriyet oluşturursanız, bu kuralı uygulamanızın da bir anlamı kalmıyor.

O yüzden, tüm öğrenciler ve aileler adına, bu talebimin dikkate alınmasını önemle rica ediyorum. Siz değerli aile ve öğrencilerden de, bu talebin uygulanabilmesi için, gerekli paylaşımları yapmanızı ve desteklemenizi rica ediyorum. Eğer bu konu ile ilgili bir gündem oluşturulabilirse,  uygulanma ihtimali de yüksek olacaktır.

Herkesin dilediği bölümde okuyabilmesi dileğiyle….

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)