adscode
adscode

ÜNİVERSİTE SINAV SONUÇLARI BAŞARINIZI, DOĞRU TERCİH İSE GELECEĞİNİZİ ORTAYA KOYAR.

ÖSYM tarafından üniversite sonuçlarının 31 Temmuz’da açıklanacağı dile getirildi.

ozkangogercin@outlook.com




Eskiden sınav sonuçlarını beklemek zaman alırdı. Teknoloji ve internet bu kadar yaygın değildi. Fakat, günümüzde, teknoloji ileri seviyede olmasına rağmen hala sınav sonuçları için bu kadar beklenmesine anlam veremiyorum. Bu süreç, tercih yapacak öğrencileri de yoruyor, ayrıca başarı sıralarını bilmedikleri için net bir tercih de yapamıyorlar. Dilerim, bir dahaki sınavda bu süre kısaltılır en azından 1-2 hafta içinde sonuçlar açıklanır.
Bekleme sürecinde tercihlerle ilgili birçok bilgi ile karşılaşıyorsunuzdur. Onları, tabii ki dikkate almanızı tavsiye ederiz. Ancak, doğru tercih için, mutlaka uzman bir rehber öğretmenden de yardım almayı ihmal etmeyiniz. Çünkü, tercihlerin tüm mesuliyeti size ait ve yapacağınız en ufak bir yanlışın da ne yazık ki geri dönüşü yok.
Kılavuzun son hali yayımlamadan, öğrencilere rehber niteliğinde bazı bilgilere değinmek istedim.
*Kılavuzda geçen sene kontenjanı olmayan ve yeni açılan bölümlerde başarı sırası ve puan görmeyeceksiniz. Çünkü, puanları öğrenciler belirliyor ve bölüm dolmadan da puanı oluşmuyor. Siz, bu bölümleri, tercihlerinizde istediğiniz yere koyabilirsiniz. Ancak, tüm tercihlerinizi bu bölümlerden oluşturmanız riskli olabilir. Sizden puanı yüksek olan adaylar da tercihte bulunabilir ve bu sebeple açıkta kalma ihtimali ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
*4 yıllık bölüme puanı yetmeyenler kesinlikle üzülmesinler, çünkü 2 yıllıklarda mesleki ve teknik olarak birçok farklı meslek mevcut. Benim şahsi fikrim, Bu bölümlerden mezun olanlar, kolay kolay işsiz kalmazlar. Kılavuzu incelediğinizde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.  O yüzden, üniversite okumak algısı sadece 4 yıllık olarak düşünülmemeli, 2 yıllık bölümlerde kenara konmamalıdır. Ayrıca, burada okuyanlar Dikey Geçiş Sınavı ile eğitimlerine 4 yıllık fakültelerde devam edebilirler. Yeter ki, öğrencinin okumaya isteği ve hevesi olsun. Eğitimde her zaman onlara açık bir kapı olacaktır.
*Açıköğretim ve Uzaktan eğitim programları da dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Mesela, çocuk gelişimini açık öğretim olarak okuyabilir, özellikle İstanbul Üniversitesi uzaktan eğitim programlarıyla, o üniversitenin diplomasını bile alabilirsiniz. Bu bölümleri seçerken, dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Eskiden Açıköğretim programları kontenjan sınırı olmadan öğrenci alır ve öğrenci ek yerleştirmede ve seneye başka bölüm tercih etse de, okul puanı kırılmadan yerleşebilirdi. Fakat, kılavuzu incelediğimde, bu iki program türünde kontenjanlar belli sayılarda ve sınırı var. Bu sebeple, bu bölümleri seçenler, başka tercih hakkına sahip olamayacağı gibi, seneye sınava girdiklerinde de okul puanlarında kırılma yaşayabilirler. Bu yüzden, bu bölümleri tercih etmek isteyenler bu konuya dikkat ederek hareket etmelidirler.
*Biliyorsunuz ki, özel yetenek sınavları için, ÖSYM’ye internetten tercihte bulunulmuyor, direkt üniversiteye başvuruluyor. Ayrıca, ÖSYM, tercih yaparak merkezi yerleştirme ile bir üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciye, dilerse başka bir üniversitenin özel yetenek programına başvurma hakkı da veriyor. Ancak, özel yetenek ile bir üniversiteye kayıt yaptıran bir öğrenci, seneye sınava tekrar girdiğinde ise okul puanı kırılıyor. Kılavuzda ayrıca, 2019’dan itibaren, özel yetenek ile öğretmenlik programlarına başvurmak isteyenlerin tyt puanının en az 240 olması gerektiği de dile getiriliyor. Normal özel yetenek programlarında ise tyt baraj puanı 150 olarak belirlenmişti.
*Tercihlerde dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de, hukuk, tıp, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik bölümlerini tercih ederken, başarı sıranızın belli bir barajı geçmesi gerekiyor. Mesela, mimarlık okumak istiyorsanız en az 200bininci sırada olmanız gerekmektedir. Bu sınırın uygulanmasının sebebi de, bölümü tercih eden en yüksek puanlı aday ile en düşük puanlı aday arasındaki makası daraltıp, eğitim kalitesini belli bir seviyede tutabilmek olarak düşünüyorum. Yani puanınız düşük ama ücretini karşılamayı göze de alsanız, okuyamayacağınız bölümler var. O yüzden, t bu konuya dikkat etmeden ölü tercihte bulunmayın.
Sonuç olarak, yeni değişen bir sistemde, nasıl bir başarı sıralamaları olacak, üniversitelerin ne kadarı dolacak, bunu hep beraber göreceğiz. Benim düşüncem, özellikle matematik sınavının zor olması sebebiyle, puanların düşeceği yönünde. Yani, giremem dediğiniz bölümlere, son anda da girebilirsiniz. O yüzden, puanınızdan yüksek bile olmazsa, gönlünüzdeki yerlere tercihinize koymayı ihmal etmeyin. Keza, 24 tercih hakkınızı, geniş bir başarı sırası aralığında kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, yukarıdan aşağıya doğru makul ve mantıklı bir tercih yapabilmenizdir. Sonuçlar açıklandıktan ve kılavuzun son hali yayımlandıktan sonra daha net bir tercih pusulası sizler için oluşturacağım.
Tercihler ile ilgili sorularınızı instagram adresim eğitim_psikoloğu özkan göğercin adresine de gönderebilirsiniz.
Hepinizin dilediği yerlere yerleşmesi dileğiyle…

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)