adscode
adscode

ÜNİVERSİTE SINAVI GERİDE KALDI, ŞİMDİ “DOĞRU TERCİH” İLE İLERİYE ADIM ATMA ZAMANI

Ve öğrencilerin emek ve zaman harcadığı TYT ve AYT sınavları da geride kaldı. Şimdi ise puanlar ve tercih zamanı.

ozkangogercin@outlook.com




Peki, doğru bir tercih için nasıl bir yol ele almalı?

Öncelikle, tüm öğrencilere bu yolda göstermiş oldukları özveriden dolayı tek tek teşekkür etmek istiyorum. Sistem son dakika değişse de, onlar yılmadan sınavlara çalıştılar ve nihayetinde bu yükü üzerlerinden attılar. İnşallah, her biri bu çalışmanın meyvesini fazlasıyla alırlar. 

Sınavla ilgili bir değerlendirme yapacak olursak, yine matematik netlerinin, puan ve başarı sıralarını belirleyeceği aşikar. Bunun sebebini de, soru formatının değişmesinin, öğrenciyi süresini ve bilgisini kullanması açısından zorlaması olarak açıklayabiliriz. Peki, siz bunu öğrencilerden isterken, yeterli eğitim ve uygulamayı verebildiniz mi dersek, bunu açıklayacak muhatap bulamayız. Çünkü, ezberci bir eğitimde, sürekli sistem değiştirmek, kısa zamanda, öğrenciden şapkadan tavşan çıkarmasını beklemek marifet değil.  Önemli olan, eğitim ve öğretim düzeyini yükseltmek, öğrencinin bilgisini kullanmaya ve uygulamaya teşvik etmektir. İşte o zaman, böyle formatta soruların karşılığını fazlasıyla alırsınız. Yoksa, neden matematik netleri bu kadar düşük sorusunun cevabını öğrencide değil, kendinizde aramalısınız. 

Üniversite ile ilgili tercih konusuna gelecek olursak, aşağıda madde madde yazacağım bilgileri dikkate almanızda büyük fayda olacağını düşünüyorum. Maddelere gelecek olursak;

-Bu sene alacağınız puandan ziyade, yüzdelik dilim ve özellikle başarı sıranız daha önem oluşturacaktır. Çünkü, TYT ile YKS puanları ilk defa oluşacak, puan türleri olarak da geçen sene ile örtüşmeyecektir.

-ÖSYM kılavuzda, geçen senenin başarı sıralamasını mı yayımlar, yoksa tahmini başarı sırası mı yayımlar bilmiyorum. Ancak, 2010 yılında sistem değişikliğinde, yayımladığı tahmini başarı sıraları büyük bir kaosa sebep olmuş, bir önceki yılın başarı sıraları ile örtüşmemiş, birçok öğrenci açıkta kalmıştı. O sebeple, siz tercih yaparken, geçen senenin başarı sıralarını mutlaka göz önünde bulundurun. 

-Kılavuzda bölümlerin karşısında yer alan özel maddelere mutlak dikkat edin. Bazı bölümlerin özel şartları olabiliyor ve buna dikkate etmeyen öğrenciler bölüme yerleşse bile, açıkta kalma ihtimali ile karşı karşıya kalabiliyor. 

-Tabir yerindeyse “yeter ki kapak atayım” sözünü aklınızdan bile geçirmeyin. Bu mantıkla üniversiteye giden, sonrasında ise, işsiz mezunlar ordusuna katılan o kadar çok öğrenci var ki. O yüzden, okumak istediğiniz bölüm ve üniversiteyi olabildiğince araştırın. Hatta, imkanınız varsa üniversiteyi ziyaret edin, öğretim görevlileri ve öğrenciler ile tanışın ve bilgi alın. Tüm bunları doğru bir tercih ve güzel bir gelecek için yaptığınızı da unutmayın.

-Tercih kılavuzu elinize geldiğinde, kılavuzun dilini anlamak için,  bir rehber öğretmenden yardım alın. Özellikle sistemin değiştiği bir ortamda, yanlış bir tercih yapmamak için, mutlaka ama mutlaka destek almayı ihmal etmeyin. 

-Tercih yapmadan önce, en önemlisi de okuyacağınız bölüm ve yapacağınız meslekten emin olun. Yanlış bir tercih yapıp, 1 yılınızı heba etmeyin. Giden zaman, asla geri gelmiyor. Eğer ki istediğiniz bölüme puan yetmiyorsa, gerekirse 1 sene daha çalışıp, tekrar sınava girin. Belki bunları söylemek, evet kolay geliyor olabilir. Ancak, emin olun, üniversite yılları çok çabuk geçer, ama istemediğiniz bir mesleği yapmak zorunda ya da işsiz kalırsanız, onun etkisi kolay kolay geçmez. 

Tercih yaparken nasıl bir sıralama yapılması gerekiyor, geçen sene açık bırakan bu sene puanı olmayan bölümler ile yeni açılacak bölümlere yerleşme olasılığı nedir, ölü tercih yapmamanın yolları v.s. gibi konulara tercih dönemi geldiği zaman değineceğim. Çünkü, bu detayları, yerleştirme kılavuzu yayımlandıktan ve başarı sıranızı öğrendikten sonra ele almanızda fayda var.

Şimdiden tüm öğrencilere tercih döneminde kolaylıklar ve başarılar diliyorum. 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)