adscode
adscode

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞMEDE DOĞRU TERCİHİN ANAHTARI

ÖSYM, YKS kontenjan kılavuzunun son halini yayımladı.

ozkangogercin@outlook.com




ÖSYM, YKS kontenjan kılavuzunun son halini yayımladı.

Ancak, yayımlanan kılavuzun, ön bilgi olarak yayımlanan kılavuzdan pek bir farkı olmadı. Muhtemelen, yeni açılan bölümler eklenmiştir. Ancak, bölümlere ait puan ve başarı sıraları yer almıyor. Bunun da sebebi, bildiğiniz üzere, puan türlerinin değişmesinden dolayı kaynaklanıyor. Ben ÖSYM’den başarı sırası koymalarını beklerdim. Sanırım, 2010 yılında yaşanan, kılavuz fiyaskosundan sonra, muhtemelen tahmini bile olsa koymayı düşünmediler. Bu noktada, siz üniversite adayları olarak, internet üzerinden 2017 başarı sıralarını bulup, ona göre tercih etmeniz olacaktır.

Daha önceki yazımda, tercih hakkında önemli detaylara değindim. Eğer ki, aşağıdaki yazdıklarıma zaman ayırabilirseniz, size tercih konusunda çok faydalı olacağı kanaatindeyim.

Hazırsanız başlıyoruz…

Diyelim ki eşit ağırlık başarı sıranız 32binlerde ve siz psikoloji bölümü okumak istiyorsunuz;

Başarı sıranıza göre, 2017 başarı sıralarına bakarak, şöyle bir sıralamada bulunabilirsiniz;

Akdeniz Üniversitesi—27959

İzmit Katip Çelebi Üniversitesi—29995

İstanbul Medeniyet Üniversitesi—31227

Çukurova Üniversitesi—31522 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi—31562

Adnan Menderes Üniversitesi-32670

Abant İzzet Baysal Üniversitesi-33280

Mersin Üniversitesi—33860

Cumhuriyet Üniversitesi—36411

Bülent Ecevit Üniversitesi—36829

Bingöl Üniversitesi—44326

Sıralamaya baktığınız zaman, ilk 5 sırada başarı sırasından büyük yerler bulunurken, sonrasında başarı sıranıza denk ve aşağıdaki üniversiteleri göreceksiniz. Listeyi vakıf üniversiteleri psikoloji bölümlerini yazarak da arttırabilirsiniz. Burada önemli olan, doğru bir sıralama yaparak tercihinizi oluşturmaktır. Bu listeye baktığımız zaman, öğrenci büyük ihtimalle yerleşecektir. Ancak, bu sene eşit ağırlık puanlarında yükselme ihtimali olacağı için, başarı sıranızın olabildiğince altına inmenizi, kendinizi garantiye almanızı tavsiye ederim.

Tercih yaparken, dikkat edilen en önemli nokta ölü tercih yapmamanızdır. Mesela, listeyi şu şekilde yaparsanız;

Akdeniz Üniversitesi—27959

İzmit Katip Çelebi Üniversitesi—29995

İstanbul Medeniyet Üniversitesi—31227

Çukurova Üniversitesi—31522 

Bülent Ecevit Üniversitesi—36829

Bingöl Üniversitesi—44326

Ondokuz Mayıs Üniversitesi—31562

Adnan Menderes Üniversitesi-32670

Abant İzzet Baysal Üniversitesi-33280

Mersin Üniversitesi—33860

Öğrenci, eğer üstteki bölümlerin başarı sırası aşağı inmezse, muhtemelen Bülent Ecevit Üniversitesine yerleşecek ve diğer istediği şehir ve üniversiteler varsa da deneme şansı olmayacaktır. O yüzden, tercihleri yaparken, yukardan aşağıya bir sıralama oluşturmanız büyük önem taşıyacaktır.

Bu tercihleriniz arasına, yeni açılan veya varsa açık bırakan psikoloji bölümleri varsa, istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. İlk sıraya da koyabilirsiniz, son sıraya da. Ancak, bu bölümleri istediğiniz sıraya koyun ki, kazandığınız zaman, keşke şu üniversitenin altına ya da üstüne koysaydım demeyin.

Tercihlerinizi yaparken, ikinci öğretimleri de düşünürseniz, yerleşme ihtimalinizi daha da arttırabilirsiniz. Çünkü, gerek akşam ders saatleri, gerek de harç sebebiyle, bu bölümlerin başarı sıraları, gündüz öğretime göre aşağıda olabiliyor. Aslında, yine bölüm hocaları giriyor ve aynı eğitim veriliyor. Eğer ki, bu konuda sınırlamanız yoksa, istediğiniz bölümü sadece ikinci öğretim diye listesine yazmamazlık etmeyin. Şunu da belirtmek isterim ki, derslerinizde başarılı olduğunuz takdirde, gündüz öğretimine geçmenize imkan tanıyan üniversitelerde var.  O yüzden, kılavuzda yer alan bu bölümleri direk es geçmeyin.
Her yazımda olduğu gibi, baraj sınırlaması olan mühendislik, tıp ve öğretmenlik gibi bölümleri yazarken dikkatli olun. Eğer ki baraj altı olup, kazansanız dahi, bu bölüme yerleşemediğiniz gibi, seneye sınava girmek istediğinizde, okul puanınız kırılabilir. Böyle bir tablo yaşamak için, bu konuyu tekrar tekrar hatırlatmakta fayda var.

Kılavuzda başarı sırası ve puanlar yayımlanmasa da, öğretim görevlisi sayısını vermeleri de önemli bir nokta. Böylece, eğitim kadrosunun genişliğini ve kalitesini de görebilmiş oluyorsunuz. Ayrıca, akredite yani, belli bir denetimden geçmiş ve belge almaya hak kazanmış üniversiteleri de kılavuz da görebilir, bu bilgiyi baz alarak da tercih listenizi oluşturabilirsiniz.

Ayrıca, her bölüm yanında yer alan özel koşullar ise, mutlak suretle okumanız gereken bölümlerdir. Bu koşulları, Ösym’nin son yayımladığı excel tablosunda göremeyebilirsiniz. Ancak, 3 temmuz da yayımlalanan ön bilgi amaçlı kılavuza tekrar erişebilirseniz, özel koşullara oradan ulaşabilirseniz. Eğer ki, bu koşullara dikkat etmezseniz, bölümü kazansanız dahi kayıt yaptıramayabilir, seneye okul puanında yine aynı kırılmayı yaşayabilirsiniz. O yüzden, özel koşullar çok ama çok önem taşımaktadır.

Burada paylaştığım bilgileri daha önce de yazılarımda dile getirdim; ancak şu süreçte akıllar karışık olacağı için, unutulmaması ve gözden kaçmaması adına yeniden paylaştım. Hangi kural veya konu olursa olsun, aslında tercihin öznesi belli. O da sizsiniz. Tercihler konusunda, kendinize ne kadar güvenirseniz, mantıklı bir yol izlerseniz, üniversite ve şehir konusunda kendinize sınır koymazsanız, emin olun yerleşenlerin başında ilk sırada siz gelirsiniz.

Tercih dönemindeki tüm adaylara sonsuz başarı dileklerimle…
 
 
 
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)