adscode
adscode

VİZYONU EĞİTİM OLAN BİR ÜLKENİN,  MİSYONU DA ÖĞRETMENİNE  SAHİP ÇIKMAKTIR

Merakla beklenen Eğitimde Vizyon 2023 belgesi açıklandı. Oldukça detayları olan bu belge ne derece uygulamaya koyulabilecek, onu da zaman gösterecek.

ozkangogercin@outlook.com




Milli Eğitim Bakanı Sayın Selçuk, eğitim adına ciddi atılımlar gerçekleştirmek istiyor ve gerçekten çok çaba gösteriyor. Devletimiz de, eğitim konusunda sonuna kadar destek olacağını da dile getiriyor.

Ancak, burada sorgulanması gereken 2 nokta var diye düşünüyorum.

Birincisi, 2023 vizyon belgesi tüm ihtiyaçlara gerçekten cevap verecek m?

İkincisi de, tüm söylenen vaatler tek tek yerine getirilebilecek mi ,yoksa bir heves ile başlayıp, yarım mı kalacak?

Bu proje çok geç kalınmış bir projede olsa, ilk adımın atılması da gelecek için umut vericidir. Özellikle, öğrencilerin ders yükünün hafifletilip, uygulama ile desteklenmesi, defalarca dile getirdiğimiz bir konudur. Ancak, burada hangi derslerden feragat edilecek, tasarım ve beceri atölyelerinde nasıl bir uygulama yolu izlenecek somut bir şekilde paylaşılmalıdır. Seçmeli dersler, günümüzün ilgi ve ihtiyaçlarına ne kadar hitap edecek, alan seçimleri olsun, kariyer rehberliği ve yükseköğretime oryantasyon programlarında bire-bir ne kadar destek verilebilecek, örneklerle ilişkilendirilerek kamuoyu aydınlatılmalıdır.

Bu projenin baş aktörleri görüldüğü üzere değerli öğretmenlerimizdir.

Peki, bu vizon kapsamında öğretmenlerimize gereken değer verilebilecek mi?

Mesela, sözleşmeli öğretmenlerimizin süresinin 6 yıldan, 4 yıla çekmek yeterli midir? Ailesinden ayrı kalmaya devam ettikçe, bu öğretmenlerimizden %100 verim alınabilecek mi?

Eğer ortada ciddi bir proje varsa ve bu projede de öğretmenler söz sahibi ise, öncelikle onların şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple, öğretmenlik meslek kanunun çıkarılacak olması olumlu bir gelişmedir. Ancak, isim kadar bu kanunun içeriği de çok önemlidir.  O yüzden, tüm öğretmenlerimizi sözleşmeli-kadrolu gibi ayırmadan, ortak hak ve hukukları tanımlanmalıdır. Siz öğretmeninize değer veren ne kadar örnek bir toplum olursanız, öğretmenler de topluma okuyan örnek bireyler hediye edecektir.  Bununla birlikte, madem bu kadar geniş bir içerik ve uygulama varsa, bunu hayata geçirebilmek adına da daha çok öğretmene ihtiyaç duyulacaktır. Bu sebeple, dışarda atama bekleyen öğretmenlerimize gereken kontenjanlar açılmalı, atamaları yapılmalı ve bu değerlerin kaybolmasına da müsaade edilmemelidir.

Eğitimde vizyon demek, hem öğretmeniyle, hem öğrencisiyle hem de toplum olarak birlikte hareket etmek demektir. Ve, eğitim ve öğretimimize de sonuna kadar da sahip çıkmak demektir. Eğer ki, eski kalıpları kırmak, yepyeni bir eğitim modeline evet demek istiyorsak, hem kendimiz değişime açık olmalı, hem de çocuklarımızı da bu değişime hazırlamalıyız. Sürekli sistem ve sınav değişikliği içinde çocuklarımız yok olmamalı, öğretmenlerimiz gibi onlarda eğitimde kendini ifade edebilmeli ve söz sahibi olmalıdır. Ne kadar ne yaptığını bilen ve sorgulayan bir nesil yetiştirebilirsek, o kadar eğitimimizin hakkını veren bir ülke haline geliriz.

O yüzden, her zaman dediğim ve diyeceğim gibi;

Eğitim herkesin üzerine düşünmesi ile değil, üzerine düşeni yapmasıyla gelişir.

Her zaman eğitimimize ve de öğretmenlerimize sahip çıkan bir toplum olabilmek dileğiyle…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)