adscode
adscode

YKS SONUÇLARI AÇIKLANDI, ŞİMDİ “DOĞRU TERCİH” ZAMANI

Merakla Beklenen TYT-YKS sonuçları açıklandı...

ozkangogercin@outlook.com




Merakla Beklenen TYT-YKS sonuçları açıklandı...

 

Peki doğru tercih derken, nasıl bir yol ele alınmalı? İşte aşağıda madde madde tercihin püf noktaları..

 

-ÖSYM’nin yayımlayacağı kılavuz çok önemli. Geçen seneye göre, bu sene puan türleri değiştiği için, kılavuzda direk geçen senenin başarı sıralarını mı yayımlanacak yoksa tahmini başarı sırası mı yayımlanacak, göreceğiz.Ancak, geçen senenin başarı sıralarını göze alarak tercih yapmanızda fayda var. Öğrenci yığılımlarını baz alarak, başarı sıranızla girebileceğiniz yerleri az çok tahmin edebilirsiniz.

 

-ÖSYM’nin yayımladığı YKS raporunu incelediğimizde, puan- başarı sıralamasını ele aldığımızda, alanlara göre farklılık gösterdiğini görüyoruz.

*Mesela, geçen sene TM-3 puan türünden, 411 puan alan bir aday, 28 bininci sıralardayken, bu sene Eşit Ağırlık puan türündeki başarı sırası karşılığı 11-13 bin’e denk geliyor. 

*Ancak, geçen sene MF-4 puan türünde, 327 puan bir öğrencinin başarı sırası yaklaşık 108bine denk gelirken, bu seneki karşılığı ise 118-119 bin civarında gözüküyor. 

*Geçen yıl TS-2 puan türünde 323 puan alan bir adayın başarı sırası 162bine denk gelirken, bu seneki karşılığı 128bin civarlarında. 

*2017’de DİL-1 puanı 411 olan bir adayın başarı sırası 10-11 bin arasında iken, bu sene karşılığı da 9-10 bin civarlarında gözüküyor.

 

 

Özetlersek, sayısal alanda  puanların düşebileceğini, ancak sözel ve eşit ağırlık alanında ise yükselebileceğini öngörebiliriz. Dil puanlarının ise geçen sene ile yakın olacağı tahmin edilebiliyor.

 

Ancak, unutmayın ki, geçen sene her alanda daha çok puan türü vardı, bu sene ise tek. Ve tüm puanlar yeniden oluşacak. O yüzde , siz gönlünüzdeki yerleri kazanamam diyerek ilk sıralara yazmaktan çekinmeyin. Ancak, hayalci değil, mantıklı bir başarı sıralaması yapın. Başarı sırası çok düşük olan bir aday, ilk sıralara kendinden çok yüksek yerleri tercih ederse, gelmeyeceğini bilmeli ve ölü tercih yapmamlıdır. Mantıklı olan ilk sıralara, başarı sıranızdan daha az yüksek yerleri yazıp, şansınızı denemenizdir. Özellikle bu sene sayısal alanda, ilk sıralarda, başarı sıranızdan 5-10 üstü denenebilir. Ancak ne olursa olsun, tercihlerinizde başarı sıranızdan aşağılara inmenizde fayda var. Yoksa, hep puanınıza yakın dahi olsa yüksek yerleri tercih ederseniz, açıkta kalma ihtimali ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

-Tercihlerde sıralama yaparken, diyelim ki, başarı sıranız 35bin, siz üst sıraya 40bininci bölümü, alt sıraya ise 34bininci bölümü koydunuz. İşte bu sıralama sizin için doğru bir sıralama olmaz. Çünkü 40bininci bölüm, başarı sıranızın altında olduğu için muhtemelen bu tercihinize yerleşecek, 34bininci bölüm ve yazdığınız tüm bölümleri sistem otomatik olarak eleyecektir. Yani, belki de puanı yüksek ama istediğiniz üniversite için şansınızı baştan kaybetmiş olacaksınız. Bu yüzden, yukarıdan aşağıya doğru bir sıralama yapmanız önemli. 

 

-Tıp, öğretmenlik,hukuk gibi bazı bölümlerde başarı sırası sınırı olduğunu unutmayın. Mesela,başarı sıranız 240binin altındaysa, öğretmenlik Kazansanız dahi, hem üniversiteye kayıt yaptıramıyorsunuz hem de seneye tekrar sınava girmek istediğinizde okul  puanınız düşüyor. Bunu daha önce de yazılarımda dile getirmeme rağmen, tekrar tekrar hatırlatmakta fayda var. 

 

-Önceden alan dışı tercih yaparken, okul puanınız kırılıyor ve o bölümü kazanma şansını azalıyordu. Bu tercihlerde, bir aday hangi puan türlerinden başarı sırası oluştuysa, hepsini yazabilir. Ayrıca sıralama yaparken, mesela eşit ağırlık programları kendi içinde, sayısal programlar kendi içinde ayrı sıralanacak diye bir kaide yom. Siz yukardan aşağıya doğru farklı alanlardan yazabilirsiniz. Ancak, hepsi de düşündüğünüz ve severek okuyacağınız bölümler olsun. İlla ki, üniversiteye gireceğim diye her daldan bölüm yazmayın. Yıllar çabuk geçer ve üzülen siz olursunuz. Bu tercihi kendiniz için yaptığınızı, geleceğinizin de herkesten çok önemli olduğunu unutmayın. 

 

-Geçen sene kontenjanı dolmayan, yeni açılan ve isim değiştiren bölümlerin kılavuzda puan ve başarı sırasını görmeyeceksiniz.Yani, bu bölümleri  istediğiniz sıraya koyma şansınız var. Ancak, tüm tercihi puanı belli olmayan yerleri koymak mantıklı değil. Nitekim, başarı sizden yüksek adaylarında o bölümleri tercih etme ihtimali olduğu için açıkta da kalabilirsiniz. 

 

 

 

-Tercih yaparken, geçen seneki başarı sıralarını görmek isterseniz, YÖK’ün internet sitesindeki “Yükseköğretim Programları Atlasını”incelemenizi önemle tavsiye ederim. Gerçekten veri anlamında, tüm detaylar mevcut olup, gerçek başarı sıralarını görebiliyorsunuz. Sonuçta, gerçek ve doğru bir tercih için, gerçek veri ve başarı sıralamalarınızı ele almanız önem taşıyor.

 

Tercihleriniz ile ilgili aklınıza takılan soru ve görüşleriniz eğitim_psikoloğu Özkan Göğercin instagram hesabıma mesaj olarak gönderebilir, dilerseniz takip ederek, tercihe dair püf noktalarını da görebilirsiniz.

 

Hepinize tercih döneminde kolaylıklar ve başarılar diliyorum. 

 

Gönlünüzdeki bölüme yerleşmeniz dileğiyle...

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)