adscode

YKS’DE DOĞRU TERCİHİN ANAHTARI, GELECEĞİNİZİN TEMİNATIDIR

YKS sınav maratonu bitti… Artık önümüzde tercih süreci başlayacak.

ozkangogercin@outlook.com




Bu süreçteki en önemli hususlardan birisi de, kılavuzun dilini doğru anlamak olacaktır.

ÖSYM kontenjanlar tablosunu internete ön bilgi amaçlı koydu. Ancak unutulmasın ki, asıl kontenjan kılavuzu son hali ile temmuz ayında yayımlanacak.

Tabloya baktığınız zaman birçok sütun gözünüze çarpacaktır. Ancak burada da belli başlı sütunları daha çok ön plana almanız gerekmektedir.

-Bölümün hangi puan türünden öğrenci aldığı

-Kaç kişilik kontenjana sahip

-Bölüme ait özel koşul ve açıklamaların hangi maddeler olduğu

-Geçen yıl   yerleşen son adaya ait başarı sırası ve puanı

Eğer ki, geleceğiniz için tercih yapıyorsanız, bu bilgileri göz ardı etmeden tercihlerinizi yapmalısınız.    Yoksa, o bölümü kazansanız dahi, özel koşulları yerine getirmediğiniz takdirde kaydınız da yapılmayacaktır. Bu yüzden de seneye sınava tekrar girecek olsanız, okul puanınız kırılacak ve birçok adaya göre de dezavantajlı duruma düşeceksiniz. Buna sebebiyet vermemek için, lütfen tüm detayları dikkate alarak tercihlerinizi yapınız.

Peki, tabloyu incelediniz. Okumak istediğiniz bölüm ya da bölümleri belirlediniz. Nasıl bir tercih sıralaması yapmanız gerekiyor?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bu sene tercih yapacak adaylar, geçen seneki adaylara göre daha şanslı. Çünkü önlerinde tahmini başarı sırası değil, somut olarak en son yerleşen adayın bilgileri var. Bu demek değildir ki, bu sene aynı başarı sırasına ait aday, birebir yerleşecek. Belki daha alt başarı sırasına ait aday, belki de daha yukarı sırada olan bir aday kazanacak. İşte bunu da, her yıl olduğu gibi, öğrencilerin ilgi ve istekleri belirleyecek.

ÖSYM, adaylardan her zaman, başarı sıranız ne olursa olsun, ilgi ve isteğinize göre bir tercih yapmanızı ister doğal olarak. Tabii ki, ilgi ve isteğiniz önemli, ancak başarı sırasına makası ne kadar açık tutmanız gerekir, sıralamada nasıl ilerlemeniz gerekir, bu noktalara dikkat edilmezse, ölü tercihte bulunma ve açıkta kalma ihtimali ile de karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu sene için benim düşüncem, daha net başarı sıraları ile tercih yapılacağı için, özellikle başarı sıranızdan çok yukarıda yerlere ağırlık vermemeniz gerektiği kanaatindeyim. Belki ilk 5-6 tercihinize bu şekilde tercih yapabilirsiniz ama sonrasında mutlaka başarı sıranıza yakın, denk ve altındaki yerleri yazmanız gerekiyor. Bu kısmı ne kadar çok arttırırsanız, doğal olarak kazanma şansınız da artacaktır.

Ben tercihleri yaparken, yukardan aşağıya doğru bir başarı sıralaması uygulanmasından yanayım. Yani, ilk sıraya düşük, altına yüksek yeri yazma taraftarı değilim. Mantık olarak, daha yüksek bir yeri belki kazanma şansınız varken, neden düşük yeri yazıp, diğer tercihler heba edilsin? İşte ölü tercih dediğimiz nokta da tam buna denk geliyor. Ama öğrenci illa ki, o yeri kazanmak istiyorsa, onun düşüncesine de saygı duymak da gereklidir.

Bir de adayların bilmesi gereken şu ki, bir bölümü ilk sıraya yazmak, o bölümü kazanmak için daha çok şansınız olduğu anlamına gelmiyor. Tabii ki, bir bölümü ilk ya da son sıraya yazmak, kendinize kazanma ihtimali yaratmaktır. Ancak, burada önemli nokta şu, aynı bölümü, sizden başarı sırası yüksek olan son sıraya yazar, siz ilk sıraya yazarsanız, siz değil,  son sıraya yazan aday yerleşecektir. O yüzden, sahip olduğunuz başarı sırası, bölümü hangi sıraya koymanızdan daha çok önem taşımaktadır.

Söylediğimiz daha da somutlaştıracak olursak, mesela 30 ya da 40 binde olan bir aday,  ortalama 5 ya da 10binlerden tercihlerine başlayabilir.  Bu aday iyi bir sıraya ait olduğu için, çok da aşağıya inmesine gerek de yoktur. Çok aşağıya inmesi, kendisini iyice garanti altına almak olacaktır. Ama diyelim ki aday 90binlerde veya 100bin-150binin altında, kendinden çok yukarıda olan yerlere yüklenirse, başarı sırası gerilerde olduğu için, şansını zora sokacaktır. İşte bu aday ne kadar aşağıya inebilirse, yerleşme ihtimali daha da artacaktır.

Bu söylediğimi bilgilere ek olarak şunu da belirtmekte fayda var. Tabloda başarı sırası ve puan yerinde ya böyle (-----) bir işaret göreceğiniz ya da boş olarak göreceğiniz bölümler olacaktır. (----) işaretli bölümler ilk defa açılacağı anlamına ve başarı sırası ilk kez oluşacağı anlamına geleceği için, başarı sıranız ne olursa olsun tercih etme hakkına, istediğiniz sırada bulundurma hakkına sahipsiniz. Hiçbir işaret olmayan ve boş sütuna ait bölümler ise, geçen sene bölümü dolduramadığı için başarı sırası oluşamamış bölümlerdir. Yani ,diğer bir deyişle açık bırakan bölümlerdir. Bu bölümleri de, yine istediğiniz sırada bulundurabilirsiniz. Ancak burada şuna dikkat etmeniz gerekir. Mesela ODTÜ ya da Boğaziçi Üniversitesi’nde yeni açılan bir bölümü, yine yüksek öğrenciler tercih edecektir. Açık bırakan bir bölüm, daha önceki senelerde de açık bırakmışsa, yine tercihlerde çok listeye alınmayacaktır. Belki de bunu tercih eden ilk aday, başarı sırası ne olursa olsun yerleşecektir. Ancak, yerleştiği bölüm, ona ne gelecek vaat edecek, mesleki hayatta gerçekten tatmin edecek mi, orası muallaktır. O yüzden, tercihleri ne olursa olsun, sizi mutlu edecek mesleği seçerek yapınız.

Sonuç olarak siz adaylara diyeceğim;

Siz aslında bir bölümü değil, geleceğinizi seçiyorsunuz. Bu yüzden, tercihlerinizde her konuyu dikkate alarak, uzman bir rehber öğretmene danışarak, imkanınız varsa üniversiteleri ziyaret ederek, hatta meslek içinden tanıdğınız ya da tanışacağınız insanlardan fikir alarak, tercihlerinizi oluşturunuz. Ve işinizi asla şansa bırakmayınız. Çünkü, bir daha bu yaşlarınızda olmayacaksınız, ve belki de, hayat size bu fırsatı her zaman da veremeyecektir. O yüzden, şu an bulunduğunuz durumun sonunda kadar farkında olun ve seçiminizi yapın.

Tüm adayların gönlündeki bölümü kazanması ve gelecekte istediği yerde olması dileğiyle…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)