Waldorf, çocuğa sevgi-saygı besleyen, onun biricikliğinde hazine bulan bir felsefe. Ruha önem veren bir dünya. Çocukları yedi yaşına kadar rahat bırakmayı, bir şey öğretmemeyi, sadece saygıyla, sağlıkla, sanatla, masalla, doğayla karşılaştırmayı düşleyen bir anlayış. Çocuk doğasına saygılı. Çocuğun yoğrulması gereken bir hamur değil, varoluşunu kendi içinden gelen sinyalleri destekleyen bir yaklaşım.
Waldorf Yaklaşımı ilk olarak 1919 yılında Almanya’da ortaya çıkmış. Rudolf Steiner tarafından geliştirilen bu yaklaşım, duyusal, fiziksel ve zihnen çocuk gelişimini destekliyor. Çocuğun yaşam hakkında bilgi sahibi olmasını ve yaşamda aktif rol almasına yardımcı oluyor.
Şimdi de bu yaklaşımdan esinlenerek kurulmuş olan ‘Her Çocuk Bir Evren’ Anaokulu’ndan bahsetmek istiyorum. Bu anaokulunda çocuklar yaşamla ilgili tecrübeler kazanarak hayatı deneyimliyorlar. Örneğin, zeytin, turşu kuruyor, kendi ekmeklerini yapıyorlar. Öğretmek kelimesi geçmiyor burada. Yaparak yaşayarak kendileri öğreniyorlar. Sabahları güne açık havada yapılan etkinliklerle başlıyorlar. Doğada bolca vakit geçirerek kum, toprak, su ile keşfetme ve merak duygularının gelişmesi sağlanıyor. Müzik, şarkı, ritim, parmak oyunları, hikayeler, masallar daha bir sürü güzel etkinlik. Amaç çocukların özellikle ruhunu beslemek. Her gün farklı bir etkinlik düzenleniyor. Örneğin, üretim günü.. hareket günü.. su günü.. gibi. Bu sayede çocuk eğlenerek öğreniyor, bir taraftan da yaratıcılık gelişimi destekleniyor.
Serbest oyun zamanı var. Çocuklar ahşap, doğal malzemelerden oluşturulmuş oyuncaklarla oynuyorlar. Hayal güçlerini kullanacakları, kendi yaratacakları oyunları kuruyorlar. Onlar için asıl olan oyun, oyuncak değil.
Okul binasına gelince tarihi dokusu korunmuş, orjinallik bozulmamış, çoğu malzeme doğal. Tamamen güvenli, sıcak ve sevgi dolu bir ortam. Güleryüzlü insanlar karşılıyor sizi. Böyle bir ortamda çocuklar nasıl peki? Çok mutlu… Önemli olan da bu değil mi? Bu ortamın da amacı çocukların mutluluğu ve huzuru. Ve bunu da çok güzel başarmışlar. Yolları hep açık olsun.