adscode
adscode

ANADOLU LİSELERİ ÇOK KAN KAYBEDECEK

Milli Eğitim Bakanlığınca daha önce sınavla öğrenci alınacak okullar açıklandı. Bu sayı'nın önce 600, daha sonra 800 olacağı açıklanmışken, son olarak 1367 olarak açıklandı.

sakinoner@hotmail.com




Milli Eğitim Bakanlığınca daha önce sınavla öğrenci alınacak okullar açıklandı. Bu sayı'nın önce 600, daha sonra 800 olacağı açıklanmışken, son olarak 1367 olarak açıklandı. 

Bu okullar incelendiğinde;

 1.Yarıdan fazlasının İmam Hatip Lisesi ve Meslek Lisesi olduğu görülmektedir. (298 Anadolu İmam Hatip Lisesi, 449 Mesleki ve Teknik Lise). Bu seçimde  bu okulların akademik başarılarının ve üniversiteye öğrenci yerleştirme oranlarının düşük olmasının göz önünde bulundurulduğunu düşünüyorum.

2. Geriye kalanın yarısının Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Liseleri olduğü görülmektedir. (309 Fen Lisesi ve 89 Sosyal Bilimler Lisesi) . Bu okulların programlarının diğer okullardan farklı olması sebebiyle seçilmeleri doğru olmuştur. 

3. Okulların altıda birinin, Anadolu Lisesi olduğu görülmektedir (222 Anadolu Lisesi). Edirne Lisesi, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi, Denizli Lisesi, Eyüp Anadolu Lisesi gibi tarihi ve merkezi liselerin seçilmemesi yanlış olmuştur. Anadolu Liseleri bazı ilçelerde  fazla, bazılarında az sayıda seçilmiştir. Fazla olan ilçelerde, o ilçenin sınav kazanamayan öğrencileri başka ilçelere gitmek zorunda kalacaklardır.

Başarılı olup seçilmeyen okul yönetim ve öğretim kadroları ile öğrenci ve velilerinde büyük motivasyon kaybı olacaktır. 

Çözüm için bu listede yer almayan Anadolu Liselerinin çoğunun genel liseye dönüştürülerek öğrenci kontenjanlarının arttırılması gerekir. Liste İmam Hatip Liselerinin lehine, Anadolu Liselerinin aleyhinedir. Yine de bu sistem hiç sınav yapılmamasından daha  iyidir diye düşünüyorum. Sınava katılımın yüksek olacağı (700-800 bin) görüşündeyim. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)