adscode
adscode

Cin Aynası

Kitabı vakti zamanında okumuş olmama rağmen, içindekiler sayfasına tekrar göz attığımda Cin Aynası başlıklı bir yazı bulamamıştım. Bu duruma şaşırmakla birlikte, kitabın kapağını tekrar inceleyince bende film koptu.

cemozel2021@gmail.com




 

Tür olarak denemeyi çok severim. Birine kitap okumayı sevdireceksem en çok tavsiye edeceğim türlerden birisi de o olur. Bir deneme kitabının içinde, aşağı yukarı her bir başlık, ortalama iki üç sayfayı geçmediği için ilk okuma heveslilerini pek zorlamaz. Okuyucu, kendi dozunu kendi arttırır. Sonra severse, öyküye ve romana geçişi kolaylaşır. Artık önünde kimse duramaz ve diğer bütün türleri okumaya başlar.

Denemeler benim gözümde insanın deneyimlerinin kağıda aktarılmasıdır. Deneme okumayı çok sevdiğim gibi yazmasını da severim.

Geçenlerde ünlü deneme ustamız Nurullah Ataç'ın bir deneme kitabını okudum. Kesmeyince ikincisine başladım. Karalama defteri adlı deneme kitabında sinemadan bahsediyordu Ataç. Keşke sinema dilimize kinema diye geçseydi ya da cinema diye kalsa diyerek oradan cinlere vurgu yapıp bir güzel Türkçeleştiriyor ve Cin Aynası yapıyor sinemayı. Cin Aynası tabirini duyunca beynimden vurulmuşa döndüm. Çok sevdiğim Ercan Kesal'ın bir kitabının adı da Cin Aynası'dır. Ercan Kesal'ın tanışağında (network) olan biz okurlar, onun doktorluk mesleğinden sonraki yazarlık, senaristlik, oyunculuk ve yönetmenlik serüvenini çok iyi bilirler. Bu nedenle bu Cin Aynası tabiri, onlar için çok şey ifade edecektir. Onlara yardımcı olmak adına bu güzelliği gün yüzüne çıkarmayı kendime bir borç sayıyorum. Nurullah Ataç'ın sinemaya Cin Aynası demesi, Kesal'ın da gözünden kaçmamış olacak ki, kitabına o başlığı atmış. Kitabı vakti zamanında okumuş olmama rağmen, içindekiler sayfasına tekrar göz attığımda Cin Aynası başlıklı bir yazı bulamamıştım. Bu duruma şaşırmakla birlikte, kitabın kapağını tekrar inceleyince bende film koptu. İlk bakışta alelade bir fotoğraf konulmuş izlenimi veriyordu kitap kapağı. Kapakta kırmızı bir duvar görülüyor, ortasında tek göz bir pencere. Bu pencere açık ve muhtemelen evin içinde başka yerler de açık olmalı ki, içerideki perde cereyandan kendini dışarı atmaya çalışıyor. Buraya kadar "Eee, ne var ki bunda, Cin Aynası ile nasıl bir bağlantı kurulmak istenmiş?" diyebilirsiniz. Adeta barışın sembolü olan beyaz bayrak misali sallanan beyaz perde sinema değildir de nedir, Cin Aynası değildir de nedir!

Cin Aynası (Ercan Kesal) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - kitapyurdu.com
Şimdi gel de, Ercan Kesal'ın kitaplarını bir kez daha okuyup daha başka ne gizemler bulabilirim diye heyecanlanma!

Ercan Kesal'la olan serüvenim Peri Gazozu ile başlamıştı. O nasıl bir kitaptı aman yarabbim. Sonra bir cesaret, kendisini Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezindeki BM Edebiyat Etkinliklerine davet etmiştim. En unutulmaz etkinliklerimizden biri olmuştu. Sonrasında, adıma gelen bir postada, "Nasipse Adayız" adlı kitabını "Cem kardeşime, dostluk ve muhabbetimle" yazarak imzalaması bir yazarın, okuruna verdiği değeri göstermesi bakımından müthişti.

Ben Ercan Kesal'ı tam bir rönesans aydını olarak kabul ediyorum. O güzel hayatına doktorluğu, yazarlığı, tutkunu olduğu sinemayı, sinema içinde de hem oyunculuğu hem senaristliği hem de yönetmenliği katması onun çok yönlü bir aydın olduğunu gösteriyor.

Daha nice nice kitaplar yazması ve yeni filmleriyle bizleri Cin Aynasına hapsetmesi dileğiyle.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)