adscode
adscode

YKS-LGS fark etmez, istikrarlı olan kaybetmez

Unutmayın ki, çok çalışan kadar, planlı, programlı ve disiplinli çalışan öğrenciler, sınavlarda istediği başarıyı yakalamaya daha yakın oluyor.

ozkangogercin@outlook.com




Merhaba sevgili YKS ve LGS adayları,

Biliyorum ki, hepiniz bu zorlu maratonda yerinizi aldınız ve sınava doğru çalışmalara başladınız ve devam ediyorsunuz.

Ancak unutmayın ki, çok çalışan kadar, planlı, programlı ve disiplinli çalışan öğrenciler, sınavlarda istediği başarıyı yakalamaya daha yakın oluyor.

Peki siz ne durumdasınız? 

Bu dediğim sürece başlayan, yürüten mi, yoksa hala başlamayı erteleyenlerden misiniz?

Eğer erteleyen tarafta iseniz, durum ve koşullar ne olursa olsun, hemen çalışmaya başlamalısınız.

Çünkü, zaman çok hızlı geçiyor, ve bir o kadar da değerli.

Peki başlayabilmek adına öncelikle neler yapmamız gerekiyor?

*İlk olarak kendinize bir ders program çizelgesi hazırlamanız gerekiyor. Bu çizelgede, sabah uyandığınız saatten, okulda gördüğünüz derslere, yemek vakitlerinizden, akşam uyuduğunuz vakte kadar çizelgeyi  doldurun.  Hangi dersleri ne zaman çalışacağınızı ekleyin. Unutmayın ki, bu çizelgeniz sizin yol haritanız olacak.  Bu programa genel olarak uyum göstermeye çalışın, istikrarlı olun. Bazen programınızda esneklik yaratmanız gereken durumlar söz konusu da olabilir, o zaman telafisini mutlaka yapın.  Program yetişecek mi diye bir kaygıya girmeyin, stres yapmayın. Düzenli gidildiği takdirde zamanında bitirilmeyen program yoktur.

*Derslerinizi çalışırken, sayısal ders ile başlamışsanız, arkasından sözel ile devam edin, ya da sözel ile başlamışsanız, arkasından sayısal gelsin. Bu noktada beynimizin sadece tek tarafını kullanarak, diğer tarafını pasif bırakmayalım. Mümkün olduğunca her iki tarafı aktif kullanmak adına gereken zamanı verelim.

*Ne olursa olsun, öncelikle kalıcı öğrenme adına düzenli tekrar ve öğrendiklerinizi pekiştirebilmeniz adına bol soru çözümü çok önem taşıyor. Soruların çoğunu doğru ya da yanlış da yapabilirsiniz. O yüzden yanlış yapmaktan asla çekinmeyin. Sınava hazırlık süreci, öğrenme olduğu kadar, yanlışlarımızı görme, ölçme ve tartma süreci. Yeter ki, asıl yanlışları sınavda yapmayalım. Aklınıza takılan ne olursa, gerek branş öğretmenlerinize, gerek rehber öğretmenlerinize sormaktan çekinmeyin.

*Bu süreçte mümkün olabildiğince, her hafta en azından bir deneme sınavı çözmeyi ya da bir kurumda girebilmeye özen gösterin. Eğer, yakınınızda bir kurum yok ise, odanızı olabildiğince asgari sınav şartlarına hazırlayın. Odanızın sessiz olmasına, aydınlık olmasına, oda derecesinin size uygun olmasına dikkat edin. Kendinize kesintisiz bir 3 saat ayırın ve kimsenin sizi rahatsız etmesine müsaade etmeyin. Her denemde, farklı testlerden başlayarak, zamanı ne kadar etkili kullanabiliyorsunuz onu mutlaka test edin, gözlemleyin ve kendinizi olabildiğince geliştirin.

*Tüm bunlara ek olarak, en azından gece uyumadan önce, bir kitap okuma alışkanlığınız mutaka olmalı. Özellikle, paragraf sorularında daha hızlı okuma ve okuduğunu anlama açısından kitabın yeri çok ama çok ayrı. O yüzden, kitap okumayı ilk olarak sınav süresince, sonra ise hayatınızda bir ilke halline getirin.

Tüm bu yazdıklarıma istinaden, aşağıdaki maddeleri de kendiniz için ayrıca ilke edinin;

*Unutmayın ki, bu süreçte her şey sizin elinizde ve sizin kontrolünüzde. O yüzden derslerinize ait olan hakimiyetinizi asla kaybetmeyin.

*Korkularınızın ve kaygılarınızın esiri olmayın. Aksine onların üzerin üzerine gidin. Bunu yapabildikçe göreceksiniz ki, birçoğu gereksiz ve önyargılarınızdan ibaret.

*Kendiniz bu süreçte, gereken değeri ve iyi hissettirecek zamanı mutlaka verin. Hobilerinize ve arkadaşlarınıza, ders programınızı etkilemeyecek şekilde, vakit ayırın. Bu tarz vereceğiniz molalar, ileri süreçte hem çok yorulmanıza, hem de sıkılmanıza engel olacaktır.

*Hedeflerinizi, istediğiniz bölüm/bölümler, gözünüzün önünde yazılı olacak şekilde bulunsun ve o bölüme dair neler planlıyorsunuz, hayal ediyorsunuz, bir deftere de yazın. Fırsat buldukça, belli aralıklarla okuyun, ve bu sayede hedefinize dair isteğinizi hep canlı tutun.

Son olarak, yazımı tamamlarken sizlere diyeceğim ve farkında olmanızı istediğim nokta, bu sınav çalışma sürecinde, kimi zaman düşmeler, kimi zaman yükselmeler yaşamakla birlikte, bazen çok mutlu olacaksınız, belki bazen çok üzgün. Yeri gelir gelgitler yaşayacaksınız. Bunların hepsi normal, çünkü bizler birer robot değiliz, insanız. O yüzden bu süreç de, bu tarz dalgalanmalara hazırlıklı olacaksınız ve kendinizi yargılamayacaksınız.

Ama en önemlisi;

Hep istikrarlı olacak ve sonunda kazanan siz olacaksınız…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)