adscode
adscode

Erteleme hastalığı

Okullardaki hazır ambalajlı gıdalara yönelik ‘Okul Gıdası’ uygulamasına geçiş süresi 4. kez ertelendi. Geçen ay da okul servislerinde koltuk sensörü ve 3 nokta emniyet kemeri şartları 5. kez ertelenmişti. Erteleme hastalığından en zaman kurtulacağız?





Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumların bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalara yönelik "Okul Gıdası" uygulamasına geçiş süresi uzatıldı.

Öğrencilere satışa/tüketime sunulacak hazır ambalajlı gıdalar için "Okul Gıdası" onayı alma zorunluluğu 11 Eylül 2023'e ertelendi.

Proje, ilk olarak 2019'da uygulanmaya karar verilmişti. Sonra 2020, 2021 ve 2022'ye derken bugüne kadar geldik. Şimdi de 2023 ertelendi.

Her seferinde de bu yıl uygulanacak, büyük yenilik, çocukların sağlıkları korunacak diye büyük tanıtımlarla duyuruları yapılıyor. Sonrasında erteleme haberleri cılız şekilde duyuruluyor.

Benzer konu okul servislerinde de yaşanıyor.

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ne göre; okul servislerinde araç takip sistemi, üç noktalı emniyet kemeri ve sensörlü koltuk bulundurmak zorunlu tutulmuştu. Fakat 2018, 2019, 2020, 2021,2022 yıllarında yapılan değişiklikler ile 2017 yılındaki yönetmeliğin dördüncü maddesinde belirtilen; üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat, her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem, iç ve dış kamera ile en az otuz gün süreli kayıt alınması, araçlarda beyaz cam dışında cam kullanılmaması ile ilgili maddeler için tanınan süreler uzatıldı.

En son 5 Ağustos 2022 tarihli yönetmelik ile bu süreler, farklı araç modelleri için 2026 yılı Temmuz ayına kadar uzatıldı.

İşe başlıyoruz ama devamını getiremiyoruz.

Hem okul gıdası hem de okul servisleri çocuklar için hayati öneme sahip konular.  

İzmir’de 3 yaşındaki Alperen Şahin okul servisinde unutulmuş ve havasızlıktan yaşamını yitirmişti. Zaten söz konusu yönetmelik de bu olayın ardından dört bakanlık tarafından hazırlamıştı.

Ancak yıllar geçmesine rağmen hâlâ uygulanmıyor.

Erteleme hastalığından bir anca önce kurtulmalıyız.

Dileriz bu ertelemeler artık son olur ve gerekli önlemler bir an önce alınır.   


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)