Başka bir ifadeyle sisteme sıkı sıkıya bağlı edilgen insan tipi yetiştirilmek otoriter bir devletin amacı olarak belirmektedir. Siyasi iktidar otoriter mi? Değil mi? Ona bakalım. Bunun içi bir iktidarın otoriter olup olmadığı ilgilileri karara katıp katmadığına bakılabilir.
4+4+4 eğitim yasası en büyük önemli bir örnektir. Hiçbir oluşum içinde tartışılmadan bir gecede mecliste kavga ile dövüş ile geçirildiği unutulmadı. Yani ilgilileri karara katmadan çoğunluğun görüşüne bakılmadan bu yasa geçirildi mecliste. Bunlar bize siyasi iktidarın demokratik değil otoriter olduğunu gösteriyor.
Siyasi iktidar hem otoriter hem de edilgen kişiler yetiştirmek istiyorlar. Çünkü, iktidarını sürdürmek istiyorlar. Bu nedenle bağımlı bir kitle oluşturmak siyasi iktidarın temel amacı olabilmektedir. Bir kısım yurttaşı da odun, kömür, erzak ile bağımlı kıldılar. Bağımlılıkta esas olan halkın düşün yapısını değiştirmektir. Bunun için iktidar eğitim sisteminde defalarca değişikliğe gitti.
Bu eğitim anlayışıyla ezbere eğitimin (nakledici eğitimin ) vurgulandığı imam hatip liselerinin açılmasına hız verildi. Yine dini içerikli seçmeli dersler açıldı.
Yine eğitim proğramı boyutunun amaç boyutu neoliberal öğeler baskın durumdadır. Bu gün onlarca öğretim yaklaşımlarından çoğunluğunun etkililiği ispatlanmışsa halen öğrenciyi edilgen kılan düz anlatım yöntemine ağırlık verilmektedir.