2018 yılının ilkbahar dönemi sınavı Nisan ayında, sonbahar dönemi sınavı da Eylül ayında yapılmıştı. YDS İlkbahar döneminde yapılan sınava 102.024 aday katılmıştı. Bu sınavda adayların yaklaşık %20’si (19.951 aday) YDS’deki hedef puan olan 70 baremini geçmeyi başarmıştı. Ancak, adayların yaklaşık %60’ı ise (59.670 aday) maalesef 0-50 puan aralığında kalmıştı. 2018 YDS-Sonbahar dönemine gelecek olursak, bu sınava 64.321 aday katıldı. Bu adayların yine yaklaşık %20’si (14.051 aday) YDS’deki hedef puan olan 70 seviyesini geçmeyi başardı. Ancak, adayların yaklaşık %55’i ise (34.432 aday) maalesef yine 0-50 puan aralığında kaldı.
Bu yıl yapılan 2 YDS kıyaslandığında değinmemiz gereken iki önemli unsur var. Birincisi, sonbahar döneminde sınava giren adayların sayısında yaklaşık 40.000 kişilik bir düşüş olması. İkincisi ve daha önemlisi ise adayların şiddetle tavsiye ettiğimiz ön hazırlık çalışmalarını yapmadan ve altyapılarını sağlamlaştırmadan doğrudan sınav hazırlığına yönelmiş olması. Eğer ön hazırlık çalışması yapmadan doğrudan sınav hazırlığı yapılırsa bu istatistiklerde maalesef olumlu yönde ciddi bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz. Peki, Ön Hazırlık çalışması ile neyi kastediyoruz? Ülkemizde maalesef ya Genel İngilizce alanında kendinizi geliştirebiliyorsunuz ya da sınavlara yönelik İngilizce alanında ilerlemeyi tercih etmek zorunda kalıyorsunuz. Diğer bir deyişle, iyi bir genel İngilizce seviyesine sahip olmak ulusal sınavlarda başarı getiremeyebiliyor. Ya da sınavlara çok iyi hazırlandığınızda konuşma ya da dinleme becerilerinde geride kalabiliyorsunuz. “Yurt dışında uzun süre yaşadım” ya da “B2 seviyesindeyim” yorumlarını duyduğunuz adaylar YDS’de istedikleri nota ulaşamayabiliyor. İşte bu noktada sınav odaklı bir ön hazırlık çalışması gündeme geliyor. Gireceğiniz sınav hangi becerileri ölçüyorsa o becerilere odaklanarak yapılacak bir ön hazırlık çalışması ile sürece başlamak sürecin sonunda başarıyı getiriyor. Dinleme, konuşma ve yazma becerilerinin ölçülmediği YDS’ye girecek adaylar, altyapılarını oluşturma sürecinde bu becerilere odaklandıklarında maalesef vakit kaybediyor. Genel İngilizce mantığıyla çalışan adaylar İngilizce seviyeleri konusunda kendilerine katkı sağlamalarına rağmen, sınav odaklı bir çalışma düşünüldüğünde bu becerilere ayrılan zaman, vakit kaybı da olabiliyor. Bu nedenle doğru bir ön hazırlık için YDS’ye hazırlanan adayların okuma, çeviri, dil bilgisi ve kelime odaklı çalışma yapmaları, YDS hazırlık süreci için gerekli altyapıyı oluşturmaları ve daha sonra YDS hazırlığına başlamaları gerekmektedir. Sınava giren adayların yaklaşık %50’si bu ön çalışmayı yapmadan, doğrudan YDS’ye hazırlandıkları için altyapılarında sürekli bir boşluk kalmakta ve bu nedenle de bazı adaylar 8-10 defa sınava girmelerine rağmen notlarını yükseltememektedir.
Amacımız ve ümidimiz bu istatistikleri tam tersine çevirerek 70 üzerinde alan aday sayısının en az %50’lere çıktığını görmek. Bildiğiniz üzere 2018’in son YDS’si 2 Aralık’ta yapılacak. Bu sınava girecek tüm adaylara ön hazırlık çalışmalarını ciddiye almalarını, bolca okuduğunu anlama çalışması yapmalarını, çıkmış sınavları çözerek detaylı incelemelerini ve bu alanda faydası ve kalitesi kanıtlanmış yayınlarla çalışmalarını tavsiye ediyor, başarılar diliyoruz.