adscode
adscode

Üniversite Seçimlerinde Dikkate Alınması Gereken Önemli Bir Husus: Üniversite Kütüphaneleri / Bilgi Merkezleri

Kütüphaneler / bilgi merkezleri üniversitelerin beynidir. Üniversite seçimlerinde en önemli kriterlerden biri kütüphaneler/bilgi merkezleri olmalıdır. Sizi lisansta, yüksek lisansta ve doktorada besleyecek olan yerler oralardır.

cemozel2021@gmail.com




 

Ödünç kitap alabiliyor musunuz, alabiliyorsanız kaç kitap alabiliyorsunuz, ödünç aldığınız süreler ne kadardır gibi sorular önemli. Çünkü bazı üniversite kütüphaneleri öğrencisine ödünç kitap vermeyebilir.

Kaynakları sadece koleksiyonlarından ibaret midir? Yani bilgi merkezinde olmayan bir kitabın koleksiyona eklenmesi konusunda öğrenciye imkan sağlıyor mu, ya da eğer koleksiyonda aradığı ve çok acil ihtiyaç duyduğu bir kitabı diğer üniversite bilgi merkezlerinden getirtebiliyor mu? Bu hizmet bilgi merkezlerinde standart bir hizmet olmasına rağmen bazı kurumlar size şunu diyebilir: “Bu hizmetten sadece doktora öğrencileri faydalanabilir.”

Bilgi merkezlerinin akademik dergi koleksiyonu sizin için yeterli olacak mı? Dünyanın çok önemli yayınevlerinin veritabanlarına aboneler mi? Diyelim ki aradığınız bir makaleye dergi koleksiyonundan ulaşamadınız. O makale için bilgi merkezinize talepte bulunabiliyor musunuz? Yoksa kitap isteklerinde olduğu gibi o da sadece doktora öğrencilerinin yararlandığı bir hizmet mi? Bunlar önemli konular.

Bilgi merkezleri artık kampüslerin yaşam merkezi oldu. Burada da sormanız gerekeen soru şu: Bilgi Merkezinin çalışma saatleri nasıl? Kriteriniz şu olmalı: 24 saat açık olsun. Öyle ya, üniversite öğrencisi olacaksınız artık. Bir araştırma yapıyorsunuz. Bir bakmışsınız saat olmuş 24:00. Bal kabağına dönüşecek değil ya bilgi merkezi. Bu endişeyle araştırma mı yapılırmış! Bileceksiniz ki 7/24 açık. Dolayısıyla zaman kısıtlaması olmadan rahar rahat araştırmanızı yapacaksınız. Diyelim ki araştırmanız gece 2’de bitti. Yurt binasına gideceğinize bilgi merkezindeki minderlerde sabahlayabilmelisiniz. Eğer bilgi merkezinin böyle bir imkanı varsa deymeyin keyfinize.

Bilgi merkezlerinde işini bilen, işinin ehli, uzmanı ve güler yüzlü bilgi profesyonellerine de ihtiyacınız var. Bilgi merkezleri derya deniz. Neyin nerede olduğunu, ne tür hizmet ve olanaklardan yararlanmanız gerektiğini size anlatan her zaman sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bilgi profesyonelleri, sizin en büyük danışmanlarınız olacak. Bu kişiler aynı zamanda size sıkı bir kitap kurdu olmanız yolunda gerekli yönderliği de yapmalı.

Biliyorsunuz bilgi merkezleri, en son teknolojiyi de bünyesinde barındıran merkezlerdir. Örneğin son dönemlerin en moda alanları olan makerspace gibi bir alana sahip olması, size için büyük bir zenginlik katacaktır. İçinde üç boyutlu yazıcılardan tutun da üç boyutlu tarayıcılara, elektronik araçlardan güçlü bilgisayarlara, elektronik devre yapan makinalardan matkaplara, ses kayıt odasından fotoğraf stüdyosuna kadar birçok imkanın olduğu alanlara sahip bilgi merkezleri de oldukça faydalı olacak. Ülkemizde tüm bu özelliklere ve daha fazlasına sahip bilgi merkezleri var.
Bütün bu saydıklarıma sahip bir üniversite, sizin o kurumu seçmenizde önemli bir kriter olmalı. Şimdiden hepinize aydınlık bir gelecek diliyorum.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)