adscode
adscode

OKULLARDA DAVRANIŞ DÜZELTME VE DEĞİŞTİRME

Yetersiz veya sorun olan tutum ve davranışların belirlenmesi, istenilen davranış şekillerinin tanımlanması ve örgüt üyelerinin bu davranışları ortaya koyabilmeleri için gerekli pekiştireçlerin kullanılmasına yönelik bir örgüt geliştirme dayalı tekniğine davranış düzeltme ve değiştirme denilmektedir.

hgunes0202@gmail.com




      Örgüt olarak okullarda öğretmenlerin sorun olan tutum ve davranışlarının neler olabilir? İstenilen davranışları gösterebilmek için öğretmenlere hangi ödüller kullanılabilir.

       Öğretmenlerin sorun olarak kabul etmesi gereken başında empati eksikliği gelmektedir. Kuşkusuz; böyle bir tutum örgütsel çatışmaya neden olabilir..

       Diğer taraftan, öğretmenler arasında iletişim sorunları, mesajların ortak kılınmasını engellemektedir. Yine, örgüt olarak okullarda öğretmenlerin sorunlarından biri sosyalleşme ortamlarının farklılığı ve referans aldıkları çevrelerin farklılığı nedeniyle sorun davranışlar gösterebilmektedir. Çünkü bu çevrelerin etkisinde kalabilmektedirler.

      Bütün bunlara ilaveten gereksinmeleri karşılanmadıkları için okula yabancılaşabilmektedirler.

       Kuşkusuz, bu sorunların bileşkesi büyük ölçüde öğretme-öğrenme sürecini olumsuz etkileyerek ve dolayısıyla genel anlamda örgütsel etkililiği azaltacaktır. Bu nedenle, öğretmenler arasında görülen sorunları çözmek için birtakım özendiriciler kullanması gerekmektedir. Bunlar  şu şekilde ifade edilebilir:

1- Okul yöneticilerinin açık kapı politikası izleyerek öğretmenlerin bireysel gereksinmeleriyle ilgilenmesi,

2- Okul  yöneticileri öğretmenlerin insan ilişkileri açısından gereksinmelerini karşılamalıdır.

3- Yine, okul yöneticileri informal gruplarla yakından ilgilenmelidir. 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)