adscode
adscode

Açıköğretimle hedef tüm soydaşlara ulaşmak

"Ana hedefimiz buradaki Türkçe bilen, Türkçe öğrenmek ve okumak isteyen soydaşlarımızın tümüne ulaşmaktır." dedi.

Açıköğretimle hedef tüm soydaşlara ulaşmak
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Altunel, açıköğretim programlarının hedeflerine ilişkin, "Ana hedefimiz buradaki Türkçe bilen, Türkçe öğrenmek ve okumak isteyen soydaşlarımızın tümüne ulaşmaktır." dedi.

Açıköğretim programlarının tanıtımı amacıyla Balkan ülkelerinde temaslarda bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, yaptığı açıklamada, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı ortaokul, genel lise, meslek ve imam hatip liseleri olmak üzere dört açıköğretim okulu bulunduğunu anımsatarak, bu okulların kamuoyunda açıköğretim lisesi ve açıköğretim fakültesi olarak da bilindiğini söyledi.

Altunel, bu okulların Türkçe konuşan yurttaşlara, akraba topluluklara ve soydaşlara hizmet vermek üzere oluşturulduğunu kaydederek, "Makedonya'daki sivil toplum kuruluşları, büyükelçilik ve diğer kurumlarımızla görüşmeler yapıyoruz. Özellikle daha önce bir şekilde okuma fırsatı bulamayan akrabalarımıza, soydaşlarımıza okuma fırsatı sunmak için buradayız." dedi.

Açıköğretim okullarının konseptinin uzaktan eğitim şeklinde olduğunu ve öğrencilerin yılda sadece üç kez sınava gireceğini aktaran Altunel, öğrencilerin de internet üzerinden ulaşmak suretiyle her türlü ders materyalini ücretsiz bir şekilde temin ederek eğitimlerini sürdürme fırsatı bulabileceğini ifade etti.

Altunel, "Burada altını çizmek istediğim önemli bir husus da hiç şüphesiz açıköğretim okullarımızın verdiği diplomalar, bizim Türkiye'deki örgün eğitim kurumlarından alınan diplomalarla aşağı yukarı bire bir aynıdır. Dünyanın her yerinde akredite olmuş diplomalardır. Dolayısıyla bu diplomalarımızla soydaş ve akrabalarımız birçok yerde iş bulabilme imkanına da sahip olacaklar." diye konuştu.

Bu program aracılığıyla daha önce Türkçe öğrenme fırsatı bulamayan akraba topluluklarının Türkçe öğrenmelerini de temin etmiş olmayı amaçladıklarını vurgulayan Altunel, Türkçe konuşan toplumların yaşadıkları ülkelerdeki eğitim sistemleri nedeniyle öğrenimlerini yarıda bırakmak zorunda kaldıkları ya da bulundukları ülkenin dilinde eğitimlerine devam ettikleri için Türkçe'yi unutmaya başladığına işaret etti.

Altunel, Makedonya'da yaşayan yoğun Türk nüfusuna dikkati çekerek, buradaki "kardeşlerinin" de bu imkanlardan yararlanmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

"Herhangi bir eksiğimiz olmayacak"
Öğrencilerin 100 avroyu geçmeyecek bir yıllık ücret ile açık öğretime kaydolabileceklerini söyleyen Altunel, kitapları da kendilerinin göndereceğini, ayrıca ders materyalinin de ücretsiz temin edilebileceğini belirtti.

Altunel, açıköğretime kayıtlarda yaş sınırlamasının söz konusu olmadığını ve isteyen herkesin kayıt yaptırabileceğini aktararak, "Özellikle Balkanlar'da okuma fırsatı bulamayan genç kızlarımızın mutlaka buna rağbet etmesini arzuluyoruz." dedi.

Makedonya ile ilgili iki hususun altını çizen Altunel, "Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığımızda yeni oluşturulmuş bir Maarif Vakfı mevcut. Bu vakfımızla inşallah yakın zamanda Balkanlar'da da okullar açma imkanına sahip olacağız. Makedonya'nın önemli bir eksiği olan eğitim müşavirinin de görevlendirilmesi konusunda da Bakanlığımız çalışmalarını hızlandırdı. Buradaki eğitim ve öğretimle ilgili herhangi bir eksiğimiz olmayacak." şeklinde konuştu.

"Ana hedef soydaşlara ulaşmak"
Açıköğretim programlarının hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulunan Altunel, "Ana hedefimiz buradaki Türkçe bilen, Türkçe öğrenmek ve okumak isteyen soydaşlarımızın tümüne ulaşmaktır." ifadelerini kullandı.

Altunel, öncelikli hedeflerinin Makedonya'da sınıf oluşturabilecek, sınav merkezi yapabilecek çoğunluğu yakalamak olduğunu kaydederek "Türkçe bilen toplumlarımız özellikle kendi yaşadıkları ülkelerin resmi dillerini konuşurken Türkçeyi unutmasınlar, Türkiye'deki akrabaları ile bağlarını kaybetmesinler." diye konuştu.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)