adscode
adscode

Adım adım üniversite yolu

Üniversiteli olan yaklaşık 1 milyon genç için yeni bir hayat başlıyor. Peki, ilk günden itibaren ne yapmalı, nelere dikkat etmeli? Adım adım izlemeniz gereken yol haritanızı hazırladık.

Adım adım üniversite yolu
Üniversite

Üniversite maratonu sona erdi, şimdi sınav heyecanının yerini yeni bir hayata başlamanın mutluluğu aldı. Lise sıralarından üniversite kampüslerine geçiş yapan yaklaşık 1 milyon genç, tarifsiz bir heyecan içinde. Çünkü üniversiteli olmak demek, sadece derslere, sınavlara girmek demek değil. O nedenle kapısından girdiğiniz andan mezuniyete kadar olan dönemi iyi planlayıp en verimli şekilde geçirmek çok önemli. Peki, ne yapmak gerekiyor? Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker, yeni üniversiteli olanların nasıl bir yol izlemesi gerektiğini adım adım sıraladı:

 

Ön hazırlık şart

Tercih döneminde araştırmış olmanız gerekiyor ancak pek çok öğrenci puanına göre tercih yaparak üniversiteye yerleşiyor. O nedenle dersler başlamadan önce mutlaka üniversiteniz ve bölümünüz hakkında detaylı bilgi edinin. Bunun için bölümünüzün sitesini, sosyal medya hesaplarını inceleyebilir, hocalarınızı araştırabilirsiniz. Ayrıca mezunlardan veya hâlâ okuyan öğrencilerden de bilgi alabilirsiniz.

Oryantasyona katılın

Ailesinden uzakta bir şehirde okuyan öğrencilerin en büyük sorunu barınma. Eğer hâlâ kalacak yere karar vermediyseniz, elinizi çabuk tutun. Bu adımdan sonra üniversitenizin akademik takvimine göre hareket edin. Üniversiteler, öğrencilerin uyum sağlamaları için oryantasyon programı düzenliyor Üniversitenin işleyişi, sosyal ve kültürel olanakları, akademik kadroları, birimleri, yerleşkeler, yurtlar vs. gibi bilgilerin paylaşıldığı, yeni arkadaşlarınızla da tanışacağınız programlara mutlaka katılın.

Etkinlikleri kaçırmayın!

Üniversite yıllarını dolu dolu geçirmek için sanatsal, kültürel, sportif etkinliklere sık sık katılmaya çalışın. Bunun için büyük paralar harcamaya gerek yok. Çünkü birçok kuruluş, öğrencilere yönelik zengin içerikte, ücretsiz festivaller, konserler, tiyatro ve dans gösterileri düzenliyor. Üniversite ortamında keyifli zaman geçirmek, kendinizi geliştirmek, farklı sosyal ortamlara girmek ve yeni arkadaşlar edinmek için de öğrenci kulüplerine üye olun. Üniversitelerde, teknolojiden dansa birçok alanda faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri bulunuyor.

Okurken çalışabilirsiniz

Pek çok öğrenci anketörlük, fuar görevlisi gibi part-time işlerde çalışarak, bütçesine katkı sağlıyor. Yine üniversiteler de kısmi zamanlı çalışma bursuyla kütüphane, bilgi işlem merkezi gibi birimlerde öğrencilere iş olanağı sunuyor. Eğer üniversitede çalışmayı düşünüyorsanız, bu aralar başvuruları yapılıyor, kaçırmayın!

İlk iş kampüsü ve şehri tanımak

Üniversiteye gider gitmez ilk yapılacaklardan biri öğrenci işleriyle tanışmak olmalı. Çünkü öğrenci kimliğinden değişim programlarına, ders seçiminden burslara kadar birçok konunun cevabı bu birimde. Ayrıca üniversitedeki panolara ve ilanlara mutlaka göz atın. Burada yarışmalar, burslar, ücretsiz etkinlikler gibi sizin için yararlı pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Okuyacağınız şehirle ilgili de ulaşım, alışveriş mekânları, gezilecek yerler, sağlık kuruluşları, kütüphaneler gibi ihtiyacınız olacak her türlü bilgiyi edinmeye çalışın. Özellikle kampüs çevresini iyi gezin. Yeni şehrinizde başta akrabalar ve arkadaşlar olmak üzere eski tanıdıkları bulmanız ise şehre alışma aşamasında çok önemli.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)