adscode
adscode

Aileler çocukların navigasyonu olmamalı

Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Seçil Yıldırım Çelebi, “Çocuklara rotayı hazırlayıp navigasyonu olduğunuzda çocuk sadece camdan izliyor ve arabadan indiğinde ne yapacağını bilemiyor” dedi.

Aileler çocukların navigasyonu olmamalı
Eğitim
Güncelleme : 13-Mar-22 07:06

Türkiye’de 18 milyon öğrenci olduğunu önemle vurgulayan Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Seçil Yıldırım Çelebi, “Bu sayının sadece 5 milyonu lisede. Sayısal olarak bakacak olursak çok büyük bir rakam. Birçok ülke nüfusundan daha fazla. Ancak bu gücü çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Türkiye'nin her yerindeki her çocuğumuzun eşsiz bir potansiyeli var. Bu potansiyeli keşfetmelerine, ortaya çıkartmalarına ne kadar yardımcı oluyoruz? Tartışma burada başlayabilir belki. Çünkü bu 18 milyon öğrencinin her birinin her koşula erişim şansı eşit değil” dedi.

Yeteneklerini gözlemleyin
Ailelerin çocuklarının yeteneklerini iyi gözlemlemesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Çelebi, “Çocuklarımızın seçim yapmasıyla ilgili baskı kurmamalıyız. Bizim hiç onaylamadığımız, ilgimizin olmadığı bir alanda çocuğumuzun yeteneği ya da isteği varsa denemelerine izin verecek, olanak sağlayacak cesarete sahip miyiz? Biz de bu noktada hata yapmaktan korkuyor olabiliriz ve çocukların hata yapmaması için bu kadar üstüne gitmeye başlıyoruz. Aileler çocukları bir noktaya götürmeye çalışırken otobüs oluyor. Aile rotayı çiziyor ve navigasyonu hazırlıyorsa o zaman çocuk kendi gelişiminde eksik kalıyor. Çocuk sadece camdan izliyor. Hatta çocuğun camındaki buğuyu bile biz siliyorsak, bu çocuğun otobüsten indiğinde doğru hareket etmesini, düşmemesini nasıl bekleyeceğiz? Çocuk düştüğünde yine dönüp “anne baba kaldır” diyecek. Biz yanlarında olmadığımızda da hareket edebilir şekilde çocuklarımızı yetiştirmemiz lazım. Çünkü biz ömürleri boyunca karşılaşacakları her sorunda yanlarında olmayacağız, olamayacağız. Ofisteki ilk gününde de, okulda arkadaşıyla tartıştığında da, bir fikri olup onu söyleyemediği zaman da biz yanında olmayacağız.
Biz tüm bunları ayakları üstünde durabilen, mantık çerçevesinde iyi bir şekilde ilerleyebilen bir çocuk yetiştirebilmek için yapmalıyız. Her şeyi onlar için biz kurguladığımızda onların dönüp de toplumu, yaşamı, hatta kendi yaşamlarını bile kurgulamasını beklemek haksızlık” şeklinde konuştu.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)