İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, mesleki eğitime gönül veren isimlerden birisi!
Bahçıvan, meslek lisesi mezunlarına olan bakışı kökten değiştirecek şekilde bir dönüşüm süreci başlattıklarını ifade ederek, meslek lisesi mezunlarını “ara eleman” değil, “aranan eleman” seviyesine getirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Milli Eğitim Bakanlığı’yla yaptıkları “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” kapsamında okulların döner sermayelerini güçlendirecek ve onları birer Ar-Ge ve üretim merkezi gibi konumlayacak iş birlikleri oluşturduklarına dikkat çekti ve şöyle konuştu:
“Proje kapsamında halihazırda İstanbul’daki 39 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile 5 Güzel Sanatlar Lisesi’ni İstanbul Sanayi Odası’nın çeşitli sektörlerdeki 100’ü aşkın meslek komitesi sanayicimizle birlikte yönetiyoruz. Bu kapsamda, iki yılı aşkın bir süredir meslek lisesi öğrencilerine işletmelerde gerçek üretim ortamlarında beceri eğitimi ve staj imkânları sağlanması, alan öğretmenlerine hizmet içi ve işbaşı eğitimlerinin verilmesi, çerçeve öğretim programlarının güncellenmesi, okulların proje odaklı üretim yapmaları ve başarılı projelerin desteklenmesi gibi konularda çalışmalar yapıyoruz. Mesleki Eğitim İşbirliği projemiz kapsamında bugüne kadar okul yöneticilerine yönelik yönetici geliştirme programları tasarlayıp hayata geçirdik, meslek lisesi öğretmenlerine sanayideki yeni uygulamaları görebilecekleri teknik eğitimler sunduk, meslek lisesi öğrencilerimize en nitelikli sanayi firmalarımızda istihdam, staj/beceri eğitimi ve teknik inceleme ziyareti imkânı sağladık, öğrencilerin ilgisini çeken dijital dönüşüm ve yeni teknoloji trendleri gibi konularda eğitim atölyeleri düzenledik. Okullarımızın döner sermayelerini güçlendirecek ve onları birer Ar-Ge ve üretim merkezi gibi konumlayacak iş birlikleri oluşturuyoruz.”
Peki, bu kadarı yeter mi?
Sevindirici bir başlangıç olsa da dünyadaki benzer iş birliklerine bakıldığında kesinlikle yeterli değil! Fazlası gerekir. Umarız, devamı gelir!..
Peki ya MEB bu konuda ne yapıyor? Söz çok ama uygulama ortada:
Haziran 2020’de 20 bin öğretmen ataması yapılmıştı. Mesleki ve teknik öğretmene verilen kadro sayısı, 24 branşta sadece 227 oldu!..
Meslek liseleri maske üretimine başlayan dünyadaki ilk ülkelerden biri olduk ama millet “Terminatör Maske” yaparken, biz hâlâ yerimizde sayıyoruz!
Bu iş birlikleri keşke biraz da inovasyon odaklı olsa!..