adscode
adscode

Boğaziçi Üniversitesi'nden yaz okulu protestosu

Boğaziçi Üniversitesi'nde İngilizce Hazırlık Okulu'nda 1600 TL talep edilmesine tepki gösteren öğrenciler parasız eğitim talep etti.

Boğaziçi Üniversitesi'nden yaz okulu protestosu
Üniversite

Güney Meydan’da düzenledikleri eylemde buluşan öğrenciler parasız eğitim talebini vurgulayarak yapılan düzenlemenin geri alınmasını istedi. Maddi yetersizliğin sebebini okulu yabancı öğrencilerin daha az tercih etmesi ve oradan gelen gelirin azalması olarak gösteren kayyum yönetime karşı öğrenciler “Eğitimin faturasını öğrenciler mi ödeyecek?” diye sordu.

Okul yönetiminin yaz döneminin bütçesini nereye harcadığını soran öğrenciler, Etiler kapısına konan binlerce liralık x-ray cihazına ve kampüslere kameralara ayrılan bütçenin tüm öğrencilerin eğitime erişmesini sağlayabileceğine dikkat çekti.

“Parasız, bilimsel, demokratik eğitim” sloganıyla taleplerini yineleyen öğrenciler, düzenlemenin mimarı olan kayyum Rektör Naci İnci’ye karşı tepkilerini “Kayyum rektör istemiyoruz!” diyerek gösterdi.

Öğrencilerin okudukları basın metnin tamamı ise şöyle:

“Üç gün önce yıllardır hazırlık program 1 öğrencileri için zorunlu ve dolayısıyla ücretsiz olan yaz döneminin rektörlük tarafından ücretlendirileceğini öğrendik. Bunu öğrendiğimizde p1 öğrencileri olarak olayı anlamlandırabilmek adına zorunlu olan bir eğitimden para istenemeyeceğini belirten mailler yolladık. Bunun karşılığında ise trajikomik bir şekilde yaz döneminin zorunlu olmaktan çıkarıldığını söylediler. Fakat sene başından bu yana biz öğrencilere P1 eğitiminin 3 dönemlik bir müfredattan oluştuğu söyleniyordu. Öğrencilerin ingilizce seviyesini ileri seviyeye taşıyacak olan dönem 3. Yani yaz dönemi iken bu eğitimi zorunluluktan kaldırmanın hiçbir tutarlı tarafı yoktur.

PARASIZ EĞİTİM İSTİYORUZ!
Rektörlük verdiği cevapta bizlerden 1600 lira istemesinin sebebini üniversitenin maddi yetersizlikten dolayı eğitmenlerin maaşını ödeyememesi olarak açıkladı. Maddi yetersizliğin sebebini ise artık okulumuzu yabancı öğrencilerin daha az tercih etmesi olarak gösterdi. Peki, eğitimin faturasını öğrenciler mi ödeyecek? Buradan soruyoruz, okul yönetimi yaz döneminin bütçesini nereye harcadı? Biliyoruz ki güney kapıdaki yüz binlerce liralık x-ray cihazına veya kampüslerimizin her yerini süsleyen kameralara ayrılan bütçe tüm öğrencilerin eğitime erişmesini sağlayabilirdi. Okulumuzun kaynakları her türlü üst düzey güvenlik önlemlerini sağlayabiliyorken bizim eğitimimiz neden yabancı öğrencilerin cebine bakıyor? Üstelik yabancı öğrencilerin artık Boğaziçi Üniversitesini tercih etmeyişinin nedenlerini hepimiz biliyoruz. Rektörlük maddi kaynakları öğrenci faydasına değil kısıtlamacı yöntemlere kullanıyor. Bu şekilde öğrencilerin yaşam şekline müdahale ediyor. P1 öğrencileri hakları olan 3. Döneme parasız şekilde erişebilmelidir.

PARASIZ BİLİMSEL DEMOKRATİK EĞİTİM!
Hem BUEPT e günler kala hem de yaz döneminin başlamasına 3 hafta kala yıllardır p1lere ücretsiz olan eğitimden 1600 lira istendiğini öğrendik. Halbuki yılın başından beri tüm düzenlemeler buna göre yapılmıştı. Örneğin başta müfredatın üç döneme yayılmış olması ve en önemli kısmının yaz dönemine bırakılmış olması, devamsızlık hakkımızın yaz dönemini kapsayan şekilde olması veya haziran bueptine girebilmemiz için diğer kurlara göre daha yüksek ortalama istenmesi. Doğal olarak öğrenciler kendi planlarını bu yönergeye göre yapmışlardı ve yaz dönemine bel bağlamışlardı. Şimdi ise son anda p1 ler için can alıcı noktadaki yaz dönemi eğitimini paralı hale getirdikleri için zorunluluktan kaldırarak olayın üstünü kapamaya çalışıyorlar. Farkındayız ki beginner öğrencilerin iki dönemde eğitimi tamamlanmamış olup 3. Dönem onların ücretsiz ve mutlaka erişmesi gereken dönemidir. Bunun için bir devlet üniversitesi asla eğitimden para isteyemez. Onlardan burs değil yardım değil ücretsiz eğitim istiyoruz! Ücretsiz ve erişilebilir eğitim herkesin hakkıdır! Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz!”

EVRENSEL


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)