adscode
adscode

Coğrafya’nın isyanı!

Gelin önce bazı tespitlerde bulunalım:

Coğrafya’nın isyanı!
Milliyet Diyalog

Coğrafya, dünyanın en eski bilim dallarından biri!

Üzerinde yaşadığımız coğrafya dünyanın en stratejik bölgesi!

Son aylarda yaşadığımız felaketlerin neredeyse tamamı coğrafik!

Kuraklık ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıyayız!

Dünyanın geleceğinin konuşulduğu, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda dile getirilen, gelecek 10 yılda bizi en çok korkutacak olayların tamamına yakını da yine coğrafyanın ilgi alanına giriyor.

Örneğin aşırı değişken hava olayları, örneğin iklim krizinin ciddiye alınmaması, örneğin büyük doğal afetler, örneğin biyolojik çeşitliliğin azalması, örneğin insan kaynaklı çevre felaketleri, örneğin su krizleri, örneğin salgın hastalıklar...

Peki böylesi bir dünyada Coğrafya bilimine ve Coğrafya dersine verilen önem daha da artırılmalı mı yoksa bitirmek için elimizden geleni yapmalı mıyız?

Aylardır bu konuyu yazıyorum çünkü MEB, YÖK ve ÖSYM Coğrafya’yı bitirmek için elinden geleni yapıyor!

Eğitim ve öğretimin onlarca amacı var ama en önemlisi, hayata dönük olması ve yaşamımıza katkı sağlamasıdır.

Deprem, sel, heyelan, çığ, fırtına, kar, tipi felaketlerinin yaşandığı şu günlerde, şu soruyu samimiyetle kendimize soralım:

Bu konularda ne kadar bilgiliyiz? Okullarda bu konuda bize ne öğretildi? Felaket öncesi ve sonrasında hangi önlemleri nasıl alacağımız, nasıl korunacağımız, bizlere ne kadar anlatıldı?..

Yaşadığımız coğrafyaya adeta yabancılaştırıldık. Bırakın sınır komşularımızı, kentlerimizi, oturduğumuz şehri ve mahallelerini bilmiyoruz, geçmişinden, bugününden bihaberiz!

Elbette her ders çok önemlidir ama bazıları çok daha önemlidir! Hele ki yaşam söz konusuysa!..

İşte Coğrafya’nın önemi konusunda bize gelen mesajlardan bazıları:

Yaşam için eğitim!

Bu kadar afetin yaşandığı bölgede Afetler Coğrafyası dersinin verilmesini talep ediyoruz. Coğrafya’nın seçmeli ders olmasını kabul etmiyoruz.

Yaşadığımız coğrafyayı bile anlayamadığımız için felaket üstüne felaket yaşıyoruz.

Çare yine Coğrafya’da! Sözün özü, duyarlılığın ve bilincin artması için, afetlerde can ve mal kaybını en aza indirgemek için Afetler Coğrafyası dersi getirilmelidir ve lise 11, 12’de Coğrafya dersi zorunlu olmalıdır.

Coğrafyayı yok sayarsanız, yeni neslin, değil haritayı, depremi, seli, heyelanı, sit alanlarını, kültürel mirasları, nehirleri, konumunu, bölgesini ve etkilerini öğrenmesi eksik kalır! Dönün artık bu hatadan. Coğrafya gibi bir bilimi yok sayamazsanız.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)