adscode
adscode

‘Ergenlik geciktirme’ ameliyatı tartışması

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi’nde, 18 yaş altındaki 22 çocuğun hormon tedavisi uygulanarak cinsiyetlerinin değiştirildiği iddia edildi.

‘Ergenlik geciktirme’ ameliyatı tartışması
Sağlık

Çeşitli yayın organlarında İÜ’nün akademik kadrosunda yer alan doktorlar tarafından hazırlanan “Cinsiyet Hoşnutsuzluğu Olan Ergenlere Endokrinolojik Yaklaşım: Türkiye’de Üçüncü Basamak Bir Merkezde Pediatrik Endokrinoloji Bölümü Deneyimi” adlı makaleden yola çıkarak kurul üyelerinin reşit olmayan 22 çocuğa hormon tedavisi uyguladığı ve ameliyatla cinsiyetlerinin değiştirildiğine yönelik haberlerin yayınlanması tartışmaları beraberinde getirdi. Çıkan haberlerde kurul üyelerinin isimlerinin yazılması üzerine yapılan yorumlarda üyelerin meslekten ihraç edilmeleri istendi.

‘GERİYE DÖNÜŞÜ YOK’

Konuyu gündeme taşıyan Ürolog Prof. Dr. Zeki Bayraktar, kurul üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Bayraktar cinsiyet değiştirme ameliyatlarıyla geriye dönüşü mümkün olmayan bazı doku ve organ kayıplarının başlamış olacağına dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı: “Bu çalışmada cinsiyetinden hoşnutsuz olan 22 ergene ergenlik durdurucu hormonlar kullanılarak ergenlik durdurulmuş, 18 yaşından küçük 7 ergene cinsiyet değişikliğine yönelik bazı ameliyatlar yapılmıştır. Oysa cinsiyet değişikliği izni için aranan ilk şart 19 yaşından gün almaktır.” 

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de şunları kaydetti: “İfade edilen mastektomi olguları maalesef dışarıda ameliyatı yapılıp bizim kurulumuza başvuran hastalardır. Kurulumuz da bu hastalar için bilim, tıp ve yasalar çerçevesinde hareket ederek aileler ile birlikte en doğru kararı vermeye çalışmıştır.”

İstanbul Tabipleri Birliği de hakemli uluslararası bir dergide yayınlanan makaleleri nedeniyle meslektaşlarının hedef gösterildiğine vurgu yaparak, “Bu örgütlü saldırı karşısında meslektaşlarımızın yanındayız” açıklamasında bulundu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

İstanbul Üniversitesi ile üniversitenin Tıp Etik Kurulu görevlileri hakkında Yesevi Alperenler Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Kürşat Mican da suç duyurusunda bulundu.

Savcılığa sunulan dilekçede, “Ergenliğini tamamlamamış çocuklara cinsiyet değişikliği ameliyatına onay veren kişi ve kurumlar, milli ve manevi değerlere, aile yapısına karşı alenen suç işlemektedirler” ifadelerine yer verildi.

İNCELEME BAŞLATILDI

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı tepkilere neden olan fakülte öğretim üyelerinin yazarı olduğu 18 yaş altındaki çocukların cinsiyet değişikliği süreçleriyle ilgili makalede yer alan işlemlere yönelik çok yönlü bir inceleme başlatıldığını duyurdu. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Dekanlığımız tarafından çok yönlü bir inceleme başlatılmıştır. Sürecin hukuki, akademik ve etik işleyişine ilişkin başlatılan inceleme üst düzey hassasiyetle takip edilmektedir" denildi.

MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)