adscode
adscode

Genç Türk Mühendislerinden İşitme Engellilere Özel ...

ODTÜ Teknokent'te çalışma gösteren Panteon Yazılım'ın iki yıldır üzerinde çalıştığı ve sözlü-yazılı bilgileri Türk İşaret Dili'ne tercüme eden mobil tatbikat , ilk defa kullanıcılarıyla buluşmaya hazırlanıyor.

Genç Türk Mühendislerinden İşitme Engellilere Özel ...
Türkiye'den Haberler
3 boyutlu animasyonları işaret dili ve ses / yazı algılama teknolojileriyle bir araya getiren TİD Dijital Tercüman uygulaması, dünyada bir ilk olma özelliğine de sahip. Bu yeni iletişim aracı sayesinde işitme engelliler çevrelerindeki şahıslarla daha basit iletişim kurabilecek.

Panteon'un geliştirdiği teknolojinin kullanım alanı sadece TİD Dijital Tercüman uygulamasıyla sınırlı değil. Artık altyazılı televizyon yayınlarına ve filmlere işaret dili tercümesi eklenmesi, web sitesi, elektronik kitap, kiosk vb. dijital mecraların işaret diliyle görüntülenmesi de olası bir durum olacak . Bunlara işitme engellilerin yaşamını kolaylaştıracak başka ürünler de eklenebilecek.

Ülkemizde yaşamını sürdüren yaklaşık olarak 1 milyon işitme engelli vatandaşımızın TUİK verilerine göre %32'si okuma-yazma bilmiyor. Geliştirilen teknoloji hem okuma problemi olan işitme engellilerin hem de işitme engellilerle iletişim kurmak isteyen ancak işaret dili bilmeyen insanların yaşadığı problemleri çözmeyi amaçlıyor.

Geliştirme çalışmaları halen süren teknolojiyi kullanan ilk prototip, 11-14 Eylül tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan CeBIT Bilişim Eurasia fuarında ziyaretçilerle buluşacak. Panteon Yazılım Genel Müdürü Ufuk Şahin, mevzu ile alakalı yapmış olduğu açıklamada "TİD Dijital Tercüman işitme engelli ve işitme engellilerle iletişime geçmek isteyen insanların hayatlarının birden fazla alanına dâhil olabilecek güçlü bir teknoloji." diye belirtti ve şu şekilde devam etti: "Panteon olarak bu teknolojiyi son kullanıcıların yanında GSM operatörleri, akıllı televizyon üreticileri, dijital platformlar, medya kuruluşları gibi şirketlerin ve devlet kurumlarının kullanımına sunarak hayatın birden fazla alanında yer alması için çalışıyoruz."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)