adscode
adscode

Gençler, geçinemiyor

Gençlerin yüzde 38’i barınma giderlerini karşılamakta zorluk çekiyor.

Gençler, geçinemiyor
Türkiye'den Haberler
Güncelleme : 04-Dec-23 23:06

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Paylaşma Gününde gençlerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla gençlerin yaşadıkları sorunları dile getiren mesajlarını yayınladı, 13 milyon gencin sesine kulak verilmesi için çağrı yaptı.
2002 yılından bu yana burs ve mentorluk programlarıyla gençleri güçlendiren ve onların Türkiye’nin dört bir köşesindeki sosyal sorumluluk projelerini destekleyen Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), 2020 yılından bu yana Türkiye’de de hem özel sektör hem de sivil toplum kuruluşları tarafından kutlanan Paylaşma Gününde gençlerin yaşadıkları sorunları paylaştı. Gençlerin kendilerinin kaleme alarak hazırladıkları videoyu paylaşan TOG, popüler şarkıları gündemdeki sorunlara dikkat çekerek değiştiren ve @Yellowossi olarak bilinen genç Influencer Osman Zurnacı ile de bir şarkı hazırladı. Hiciv dolu şarkılarıyla “Sanat toplum içindir” diyen @Yellowossi, gençlerin okulda ve mezuniyetlerinde yaşadıkları kaygıları, maddi sorunları ve son dönemde özellikle yurtlarda yaşanan riskleri öne çıkardı.
GENÇLER NE DİYOR?
2022 TÜİK verilerine göre Türkiye’de 15-24 yaş grubunda 13 milyon genç yaşıyor. Bu 85 milyon’luk nüfusun, %15’inden fazlasını oluşturuyor. Gençlerin yurtlarda yaşadıkları sıkıntılar, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çekmeleri, mezun olduktan sonra yaşadıkları gelecek kaygıları hayatlarını daha da zorlaştırıyor.
Konrad-Adenauer-Stiftung Türkiye tarafından 2023 yılında Z kuşağıyla 16 ilde yapılan Türkiye Gençlik Araştırması’na göre gençlerin;

- %31’i üniversite eğitimine devam edemiyor
- %62’si öğrenimini sürdürürken ekonomik olarak zorluk çekiyor
- %79’u telefon ve internet giderlerini, %43’ü ise ulaşım giderlerini, %56’sı beslenme giderlerini dahi karşılamakta zorluk çekiyor
- %38’i barınma giderlerini karşılamakta zorluk çekiyor
- %63’ü tercih imkanı olsa farklı bir ülkede yaşamak istiyor
- %33'ü sosyal aktivitelere katılmıyor
- %24’ü işsiz, %41’i kendi işini kurmayı planlıyor
- %59'u dijital yetenekler konusunda kendini yeterli görüyor
- %18’i yaşamından memnun

2022 yılında TOG’un Konda ile yaptığı Üniversiteli Gençlerin İhtiyaçları Araştırmasına göre ise gençlerin;
o %59.3 ‘u burs desteğine, %54.2’si psikolojik desteğe, 32.4’ü bilgisayara, 31.5’i kitaba, 26,9’u mentorluğa ihtiyaç duyuyordu.
- Yaklaşık 3’te 1’i kitap, dergi, online kültür-sanat içerikleri için para harcamıyordu.
- % 42,5’i tiyatro, sinema gibi aktivitelere para harcamıyor veya harcayamıyordu.
- Pek çoğu barınma sebebiyle üniversite eğitimine devam edemiyordu.

Üstelik bu verilerin %18’i afet bölgesinde yaşayan gençlerden oluşuyordu. 6 Şubat’ta yaşanan deprem, gençlerin ihtiyaçlarının daha da artmasına neden oldu. 2022-2023 eğitim yılı Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu verilerine göre; depremden etkilenen 676.000’den fazla üniversite öğrencisi bulunuyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)