Gözetmensiz sınavın güvenilirliği konusunu Eskişehir Yenigün Gazetesi'nden Deniz Çağlar Fırat köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) sınavlarının online yapılacak olması üzerinde tartışılması gereken en ciddi sorunların arasında geliyor.
Bilindiği üzere Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı tarafından yapılan açıklamada 2019-2020 eğitim öğretim yılının bahar döneminde uygulaması gereken sınavların ülkemizdeki corona virüsü salgını ile mücadele kapsamında online olarak internet üzerinden yapılacağı bildirilmişti.
Buna göre ara sınavlar internet ortamında yapılacak. Sınav dönemi olan 18 Nisan- 7 Mayıs 2020 tarihleri arasında 20 gün boyunca bütün öğrenciler, istedikleri gün ve saatte, bulundukları yerden sınav sistemine internet üzerinden giriş yapabilecekler. Evden, işten, nereden olursa olsun sınava girip online sistem üzerinden sınavları gerçekleştirecekler.
İlk bakışta oldukça faydalı ve bilişim tabanlı bir uygulama olarak görülen bu hizmet beraberinde çok ciddi tartışmaları da getirdi. Görünen o ki AÖF sınavı üniversiteyi ve açıköğretim sistemini çok yıpratacağa benziyor.
Çünkü açıköğretim ile örgün eğitim arasında oluşan algı uzun yıllardır sürdüğü halde açıköğretim sisteminin en övünülen taraflarından biri de güvenilir sınavlarıydı. Çünkü sınav soruları yetkin akademisyenlerce hazırlanıyor ve sınavlar titizlikle uygulanıyordu. Dolayısıyla belki de AÖF sınavlarına bir örgün öğrencisi de girse ciddi ter dökerdi.Gözetmenlerin huzurunda yapılan sınavlar beraberinde AÖF sistemine duyulan güveni de arttırıyordu.
Oysa şimdi yapılacak sınavlar gözetimsiz yani gözetmensiz olacak. Bu durumda öğrenci istediği kişiyi kendi yerine sınava sokabilir ya da kitap açık soruları cevaplandırabilir. Bu da AÖF’ten mezun olacak öğrencilerin yetkinliğini tartışmaya açacaktır. Dolayısıyla bundan sonra açıköğretim diplomalarının denkliği tartışma konusu olur.