adscode
adscode

Hastalık zili de çaldı

Okulların açılmasıyla hastalık mevsimi de başladı.

Hastalık zili de çaldı
Sağlık
Güncelleme : 14-Sep-23 12:21

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 2023-2024 eğitim öğretim yılı pazartesi günü başladı, 20 milyon 481 bin öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmen ders başı yaptı.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre okulların açılmasıyla hastalık mevsimi de başladı. Havasız kapalı ortamlar, salgınların artması, çocukların okulda oynarken terleyip üşümeleri gibi birçok nedenden dolayı çocuklar okul dönemimde sık sık hastalanıyor.

 

 

KOVİD, GRİP, KIZAMIK...

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Çocuk Göğüs Hastalıkları Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana, okul döneminde Kovid-19, grip enfeksiyonu ve kızamık olgularında daha da artış beklediklerini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’nin kızamığın yüksek görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını belirten Aslan, “Okulların açılmasıyla da kızamık olgularında daha da artış olacağı öngörülüyor. Bu artışın nedeni, kızamık aşısı yaptırılmayan ya da eksik olan çocuklar” dedi. Tana, bu hastalıklardan korunmak için çocukların eksik aşıları tamamlanmalı, okullarda hijyen kurallarına uyulmalarını önerdi.

TUVALETLERİNİ TUTUYORLAR

Okullarda her gün yüzlerce çocuğun kullandığı tuvaletlerde hijyen sorunları yaşanabiliyor. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Op. Dr. Mehmet Çakmak, polikliniklere gelen çocukların birçoğunun kabızlık şikâyetiyle geldiğini belirterek, şunları dedi: “Polikliniğe gelen çocukların birçoğunda kabızlık, idrar yolu enfeksiyonu ve idrar kaçırma sorunu görülüyor. Bu çocukların yüzde 90’ından fazlasının okul tuvaletlerini kullanmadığını görüyoruz. Okulların açılmasıyla vakalar artıyor. Çocuklar tuvaletlerin çok kötü olduğunu, sabun olmadığını, kapıların kapanmadığını, kapansa bile diğer arkadaşların rahatsız ettiğini söylüyorlar. Okul tuvaletini kullanan bazı çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu görüyoruz. Özellikle kız çocukları idrar yolu enfeksiyonu sıklığı artıyor.”

‘SINIFLAR HAVALANDIRILMALI’

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) araştırmasıha göre, ofis, sınıf gibi kapalı mekânların iç mekân havasının dış havadan 5 kat daha kirli olduğunu gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Çelik de çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının önlenmek için sınıfların sık havalandırılması, özellikle kreş ve anaokullarındaki oyuncakların temizlenmesi ve hasta çocukların okula gönderilmemesini önerdi. Hifyber Genel Müdürü Ahmet Özbecetek de “Kişi başına dakikada en az 15 metreküp havalandırma yapılması gerekiyor” dedi.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)