adscode
adscode

İTÜ yurtlarında deprem güçlendirmesi: Öğrenciler ne yapacak?

İTÜ öğrencilerinin barındığı Vadi Erkek Öğrenci Yurtları'nda deprem güçlendirme ve enerji verimliliği çalışması yürütülecek. Öğrencilerin nerede barınacağı ise açıklanmadı.

İTÜ yurtlarında deprem güçlendirmesi: Öğrenciler ne yapacak?
Üniversite

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, kamu binalarında deprem dayanımı ve enerji verimliliği (KADEV) projesi kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin barındığı ve üniversiteye bağlı olan Vadi Erkek Öğrenci Yurtlarında güçlendirme ve enerji verimliliği çalışması yürütülecek.

Evrensel'de yer alan habere göre, projeyle birlikte kamu kurumları özel şirketlerin güneş enerji santrali (GES) kurabilmesi için bir alan haline getirilmeye çalışılıyor. Proje kapsamında hazırlanan raporda ise Vadi Yurtlarında kalan öğrencilerin nerede barınacağına ilişkin bir bilgi yer almıyor. İTÜ Rektörlüğü de öğrencilerin barınmasına ilişkin bir açıklama yapmazken, yurtta kalan öğrenciler sürecin şeffaf işletilmesini talep etti.

FON ALINDI, DİĞER BİNALAR PROJEDEN ÇIKARILDI
KADEV projesinin tanıtımında projenin amacı amacı; “Enerji kullanımı bakımından verimsiz olan ve deprem riski yüksek olan kamu binalarının depreme karşı güçlendirilmesi ve enerji verimliliği sağlanması” olarak açıklanıyor. Projeye göre Türkiye'deki tüm kamu binalarının enerji verimli hale getirilmesi için model oluşturularak sektörün gelişmesi ve farkındalığın artırılması planlanıyor. Bu kapsamda yetkili elektrik dağıtım şirketi, kamu binalarının çatılarına güneş enerji santrali (GES) kurabilecek.

Söz konusu projeye, Dünya Bankası 2022 yılında fon verme kararı aldı. Proje kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi sınırları içerisinde olan Vadi Erkek Öğrenci Yurtları, Ayazağa Kız Öğrenci Yurdu, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ve Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesini kapsayan bir güçlendirme ve enerji verimliliği programı oluşturuldu. Ancak sonrasında Vadi Erkek Öğrenci Yurtları dışındaki bütün binalar proje kapsamından çıkarıldı.

REKTÖRLÜK PROJEDEKİ EKSİKLERE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPMIYOR
Mevcut durumda Vadi Erkek Öğrenci Yurdunun depreme dayanıklılığı ve enerji verimliliğinin artırılması üzerine rapor hazırlandı. Rapora göre projenin, 2024 yılının 1. çeyreği ile 3. çeyreği arasında yapılması planlanıyor ancak projenin ne zaman tamamlanacağı belirsiz. Raporda proje tamamlanana kadar Vadi Yurtlarında kalan öğrencilerin nerede barınacağına ilişkin bir bilgi de yer almıyor. Yurtta kalan öğrenciler, barınma ihtiyaçlarının nasıl giderileceği konusunda endişeliyken İTÜ Rektörlüğünden de konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

ÖĞRENCİLER DİLEKÇE VERDİ
Vadi Yurtlarında kalan öğrenciler, yurttaki çalışmalar devam ederken nerede barınacaklarına dair bir açıklama gelmemesi üzerine bir araya gelerek topladıkları 400’e yakın dilekçeyi rektörlüğe teslim etti. Öğrenciler dilekçelerinde, rektörlüğün projeye ilişkin en kısa zamanda açıklama yapmasını, sürecin şeffaf işlemesini, yapılan karot testlerinin sonuçlarının açıklanmasını talep etti.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)