adscode
adscode

Kanada vatandaşlığına ilk adım: Kanada’da öğrenci olmak

Kanada lisans veya yüksek lisans eğitimi, sertifika programları ile eğitim almak isteyenlerin gözdesi. Peki Kanada'da nasıl eğitim alınır, barınma ücretleri ne kadar, eğitim bittikten sonra oturum imkânı kolay mı? İşte tüm cevaplar:

Kanada vatandaşlığına ilk adım: Kanada’da öğrenci olmak
Yurtdışı Eğitim
Güncelleme : 19-Jun-22 15:24

Kanada son yıllarda; prestijli üniversiteleri, Toronto, Montreal, Vancouver, Quebec gibi canlı öğrenci şehirleri; iyi organize edilmiş yaşam tarzı, doğal güzelliği, hoşgörülü ve çok kültürlü yapısıyla uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden biri. Uzun yıllar boyunca Kanada’da yaşayan RE/MAX emlak- gayrimenkul yatırım danışmanı Özenç Canıtez “Kanada, öğrenci olduktan sonra size verilen çalışma vizesi ile göçmenliğe başvuracağınız nadir ülkelerden sadece biri” diyor.

Refah seviyesinin yüksek olduğu ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Kanada lisans veya yüksek lisans eğitimi, sertifika programları ile eğitim almak isteyenlerin de gözdesi. Yurtdışında öğrenim görmeyi düşünenler için Toronto aralarında York Üniversitesi, Toronto Üniversitesi ve Ryerson Üniversitesi’nin de olduğu çok sayıda prestijli eğitim kurumuna ev sahipliği yapıyorlar. Üniversite eğitiminin yanı sıra İngilizce öğrenmek için kurslara katılanların sayısı da bir hayli yüksek. Kanada’da yaz kurslarına gelerek de rahatça İngilizce öğrenebilirsiniz.

Toronto’da öğrencilik Amerika ve İngiltere’den daha ucuz
Özenç Canıtez Toronto’nun en önemli özelliklerinden birini ekonomik sertifika ve co-op programlarına ev sahipliği yapması olarak anlatıyor. Toronto’da yaşam ve eğitim ücretleri pahalı gibi görünse de Londra, San Francisco, Sidney gibi şehirlere göre daha uygun olduğunu da söyleyen Canıtez Kanada’da öğrenci olmanın avantajlarından bir diğerini de “Kanada öğrenci olduktan sonra size verilen çalışma vizesi ile göçmenliğe başvuracağınız nadir ülkelerden sadece biri” sözleriyle anlatıyor.

Öğrenciler için Kanada’da barınma rehberi
Eğitim için Kanada’ya gittiniz peki nerede kalacaksınız? Kalacağınız yeri önceden planlayıp ayarlamış olmanız kendinizi güvende hissetmeniz açısından önemli olacaktır. RE/MAX emlak- gayrimenkul yatırım danışmanı Özenç Canıtez öğrenciler için Kanada’da konaklama seçenekleri şöyle sıralıyor:

Aile Yanı Konaklama
Aile yanı konaklama Kanada’daki okul bünyelerinde yer alan “housing office”ler tarafından gerçekleştirilir. Bu ofisler, öğrencilerin kalacağı en uygun aileleri ayarlar.

Ögrenci Yurtları
Öğrenci yurtları bir diğer konaklama seçeneğiniz. Hem özel yurt hem de devlet yurdu olan şehirler de var; fakat devlet yurdu için mutlaka okulla eş zamanlı başvuru yapmanız gerekiyor; zira devlet yurtlarında yer bulmak çok zor.

Ev kiralamak
Ev kiralamak da eğitim için Kanada’ya giden öğrenciler için ayrı bir seçenek.
Canıtez Kanada’da emlak kiralama ve satın alma işlemlerinin hem emlak danışmanlarını hem de alıcı ve satıcıyla, ev sahibi ve kiracıların haklarını kanunlar çerçevesinde koruyan Alım Satın ve Kiralama Sözleşmesiyle yürütüldüğünü belirtiyor.
Kanada’ya uzun dönemli (12 ay ve daha fazla) gelen öğrencilere de emlak danışmanlığı yapan Özenç Canıtez kiracıların kredi geçmişini gösteren kredi raporuna (Credit Report) ve yüksek kredi skoruna (Credit Score) sahip olmaları gerektiğinin altını çiziyor.
Özenç Canıtez kredi geçmişi bulunmayan ve bir işi olmayan kişiler veya öğrenciler ev ya da daire kiralamak istediklerinde, depozit olarak ödenen ilk ve son aylık kiraya ek olarak, birkaç ayın kirasını, bazı durumlarda da yıllık kiranın tamamını peşin ödemeyi teklif edebildiklerini de belirtiyor. Ev sahipleri en az yıllık kiranın tamamının kiracının banka hesabında bulunmasını talep etmeleri de mümkün.

Kanada’da kira fiyatları ne kadar?
Peki Kanada’da kiralar ne kadar? Toronto ve çevre şehirlerden ev kiralama fiyatları bölgelerine göre değişiyor, öğrencilerin yoğun olarak geldiği yaz ve sonbahar aylarında fiyatlar yükseliyor. Şu an ortalama rezidans ev kiraları stüdyo daireler için 1400 $ civarında iken 1+1 fiyatları 1600$ civarında değişmektedir. Kiranın içine su ısınma, soğutma dahil.

Ayrıcalıklı bir deneyim
Özneç Canıtez “Toronto’da üniversite veya dil eğitimi almayı düşünen öğrenciler, şehre vardıklarında küçük bir dünya turu atmış gibi oluyorlar” diyor. Eğitim kurumlarının şehir merkezi ve çevresine konumlandığı Toronto’da öğrenciler, tramvaylarla, yürüyerek veya bisiklet kullanarak ulaşım sağlayabilirler.
Emlak- gayrimenkul danışmanı Canıtez Kanada’da öğrenci olmanın ayrıcalıklarını “Toronto’da, 24 saat açık restoranlar, marketler, barlar bulabilirsiniz. Şehrin en güzel yanı ise yılın her zamanı düzenlenen çok sayıda ücretsiz festival ve etkinliğe ev sahipliği yapması” sözleriyle anlatıyor

Toronto düşündüğünüz kadar soğuk bir yer değil
Ilıman bir iklime sahip olan bu şehir kuzeyde olduğu için çok soğuk düşünülse de bu düşüncenin aslında yanlış.
Kışları soğuk ve kar yağışlı evet ama ortalama sıcaklıklar yaklaşık 5 derece. Yazları ise ortalama sıcaklık 27 dereceleri buluyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)