adscode
adscode

Kayıp kaçak elektriği yaptığı cihazla önlüyor

Erzurum'da, "Dadaş mucit" olarak tanınan Ebubekir Taşbaşı, evlerin tesisatında oluşan kayıp ve kaçak elektriğin kullanımını yaptığı cihazla tekrar sağlıyor.

Kayıp kaçak elektriği yaptığı cihazla önlüyor
Bilim Teknoloji
Kendi atölyesinde çeşitli çalışmalar yapan Taşbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaokul ve lise yıllarından beri bu işlerle uğraştığını belirterek, bugüne kadar 23 proje yaptığını ve bu çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Yaptığı çalışmalarla vatandaşların yaşadığı sorunları ortadan kaldırmayı amaç edindiğini belirten Taşbaşı, bir aylık sürede,  elektrik iletim hatlarındaki kabloların iç dirençleri neticesinde oluşanelektrik kaçak ve kayıplarını toplayan cihaz yaptığını ifade etti.

Taşbaşı, elektrik kayıplarını devre üzerinden geçerek bir aküde topladığını anlatarak, "Yaptığım proje sayesinde, cihazımızı evimizde buzdolabı çamaşır makinesi fırın gibi aletlerin çalıştığı zaman oluşan kayıp ve kaçak elektriği devre üzerindeki bobin sayesinde aküye takviye ediyoruz. Aküyü şarj ediyoruz. Şarj ettiğimiz elektriği de invertör sayesinde hem evin ışıklarında hem de elektrik kesildiğinde odaların altına döşenebilen film ısıtıcıları çalıştırabiliyorsunuz. Hem kaçağı önlüyoruz hem de kış aylarında yakıt tasarruf etmemizi sağlıyoruz" diye konuştu.

Yaptığı devrenin, elektrik kesintilerinde 4 saat hizmet verebildiğini vurgulayan Taşbaşı, sadece elektrik gittiğinde değil, normal günde de bu kaynaktan faydalanılabileceğini kaydetti.

"Faturalarda yüzde 30 tasarruf sağlıyor"

Kaçak kayıp elektriklerin bütün evlerde olduğunu ve bunun fark edilmediğini ifade eden Taşbaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Vatandaşların evlerine kabarık faturalar geliyordu. Ben de bu maliyeti ortadan kaldırmak için böyle bir devre yaptım. Bu cihaz kayıpları önlüyor. Kayıp elektrikle birçok ihtiyacınızı gideriyorsunuz. Cihazın takılmasının ardından faturalar yüzde 20-30 oranında elektrikten tasarruf sağlıyor. Eski sayaçlarda fark ediliyor. Yeni takılan dijital sayaçlarda da gözle görülür bir fark ortaya çıkıyor. Elektrik gittiğinde 4 saat boyunca kayıp elektrikle şarj olan akü sayesinde evdeki lamba, film ısıtıcı, televizyon ve radyo çalıştırılabiliyor."

Taşbaşı, sistemin jeneratörler gibi olmadığını, jeneratörün normal şebekeden şarj edildiğini fakat bu cihazının evdeki kayıp elektrik cihazı üzerinden şarj olduğunu dile getirdi.

"Patentini almak için sponsor bekliyor"

Seri üretime geçmek için maddi gücünün yeterli olmadığını söyleyen Taşbaşı, "Cihazın maliyeti 600 lira civarında. Eğer sponsor bulursak bu cihazı geliştirerek seri üretimle kullanıma hazırlayabiliriz. Vatandaşların farkına bile varmadığı kayıpları önler. Daha az paraya daha çok hizmet alabiliriz" dedi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)