adscode
adscode

LGS'de en çok bu hatalar yapılıyor!

Sınava çok iyi hazırlansa dahi pek çok öğrenci sınav anındaki heyecan nedeniyle küçük hatalar yapabiliyor ve bunun sonucunda istediği okula girme şansını kaybedebiliyor.

LGS'de en çok bu hatalar yapılıyor!
Sınavlar

Çünkü LGS bir sıralama sınavı ve 1 soru yanlış yaptığınızda binlerce öğrenci sizin önünüze geçebiliyor.
Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre; soru kökünü iyi okumamak, basit işlem hataları yapmak, soruya “bu çok zor” diye ön yargılı yaklaşmak, cevap kâğıdını yanlış işaretlemek, yapılan hatalar arasında öne çıkıyor.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilen merkezi sınav, 6 Haziran’da düzenlenecek. Öğrenciler sınav için son konu tekrarları yaparken deneme sınavlarına da hız verdi. Ancak aylar hatta yıllar süren hazırlıkların boşa gitmemesi için sınava hazırlık kadar sınav anında dikkatli olmak da çok önemli. Öyle ki pek çok öğrenci gözden kaçırdığı bir kelime, yaptığı basit bir işlem hatası yüzünden istediği okula girme şansını kaybedebiliyor.


Sevinç Eğitim Kurumları Bölüm Başkanları ve Akademik Koordinatörleri, öğrencilerin yaptığı hataları şöyle sıralıyor: “En çok soruyu hızlı ve yanlış okuma hatası yapıyorlar. Soru kökündeki ‘değildir, olamaz, yanlıştır’ gibi olumsuz ifadeleri gözden kaçırıyorlar. Sayısal işlemlerde ise ‘basit işlem hataları’ yapılabiliyor. Görseli ve grafikleri yanlış yorumlama, soru arasındaki bağlantıyı doğru kuramama; öğrencinin soruda verilen bilgiler dışında yorum yapması, bilgi eklemesi, basit düşünmemesi de öğrencilerin soruyu yanlış cevaplamasına yol açabiliyor. Önce kitapçığı, sınav bitiminde de cevap kağıdını toplu bir şekilde kodlamaya çalışmak, kodlamayı yetiştirememek, bu panikle kodlamada kaydırma veya yanlış işaretleme yapmak da sıkça karşılaşılan hatalar arasında.”

İşlemleri kontrol edin

Sevinç Eğitim Kurumları bölüm başkanlarının derslere göre öğrencilere uyarıları ise şöyle:

- Türkçe sorularını çözerken, “Her sorunun cevabı yüzde 50 soru kökünü doğru okumaktan geçer” ilkesi dikkate alınmalı ve özellikle öncüller tek tek okunmalı.

- Sınav kâğıdı üzerinde yapılacak küçük analizler, işaretlenecek minik noktalar doğru cevaba götürecek en pratik yoldur. Bunu yaparken sorunun ne istediği doğru tespit edilmeli, ardından analiz yapılarak soru üzerinde düşünülmeli.

- Anlam bilgisi soruları her zaman yoğun dikkat ve odaklanma gerektirir. Bu soruları çözerken ilk adım, soru kökünü doğru okumak ardından ise seçenekleri ikiye düşürmektir. İki seçenek arasından eleme yapamadığımız durumlarda ise vakit kaybını önlemek ve beyin jimnastiği yapmak adına soruyu işaretleyip başka bir soru çözdükten sonra soruya geri dönmek yüzde 90 doğru cevabın bulunmasını sağlayacaktır.

- Matematik soruları verilerden oluştuğu için verilerin doğru kullanımı öğrencileri doğru sonuca ulaştıracaktır.

- İşlem hatalarını önlemek için yeterli zaman varsa işlem kontrolleri mutlaka yapılmalı.

- Problem çözümlerinde modellemeler yapılmalı, soruda verilen bilgiler şemaya dökülmeli.

- Sayısal cevabı olmayan, sözel, yoruma dayalı sorularda cevap ilk şıklarda bulunsa da diğer şıklarda yapılan yorumlar da okunmalı.


Metne bağlı kalın

- T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde öğrenciler önce soru kökünü okuyup ne sorulduğunu anladıktan sonra soruyu yanıtlamalı. Seçeneklerin tamamı okunmalı, verilen bilgiye göre seçenekler elenerek ilerlenmeli.

- Dersin temel kavramlarına (ulusal egemenlik, milli birlik ve beraberlik, sosyal, siyasal, kültürel…) dikkat edilmeli.

- “Verilen bilgiye göre” veya “buna göre” ifadesi içeren sorularda verilen bilgilere göre hareket etmeli, öğrenci yorum katmamalı.

- Her düzeyde kolay, zor, çok kolay sorular olabileceği unutulmamalı. Öğrenci takıldığı soruyla zaman kaybetmemeli, bu sorulara daha sonra dönmeli.

- Fen Bilimleri soruları yorum ağırlıklı olmasına rağmen bilgi eksiği olan öğrenciler yorum yapmakta zorluk çekmekte.

- Matematiğe çok fazla zaman ayırıp son 15-20 dakikada fen sorularını çözerlerse hata yapma olasılıkları artar. Fen sorularına yaklaşık 30 dakika ayırmak dikkat hatalarını azaltacaktır.


- Sorularda hataları azaltmak için tablo ve görseller iyi incelenmeli ve şıklarla bağlantı kurulmalı.

- Deney sorularında bağımlı, bağımsız ve sabit tutulan değişkenleri görsellerden dikkatlice belirledikten sonra şıklar incelenerek zaman kazanılmalı.

- Soru kökünde “Yalnızca yukarıdaki düzeneğe, deneye ve görsele bakılarak hangisine ulaşılabilir” ifadesi bulunan sorularda sıkça hata yapılmakta. Bu tip sorularda bilgilerimizi değil okuduğumuz şıkta verilenleri yukarıdaki deney ya da görselde aramak gerekmekte.

- Metne bağlı verilen sorularda fen kavramlarına dikkat edilmeli. Örneğin asit ve bazlardan bahsediliyorsa bu konuyla ilgili bilgiler göz önünde bulundurulmalı.

KELİME BİLGİSİ ÖNEMLİ

- İngilizce testinde öğrenciler en çok soru köklerini eksik okumalarından dolayı yanlış yapıyorlar. Özellikle soru kökünde “does not, cannot, no information, wrong, false” gibi olumsuzluk ifadelerine dikkat edilmeli.

- Diyalog sorularında, WH ya da YES/NO QUESTION soru türleri dikkatle incelenmeli. Görsel ve paragraf sorularında ise verilen metin, tablo ve görselleri doğru yorumlamak gerekmekte. Verilen bilgi dışında kişisel yorum katılmadan çözülmeli.


- Kelimelerin zıt anlamlıları ve eş anlamlıları mutlaka bilinmeli. Verilen sorularda önemli olan kelime veya kelime gruplarının altını çizmeleri öğrencilerin cevaba kolay ulaşmalarını sağlayacaktır.

- LGS’de gramer ve kelime bilgisi eşit derecede önem kazanmakta. Ünitelerde olan belli gramer kazanımları öğrenilmeli çünkü dilbilgisi ve kelimeyi bilmeyen öğrenci, cümle kurmakta, seçeneklerden doğru ifadeyi bulmakta zorlanır.

KOLAY SORU YANILTMASIN

- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için öncelikle her ünitede yer alan kavramların çok iyi bilinmesi gerekiyor. Kavramları bilmeyen öğrenci genelde bunların bulunduğu soruları yanlış yapıyor. Ünitelerde yer alan ayet ve hadislerin konuları iyi tespit edilmeli. Özellikle bu tür sorulara kendi yorumunuzu katmadan, sadece ayette verilen mesaja göre soruyu çözmelisiniz.

- Ünitelerde yer alan her peygamberi hikayeleriyle hatırlamak gerekli. Peygamberlerin hikayesi bilinmeden sınava girildiğinde bu konudaki bilgilerde karıştırma çok fazla olmakta.

- Sınavda zor sorular olduğu gibi çok kolay sorular da bulunmakta. Öğrenciler, bu kadar kolay soru olmaz düşüncesiyle kolay soruları hatalı yorumlamaları sonucu yanlış yapmaktalar. Çok kolay soruların da olabileceğini unutmayıp öğrencilerin soru hakkında önyargılı olmamaları gerekmekte.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)