adscode
adscode

LGS'de Hatalı Sorular İçin Soru Önergesi

Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın; Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin 1. dönem ortak sınavlarında sorulan hatalı,…

LGS'de Hatalı Sorular İçin Soru Önergesi
MEB




TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 6/12/2013



Mustafa KALAYCI
            Konya Milletvekili  
      
Bakanlığınızca 28-29/11/2013 tarihlerinde, TEOG kapsamında yapılan ortaokul 8. sınıflar 1. dönem ortak sınavları ne yazık ki iyi hazırlanan ve akademik başarısı yüksek öğrenciler için hüsran olmuştur. Yanlış cevapların olumsuz etkisi olmadığından, soruları irdelemeden, kafadan atıp-tutturan öğrenciler şanslı duruma getirilmiştir.

Öğrenciler çok kolay soruların yanında, hatalı, karmaşık, anlaşılmaz, müfredatın dışında ve düzeyin çok üstünde sorularla da karşılaşmışlardır. Nitekim Bakanlığınızca yapılan 29/11/2013 tarihli basın açıklamasında, iki sorunun bilimsel açıdan  hatalı olduğu tespit edilerek iptal edilmelerine karar verilmiştir.

Ancak, başka soruların da bilimsel açıdan  hatalı olduğuna dair eğitimciler, eğitim kurumları, öğrenciler ve velilerin uyarıları ve itirazları bulunmaktadır. Özellikle, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi A Kitapçığı 18./B kitapçığı 10. sorusu ile Fen ve Teknoloji A Kitapçığı 8 ve 9/B kitapçığı 6 ve 7. sorularının hatalı, İngilizce dersi sorularının da müfredatın dışında ve öğrencilerin seviyesinin çok üzerinde olduğu belirtilmektedir.

Diğer taraftan, Elazığ'ın Baskil İlçesi Vakıfbank Ortaokulu'nda yapılan sınavda öğrencilere dağıtılan Fen ve Teknoloji dersinin A grubu soru kitapçıklarından 1'inin eksik çıktığı, kayıp kitapçıkla ilgili Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı ile Milli Eğitim Müdürlüğünce çift yönlü  soruşturma başlatıldığı basında yer almıştır.

Buna göre;

    •    Öğrenci aileleri ve velileri tarafından sınavın ya da bazı soruların iptaline yönelik, Bakanlığınıza kaç başvuru yapılmıştır?  Bu başvurularla ilgili neler yapılmıştır?

    •    Bilimsel açıdan  bazı soruların hatalı olduğu yönündeki başvurularla ilgili yeniden değerlendirme yapılmış mıdır? Bilimsel olarak doğruluğu kanıtlanabilmiş midir?

    •    Öğrencilerin ve ailelerinin aydınlatılması ve Bakanlığınıza olan güveninin daha fazla sarsılmaması için, sınav soruları ile ilgili doğru kabul edilen cevaplara nasıl ulaşıldığı konusunu açıklamalı olarak kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

    •    Elazığ’da tespit edilen kayıp kitapçıkla ilgili ne yapılmıştır? Başlatıldığı ifade edilen soruşturmalar hangi aşamadadır? Sınavla ilgili bir şaibe sözkonusu mudur?
 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)