adscode
adscode

LGS’ye bir hafta kala nelere dikkat edilmeli?

Uzmanlar, LGS'ye bir hafta kala öğrencilerin kazanım eksiği olduğunu düşündükleri konularda tekrar yapmaya ve soru çözmeye devam edebileceklerini dile getiriyor.

LGS’ye bir hafta kala nelere dikkat edilmeli?
LGS
Güncelleme : 01-Jun-22 09:37

 

LGS’ye sayılı günler kala, konu anlatım çalışmaları, soru çözümleri ve genel tekrarlarla yoğun bir şekilde sınava hazırlanan öğrencileri sınav heyecanı sardı. Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, öğrencilere motivasyonlarını yüksek tutmalarını, tüm yıl boyunca verdikleri emekleri unutmamalarını belirtirken önemli olanın sınavının sonucu değil bu süreç boyunca gösterdikleri çaba olduğunu söyledi.

Gülşen Aksu, dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

Öğrenci süreçle ilgili bilgilendirilmeli

Öğrencilere sınava az kala nelere dikkat etmeleri gerektiği ve sınav günü adım adım hangi yolları izlemeleri gerektiği ile ilgili bilgi verilmesi rahatlatıcı bir etki yaratacaktır.  Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da öğrenciler sınava kendi okullarında gireceklerdir. Öğrencilerin, fiziki imkânları tanınan, âdeta ikinci evleri olan okullarında sınava girmeleri kaygılarını azaltacaktır.

Beslenme, uyku ve fiziksel aktivitelere dikkat

Öğrencilerin son hafta beslenmelerine daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Daha önce hiç denenmeyen bir yiyecek, sınav haftası alerjik bir reaksiyona sebep olabileceği düşünülerek tüketilmemelidir. Aynı şekilde şişliğe, bağırsak ve mide problemlerine yol açabilecek gıdalardan da kaçınılmalıdır.

Sınav sabahı öğrencilerin kendilerini yorgun hissetmemeleri için uyku düzeni çok önemlidir. Özellikle son bir hafta rutin dışı saatlerde uykuya geçmek yerine biyolojik saati şaşırtmayacak rutinlerdeki saatlerde uykuya geçilmelidir.

Sınava günler kala öğrenciler sakatlanmalara yol açabilecek aktivitelerden de kaçınmalıdır. Ayrıca hasta olmalarına sebep olabilecek etkinliklerden ve ortamlardan uzak durmalılar.

Motive ederken abartıya kaçmayın

Öğrenciler için motivasyon sınav başarılarında önemli bir etkendir. Ebeveynlerden ve aile üyelerinden gelecek başarı dileklerinde öğrencinin kaygısını artıracak ifadelerden, kıyaslamalardan kaçınılmalıdır. Öğrencilere, önemli olanın sınavın sonucu değil, tüm bu süre boyunca gösterdiği emek ve çaba olduğu belirtilmelidir. Ayrıca elinden geleni yaptığı için kendilerine güvenmeleri ve inanmaları gerektiğinin vurgulanması etkili olacaktır. Bunun yanı sıra öğrencilerin sınav gününe farklı bir anlam yükleyip kaygısının artırılmaması için ev içindeki davranışların abartılmaması gerekiyor. Sınav gününe kadar, daha önce nasıl davranılıyorsa aynı şekilde davranılmaya devam edilmelidir.

Güven duygusu hissetmelidir

Sınavdan önceki akşam, sınava giderken götürülmesi gereken tüm materyallerin şeffaf bir dosya içinde hazırlaması, sınav sabahı öğrencinin eşyalarını bir araya getirmek için koşturup panik yapmasını engelleyecek ve ona zaman kazandıracaktır.

Sınavdan önceki gece uyku problemleri yaşayacağı öngörülen öğrenciler uyku öncesi daha rahatlatıcı ve sakinleştirici etkinlikler yapabilir. Kaygıları artan öğrencilerin duyguları önemsizleştirilmemeli, anlaşılmaya çalışılmalıdır. “Sadece basit bir sınav, bu kadar büyütecek ne var?” gibi söylemler yerine “Evet, senin için önemli bir sınav. Tüm yıl çok çalıştın, elinden geleni yaptın, bizim için önemli olan da bu. Sonuç ne olursa olsun biz hep yayındayız ve seni her zaman destekliyoruz.” demek öğrenciye duygularının anlaşıldığını hissettirecek ve kendine olan güvenini tazeleyecektir. Ne söylendiğinden çok nasıl söylendiğinin önemi unutulmayarak aileler iletişimlerinde beden dillerinin ve ses tonlarının söylemleriyle paralel olmasına dikkat etmelidir. Öğrencilerin kaygısını azaltacak en önemli etken, ailelerinden alacakları güven duygusudur.

Sınav Sabahı

Sınav sabahı, öğrencinin sindirim sistemini yormayacak gıdalardan oluşan bir kahvaltı enerjisini artıracaktır. Kıyafet seçiminin ise rahat, vücut ölçülerine göre ve hava şartlarına uygun olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca evden çıkmadan özellikle kimlik gibi sınav için gerekli olan tüm eşyaların alındığına emin olunmalıdır.

Geç kalma riski kaygıyı artırıyor

Sınava geç kalınması, öğrencilerin kaygı düzeylerini artıracağından okula ulaşımda sorun yaşanmayacak bir zaman diliminde en geç saat 09.00’da okulda olunacak şekilde evden çıkılmalıdır.

Sınavlar arasında sorular hakkında konuşulmamalı

Öğrencilerin sınav arasında okul bahçesine çıkıp hava almaları, bir sonraki aşama olan sayısal oturuma hazırlıkta önemlidir. Birbirlerinin motivasyonlarını etkilememek adına sınav aralarında sorular hakkında konuşmamaları faydalı olacaktır. Sözel oturum artık geride kaldığı için sayısal oturuma kendilerini hazırlamalıdırlar.

Sınav Sonrası Öğrencilerin Olumlu Cümleler Duymaya İhtiyacı Var

Sınavını tamamlayıp okuldan ayrılan öğrencileri ebeveynleri güler yüzle karşılamalıdır. Sınavı nasıl geçmiş olursa olsun öğrenciler tüm yıl boyunca emek verdikleri bir sınavdan çıkmış olacağı için olumlu cümleler duymaya ihtiyaç duyacaklardır. Kendileri konuşmak isterse sınavının nasıl geçtiği hakkında konuşulmalıdır. Eğer sınav hakkında konuşmak istemiyorlarsa ısrarcı olunmamalıdır.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)