Liselerin taban puanları ikinci tercihlerden sonra belirleniyor ve herhangi bir nedenle boş kalan kontenjan olsa dahi bu puanın altında kalan öğrencilerin başvuruları kabul edilmiyor.
Bu durumu haksızlık olarak gören Zeka Oyunları Eğitmeni ve Beden Eğitimi Öğretmeni Tuna AYRAN'ın 'taban puan' veryansını ve önerisi ise şöyle:
LGS kayıt sistemi öğrenciler açısından büyük bir haksızlığa sebep olmaktadır. Her okulun belli bir kontenjanı bulunmakta ve öğrenciler birinci ve ikinci tercihlerinde girebilecekleri okullara tercih yapmaktadırlar. İkinci tercih sonunda okul taban puanları belirlenmekte ve bu puan altında kalan öğrenciler okul kontenjanı boş olsa dahi o okula nakil başvurusu yapamamaktadır.
Örneğin A okulunun kontenjanı 120 kişi; ikinci başvuruda 120 kişi dolmuş görünüyor. 120'nci kişinin puanı taban puan olarak belirleniyor. Örneğin ; 120'nci kişinin puanı 405 olsun, 121'inci kişi de 404.999 puan almış olsun, ancak bu kesin kayıt olmadığı için bu okula yerleşen 120 kişiden okulunu beğenmeyip özel okula geçenler olmaktadır. Örneğin ; 15 kişinin özel okula geçtiğini düşünürsek 120 kişi alması gereken okul 105 kişi alıyor ve sıralar boş kalıyor. Sırada o okulu bekleyen öğrenciler belirlenen taban puandan düşük puan aldıkları için 0,001 eksik puanla bile bu okullara giremiyorlar. Bu da çocuklar için büyük bir hak kaybına sebep olmaktadır.
Boş kalan kontenjanlara taban puan uygulamasının kaldırılıp yeniden başvuru alınarak başvuranlar arasından en yüksek puandan başlayarak eksik kontenjanlara öğrencilerin alınmasını talep etmekteyiz. Öğrencilerimiz pandemi koşullarında sınava hazırlanarak çok zorluk çekmiş ve bu durumdan dolayı haksızlığa uğramışlardır."