adscode
adscode

MEB Öğretmenleri Uyardı

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 4 ayrı TEOG kılavuzu yayınladı.

MEB Öğretmenleri Uyardı
Sınavlar

 Öğretmen, öğrenci, veli ve tercih danışmanlığı başlıklarında yayınlanan kılavuzda TEOG öncesi uyarılarda bulunuluyor, önerilere yer veriliyor.

Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin verimliliğin arttırılması amaçlanan bu çalışma kapsamında, eğitici öğretmenlerinin, illerindeki faaliyetlerde kullanmaları amacıyla örnek sunuları içeren "Öğretmen, Öğrenci, Veli ve Tercih Danışmanlığı" başlıklarında 4 kılavuz hazırlandı. 

Hazırlanan kılavuzlar, Bakanlığın internet sitesinden yayımlandı.

 

-Öğretmen kılavuzu

Öğretmenler için hazırlanan kılavuzda ise öğretmen-öğrenci ilişkisinin diğer ilişki türlerine göre eğitimin niteliği ve öğrencilerin akademik başarılarına büyük bir etki yarattığına dikkat çekilerek, öğretmenelere şu önerilerde bulunuldu:

"-Öğrencilerimizin önemli duygusal ve sosyal sorunlarını fark ettiğimizde ailesiyle görüşerek uzman yardımı almasına teşvik edelim

-Başarısız çocuklara yardımın en önemli öğelerinden biri başarı tecrübeleri yaratılarak güvenini güçlendirmektir. Öğrencimize bu kapsamda başarabileceği görev ve sorumluluklar verelim. Örneğin; sınıf gazetesi, müzik kulübü başkanlığı gibi.

-Öğrencilerimize sevgi ve saygı gösterelim, önce kendi önyargılarımızın farkında olalım.

-Öğrencilerimizi  ayrı ayrı tanıyarak onları farklı sosyo-ekonomik ve kültürel dünyalardan gelen farklı potansiyele sahip, bağımsız bireyler olarak kabul edelim. Değerlendirmelerimizi bu ölçüye göre yaptığımız takdirde "kıyaslama" yanılgısına düşmeyiz.

-Öğrencilerimize yönelttiğimiz beklenti düzeylerimizin farklı olmamasını, çeşitli etkenlere bağlı olarak değişik yaklaşımda bulunmamaya özen gösterelim. Şunu bilelim ki sözlü olmasa da beden dilimizle tüm davranışlarımız öğrencilerin tamamı tarafından dikkatle izlenmekte ve değerlendirilmektedir.

-Başarısız öğrenciyi sınıf içinde aşağılamak ve dışlamak, onu hiçbir şekilde başarıya yöneltmez. Tam tersine başarısızlık kaygısının pekişmesini sağlar.

 -Her dersin hangi tür çalışma tekniği gerektirdiğini en iyi kendi branş öğretmenleri bilir. Bu nedenle, kendi branşımıza ait çalışma yöntemlerini öğrencilerimizle paylaşalım.

-Öğrencilerimizin önemli duygusal ve sosyal sorunlarını fark ettiğimizde ailesiyle görüşerek uzman yardımı almasına teşvik edelim.

-Başarısız çocuklara yardımın en önemli öğelerinden biri başarı tecrübeleri yaratılarak güvenini güçlendirmektir. Öğrencimize bu kapsamda başarabileceği görev ve sorumluluklar verelim. Örneğin; sınıf gazetesi, müzik kulübü başkanlığı gibi.

-Öğrencilerimize sevgi ve saygı gösterelim, önce kendi önyargılarımızın farkında olalım. "

Ayrıca öğretmenlerden, öğrencilerini eleştirirken, eleştirinin kişiyle değil davranışıyla ilgili olduğunu göstermek için olumlu eleştiri ile başlayıp, olumlu eleştiri ile bitirmelerini içeren "Sandviç Tekniği"ni kullanmaları istendi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)