adscode
adscode

Öğrenciler En Çok Hangi İlçeleri Tercih Etti?

Üniversitelerin olduğu semtlerde kira fiyatları neredeyse yüzde 100 zamlandı. En çok talep gören ilçeler arasında Beşiktaş ilk sırada. Onu Avcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece izliyor.

Öğrenciler En Çok Hangi İlçeleri Tercih Etti?
Türkiye'den Haberler
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sonuçlarına göre, İstanbul'da üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerden bazıları barınmak için devlet yurtlarını ya da özel yurtları tercih edecek. Evde kalmak isteyenler ise üniversitelerine yakın bölgelerde kiralık ev aramaya başladı. Bu durum üniversitelerin bulunduğu semtlerde kira fiyatlarının artmasına neden oldu. 

TALEP DE ARTTI, FİYAT DA KATLANDI

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, üniversitelerin bulunduğu semtlerde kira fiyatlarının yüzde 100 arttığını iddia etti. Nizamettin Aşa, ocak ayından bu yana kiralık evlerde talep ve fiyat artışı gözlemlediklerini de söyledi. Nisan-mayıs ayına kadar fiyatların yüzde 30-40 arttığını, geçen yıl 1.000 lira olan bir evin şu anda 2.000 liraya tutulduğunu belirten Aşa, şöyle konuştu: 

ATAMA VE TAYİNLER ETKİLEDİ

“Özellikle haziran ve temmuz ayları da atamaların ve tayinlerin yapıldığı aylar. Bu durum da kiralık ev hareketliliğine neden oldu. En büyük etken ise üniversite öğrencileri. Yıllık öğrenci hareketliliği tahmini olarak 150-200 bin kişi. İstanbul'daki kiralık evlerin yüzde 20'si öğrenci hareketliliğinden etkileniyor." 

BEŞİKTAŞ, AVCILAR VE ÇEKMECE 

Aşa, üniversitelerin ikinci kayıt döneminde yurtlara yerleşmekten ümidini kesecek öğrenciler bulunduğu ve  öğrencilerin yurtlarda kalmak istemediğini dile getirdi. Öğrencilerin, sosyal hayatın içinde olmak istediğini, bu nedenle tercih edilen semtlerde fiyatların yükseldiğini aktaran Aşa, "Bunların başında da Beşiktaş geliyor. Üniversitelerin olduğu semtlerde kira fiyatları yüzde 100 arttı. Hatta bazı yerlerde yüzde 100’ün üzerine çıktı" diye konuştu. Aşa, Avcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece'nin de öğrencilerin kiralık ev aradığı bölgeler olduğunu belirtti. 

700 liradan 1.300 liraya fırladı 

İstanbul'un belirli bölgelerinde yakın zamanda 700-800 liraya güzel evler tutulurken şimdilerde 1200-1300 liraya ev bulunamadığını söyleyen Aşa, "Kadıköy merkez de Marmara Üniversitesi'nin burada olması nedeniyle rağbet görüyor. 

İstediği kadar zam yapamaz 

Kira zammı hesaplanırken ÜFE'yi geçmeyecek ölçüde belirleniyor. Bu uygulama işyerleri için uygulanmıyor. TÜİK tarafından 2015 Haziran ayında açıklanan verilere göre mülk sahipleri 2015 yılının ilk altı ayı itibarıyla kiracıya en fazla yüzde 6.52 oranında zam yapabilir.

200 bin kişilik hareket!

'Kira piyasası'nda, Bu yıl 200 bin kişilik öğrenci hareketliliği bekliyor. Üsküdar en çok talep gören ilçelere yakın olması nedeniyle tercih edilen yerler arasında bulunuyor. 

'Alternatif' semtlerde de kiralar arttı

EMLAKÇILAR Odası Başkanı Nizamettin Aşa, kentsel dönüşümün de kiraları yükselttiğini söyledi. Aşa ayrıca, şu bilgileri verdi: “Fiyatlar bir anda tavan yaptı. Bunun sebepleri arasında kentsel dönüşümün hızlanmasıyla evi yıkılacak vatandaşların kiraya çıkması da var. İkincisi yoğun bir şekilde Suriyeliler geldi, alternatif semtler dediğimiz Bağcılar, Güngören, Esenler, Avcılar, Esenyurt gibi yerlerde fiyat patlamasına sebep oldu. Suriyelilerin İstanbul'un batısına doğru kaymasıyla Bağcılar'da 400 lira olan bir ev 900 liraya çıkmaya başladı."

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)