adscode
adscode

Sadeleşmeyle hazırlık sınıfı ihtiyacı doğabilir

Mehmet İrday: "Yükseköğretime geçişte oluşacak akademik boşluk üniversitede telafi edilmeye çalışılacaktır."

Sadeleşmeyle hazırlık sınıfı ihtiyacı doğabilir
Eğitim
Güncelleme : 02-May-24 15:35

İrday Eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday, yeni müfredatta matematik dersi öğretim programını değerlendirdi: "Yeni Ortaöğretim Matematik dersi öğretim programını incelediğimizde matematik ve geometri konularında ortaöğretimin tüm seviyelerinde birbiri ile ilişkili sarmal bir yapı oluşturulmak istenmiştir.Mevcut Ortaöğretim programında yer alan konuların birçoğunun sınıf seviyeleri değiştirilmiş , konu ve ünite adlarının birçoğunda değişikliğe gidilmiştir.Ama en önemli değişiklik konuların kazanımlarına ait alt başlıkların birçoğunun sadeleştirme yapılarak kaldırılması olmuştur.

Birçok konu sadeleştirme mantığıyla program dışında kalmış, üniversiteye geçişte matematikteki en önemli konulardan olan Limit ve Türevin içeriği çok kısmi olarak arttırılmasına rağmen İntegral konusunun tamamen programdan kaldırılması büyük bir eksiklik olarak görünmektedir. Buna karşın matematik dersinin içinde yer alan İstatistike ait kazanımların ise arttırıldığı görülmektedir.

Yeni programda yer alan “farklılaştırma” ve “zenginleştirme” bölümleri ile ilgili yapılan tanımlamalara baktığımızda aslında oldukça zengin kazanımlardan oluştuğunu görüyoruz. Ancak bu bölümlerin ders kitabında bulunmayacak olması ve dolayısıyla sınavlarda sorulamayacak olması reel anlamda çok az sayıda öğrencinin bu kazanımlardan yararlanabileceğini bize göstermektedir.

Konu içeriklerinin azaltılması yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin hazırlandıkları sınavlarda da ciddi bir alt yapı eksikliği yaşamalarına neden olacaktır.

Ama en önemlisi Türkiye'de üniversite sınavına hazırlanmak isteyen öğrenciler için Temel Bilimler, Mühendislik Fakülteleri, İktisadi ve İdari Bilimler vb. Fakültelerin birinci sınıfında ciddi bir akademik eksiklik ortaya çıkaracağından ilerleyen dönemlerde bu fakültelerde bir yıllık bilimsel hazırlık programlarının eklenmesine neden olacaktır. Yani Yükseköğretime geçişte oluşacak bu akademik boşluk üniversitede telafi edilmeye çalışılacaktır."

 

                


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)