adscode
adscode

Seçilme kriterleri?

Rektörlükle ilgili tartışmaların sona ermesi için her üniversitenin kendi misyonu ve vizyonu çerçevesinde kriterler belirlemesini dün uzun uzadıya dile getirmiştik.

Seçilme kriterleri?
Milliyet Diyalog

Peki, kriterler sadece rektörlük makamları için mi söz konusu olmalı?

Diğer makamlar için kritere gerek yok mu?..

Tam aksine, temsil hakkı olan her makam için mutlaka seçme ve seçilme kriterleri getirilmelidir.

Bu sadece akademik ya da siyasi makamlar için değil, her türlü makam için söz konusu olmalı ve liyakat, olmazsa olmazların en başında gelmelidir.

Biz genelde seçim hakkı olanlar için kriterler koyarız ama o konuda da fazla detaya girmeyiz.

Örneğin, şunlar şunlar seçime katılabilir, oy kullanabilir ya da yönetici seçilebilir deriz ama ayrıntıya girmeyiz. Oysa, temsil görevi yüksek makamlarda ayrıntılar çok önemlidir. Çok daha önemlisi, her görev için aynı kriterleri dayatmak hataların en büyüğü olur.

Çağdaş eğitim sistemlerinde, bireye yönelik eğitim programları öne çıkıyor.

Neden? Çünkü hiçbir çocuk birbirinin aynı değil. İlgi ve yetenekleri de farklı, beklentileri de!

Bırakın farklı kentleri, bölgeleri, ülkeleri, aynı ailede yetişen çocuklar bile birbirinden çok farklı özelliklere sahipken, hepsine aynı eğitimi dayatmak ne kadar doğru?

İşin doğrusu, temel değerleri ve yetkinlikleri kazandırdıktan sonra çocukların ilgi, yetenek ve gelecekten beklentileri doğrultusunda kişiye özel yol haritaları çizmektir. Ama bunu bırakın hayata geçirmeyi, aklımızın ucundan bile geçirmiyoruz.

Rektörlük tartışmaları, keşke, beraberinde, tüm makamlara ve kişilere yönelik kriterlerin ele alınmasını getirse. İşte o zaman, böylesi gerginlikler bir daha hiç yaşanmayacağı gibi, hemen her alandaki verimlilik ve temsil gücü de fazlasıyla artacaktır!..

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)