adscode
adscode

Sığınmacıların eğitimi için yollara düştüler

İstanbul'da karşılaşan ve ardından yollara düşen Estonyalı üniversite öğrencisi Heli Aomets ile İtalyalı Maria Carla Lostrangio, sığınmacı çocukların eğitimi için 13 ülkeyi ziyaret ederek yardım toplamayı…

Sığınmacıların eğitimi için yollara düştüler
Eğitim
İstanbul'da karşılaşan ve ardından yollara düşen Estonyalı üniversite öğrencisi Heli Aomets ile İtalyalı Maria Carla Lostrangio, sığınmacı çocukların eğitimi için 13 ülkeyi ziyaret ederek yardım toplamayı hedefliyor.

Sırt çantaları ve yanlarından ayırmadıkları kırmızı armut koltukla sığınmacı çocuklar için Avrupa'yı gezen ikili, otostop çekerek Türkiye'den Makedonya'ya ulaştı.

Öğrenci değişim programı kapsamında İstanbul'a giden Aomets ile üniversite eğitimini tamamladıktan sonra "ilginç bir iş" bulma arayışıyla Ankara'yı ziyaret eden Lostrangio'nun yolu İstanbul'da tesadüfen kesişmiş. Nisan ayında İstanbul'daki bir konserde tanışan ikili, ülkeleri gezerek sığınmacıların eğitimine katkıda bulunma fikrinin nasıl doğduğunu AA muhabirine anlattı.

Aomets, konser alanına yakın bir sokakta koltuk bulduklarını anlatarak, "İlk başta bunu eve almayı düşündüm ancak Carla bu koltukla gezip dolaşabileceğimiz yerleri bir düşünelim dedi. İlk önceleri koltukla gezmek garip geldi. Bulduğumuz koltuğu daha kullanışlı hale dönüştürecek bir ölçüye getirmemiz gerektiğini düşündük." dedi.

Yolculuklarına Ankara'dan başladıklarını, daha sonra Bursa, Selanik ve Gevgeli'den geçerek Üsküp'e doğru ilerlediklerini belirten Aomets, yanlarından ayırmadıkları koltukla 13 ülkeyi ziyaret etmeyi planladıklarını ifade etti.

"Onlara yardımın tek yolu çocuklarına eğitim"
Aomets, gittikleri her ülkede ve her şehirde halka sığınmacıların da insan olduğunu ve bu kimselerden korkulmaması gerektiğini anlatmayı amaçladıklarını dile getirerek, bu geziyle ayrıca insanlarda sığınmacı çocuklara karşı duyarlılık oluşturmayı ve onların eğitimi için yardım toplamayı hedeflediklerini aktardı.

İtalyalı Lostrangio da Ankara'da sığınmacı çocuklar için farklı etkinlikler düzenleyen bir grubun üyeleri olduklarını anlatarak, "Ankara'da gönüllü çalışmalarda bulundum. Arkadaşlarla sığınmacıların sorunlarını, sıkıntılarını anlamak için onları ziyaret ettik. Onlara yardım etmemizin tek yolunun, çocuklarına eğitim vermek olduğunu anladık. Seyahatimizin ortaya çıkma kaynağı da bu oldu." diye konuştu.

İlk adım Türkçe, Arapça ve İngilizce öğretmek
Sığınmacı çocukları eğitmek için attıkları ilk adımın onlara Türkçe, Arapça ve İngilizce öğretmek olduğunu kaydeden Lostrangio, kendilerine bu konuda destek olan Keçiören Belediyesine de teşekkür etti.

Lostrangio, Avrupa'da yaşayan insanların da bu konu hakkında neler düşündüğünü merak ettiklerini ifade ederek, "Çünkü sığınmacı meselesi, çok büyük bir mesele olmasına rağmen insanlar bunun üzerine tartışmıyor. Bu seyahat ile sığınmacı çocukların eğitimi için yardım, destek, bağış, fon gibi her türlü yardımı biriktirip eğitim verilen çocuk sayısını da arttırıyoruz." dedi.

Halen 66 sığınmacı çocuğun eğitimine destek olduklarını aktaran Lostrangio, "Bu sayının daha da fazla olması için planımız, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya, Hırvatistan, İtalya, Slovenya, Bosna Hersek ve Avusturya gibi ülkelere gitmek. Her gün farklı bir şehirde olacağız. Bize yardım etmeleri için yerel organizasyonlarla da iletişim içindeyiz. Her şehirde etkinlikler düzenleyerek halka çocuklara nasıl yardım edebileceklerini anlatacağız." şeklinde konuştu.

Seyahatleri boyunca karşılaştıkları zorluklardan söz eden Aomets, "Dedeağaç'ta iki buçuk saat kadar bekledik. Çanakkale yakınlarında da bir keresinde polis bizi durdurdu ancak kendimizi ve etkinliğimizi anlattıktan sonra sorunsuz şekilde yolumuza devam etik." ifadesini kullandı.

Aomets, yemek ve içecek konusunda da kimi zaman sorunlar yaşadıklarını belirterek, sınır geçişleri sırasında da kimi zaman beklediklerini söyledi.

Otostopla seyahat etmenin zorluklarına işaret eden Aomets, "Türkiye'de otostopla seyahat etmek çok kolay ancak diğer ülkelerde insanlar bu kadar açık değil ve bizi alacak bir araba bulmak daha fazla zaman alıyor. Güneş altında saatlerce kalmamız da bir diğer sıkıntımız." dedi.


AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)