adscode
adscode

Sıralardan sahalara!

TOKİ Atakent Spor Lisesi’nin Türkiye’de ve dünyada şampiyonluklara imza atan öğrencileri, şimdiden büyük kulüplerin radarına girdi.

Sıralardan sahalara!
Lise
Güncelleme : 01-May-23 13:42

Geleceğin başarılı sporcu, yönetici ve antrenörlerini yetiştiren spor liselerine ilgi her geçen gün artıyor. Bu okullarda öğrenciler, liseden itibaren hem uygulamalı spor dersleri alıyor hem de matematik, tarih gibi derslerle akademik eğitimlerini sürdürüyorlar. Ayrıca spor tarihi, sosyolojisi, yönetimi, psikolojisi gibi dersler de gören öğrenciler, eğitimli sporcular olarak mezun oluyorlar. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre okurken bir yandan da kariyerlerini devam ettiren öğrenciler arasında futbol, voleybol, basketbol, boks, tekvando gibi farklı branşlarda Türkiye ve dünya dereceleri alanlar dahi var. 2022 verilerine göre Türkiye genelinde 72 ilde, 92 spor lisesinde, 23 binin üzerinde öğrenci bulunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu sayıyı, 81 ilde en az bir spor lisesi olmak üzere 102 spor lisesine çıkarmayı hedefliyor. İstanbul Küçükçekmece’de ziyaret ettiğimiz TOKİ Atakent Spor Lisesi de bunlardan biri. 385 öğrencisi bulunan lise, öğrencilerinin İstanbul, Türkiye ve dünya genelindeki başarılarıyla dikkat çekiyor. Okul Müdürü Mehmet Akıncı ile bu başarıları konuştuk.

HER ALANDA İDDİALILAR

Atatürk’ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim” sözünden hareketle eğitim verdiklerini kaydeden Akıncı, okulda çok sayıda milli ve lisanslı sporcu olduğunu belirterek “Okulumuz il ve ilçe çapında futbol, basketbol, voleybol, masa tenisi, atletizm, boks, tenis, yüzme, satranç, jimnastik gibi birçok alanda müsabakalara iştirak etmiş ve çok miktarda kupa ve madalya kazanmıştır” dedi.

Akıncı, dersler hakkında da şu bilgileri verdi: “9. sınıfta 11 saat; 10. sınıfta 13 saat; 11. sınıfta 22 saat; 12. sınıfta 24 saat olmak üzere spor anatomisi, spor psikolojisi ve sosyolojisi, antrenörlük eğitimi gibi dersler bulunuyor. Liseden mezun olanlara Yardımcı Antrenörlük Belgesi de veriliyor.”

 

ŞAMPİYONLARIN OKULU

Okulda Türkiye ve dünya dereceleri alan, milli takıma seçilen çok sayıda öğrenci var. Eğitimleriyle beraber spor kariyerlerine devam eden öğrenciler, spor lisesini seçtikleri için memnunlar. Ancak spor lisesi mezunlarına üniversitelerin ilgili bölümlerinde ek puan verilmesini talep ediyorlar. Sporcular için gıdanın önemine dikkat çeken öğrenciler, spor liselerinde yemek desteği sunulmasını ve okulların fiziki olanaklarının güçlendirilmesini de istiyorlar. Öğrencilerin görüşleri şöyle:

Batuhan Fazıl: Beşiktaş U-15’te oynuyorum. Sıradaki hedefim Beşiktaş ile Türkiye Şampiyonluğu yaşamak ve aday kadrosunda olduğum milli takımda kalıcı olmak. Hayatımda sporun olmasını her zaman istediğim için bu okulu seçtim. Sporu seven ve hedefinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu olan herkes için öneriyorum.

Enes İlhan: Başakşehir U-16’da oynuyorum, milli sporcuyum. Bir yandan spor kariyerime başlamış durumdayım bir yandan da eğitim alıyorum. Spor hedefi olanlar için lisemizi öneriyorum.

Yağmur Teke: Milli sporcuyum. Boksta Türkiye şampiyonluğum var. Antrenör ya da beden eğitimi öğretmeni olmak istediğim için burayı seçtim. Matematik gibi derslerde zorlandığım oluyor ama üniversite için bu dersler de şart.

Furkan Koçak: Galatasaray’da futbol oynuyorum. Milli Takım U-15’te kaptanım. Mezuniyette yardımcı antrenörlük belgesi alıyoruz. O da bizim için güzel bir seçenek. Sporu eğitimle birlikte götürmeliyiz.

Emine Öztekin: Tekvandocuyum. Avrupa 3.’sü oldum. Türkiye’de ve İstanbul’da derecelere girdim. Ablam da milli tekvandocu, onun yönlendirmesiyle bu okula kaydoldum, çok memnunum.

Emine Öztekin, Enes İlhan, Mehmet Akıncı, Bekir Altürk, Furkan Koçak, Yağmur Teke.

YETENEK SINAVIYLA ALIYOR

LGS şartı bulunmayan spor liseleri, yetenek sınavıyla öğrenci kabul ediyor. Her yıl haziran ayında ön kayıtlar alınıyor, temmuzda da yetenek sınavı yapılıyor. Ortaokul başarı puanının yüzde 30’u, yetenek sınavının yüzde 70’i alınarak hesaplanan sınav sonucuna göre öğrenciler kayıt hakkı kazanıyor.

Sınavın içeriği hakkında bilgi veren Beden Eğitimi Öğretmeni Bekir Altürk şunları söyledi: “Öğrenciler çok aşamalı bir yetenek sınavından geçiriliyor. Vücut esnekliği testi, koordinasyon parkuru, fotosel eşliğinde kısa mesafe testi ve ritim testi bulunuyor. Örneğin denge tahtasında koşarak geçiş, futbol kalesine şut, huniler arasında top götürüp getirme, 20 metrelik sürat koşusu gibi aşamalar var. Böylelikle öğrencilerin çabukluğu, çevikliği, dayanıklılığı ölçülüyor.”


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)