adscode
adscode

Tarihi ana tanıklık ettiler

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Dragon Kapsülü'nün fırlatma törenine dair izlenimlerini paylaştı.

Tarihi ana tanıklık ettiler
Bilim Teknoloji
Güncelleme : 02-Feb-24 18:17

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı uzaya taşıyan Dragon kapsülü, 19 Ocak’ta Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatılmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bazı üniversite rektörlerini ve bilim insanlarını da fırlatma törenine katılımları için Florida’ya davet etmişti. Törene katılan isimlerden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, izlenimlerini paylaştı.

Fırlatmayı ABD’de çalışma yapan Türk akademisyenlerle birlikte takip ettiklerini kaydeden Aydın, “Türkiye’nin uzaya gidecek ilk uzay yolcuları arasında yedek olarak seçilen Tuva Cihangir Atasever ile beraber ABD’ye geldik. Fırlatmayı ABD’de çalışma yapan Türk hocalarımızla birlikte takip ettik. Teknik nedenlerle iptal edilği gün büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Uçak bileti ve otellerimizi değiştirip diğer günü beklemeye başladık” dedi


Fırlatma günü büyük bir heyecan yaşandığını aktaran Aydın, “Hep beraber bu heyecanı yaşamak bizi çok mutlu etti. Bir araya gelerek İstiklal Marşı okuduk ve sloganlar attık. Milli duyguların yükseldiği önemli bir andı. Fırlatma sırasında güvenlik nedeniyle uzak olmamıza rağmen şiddetli gürültü ve titreşimi belirgin şekilde hissettik. Astronotların neler hissettiğini tahmin bile edemedim” diye konuştu.

Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı SpaceX'e ait uzay aracı fırlatıldı

'Üniversitemize davet edeceğiz'
Uzay yolculuğunun birçok çocuğa ilham vereceğini aktaran Aydın, “Uzay araştırmaları ve havacılıkla ilgili birçok gelişmeye zemin hazırlayabilecek ilki yaşamanın gururunu hissettik. Gezeravcı, ülkemize döndükten sonra üniversitemize davet ederek öğrencilerimizle onu bir araya getirmeyi, uzaydaki tecrübelerini bizlerle paylaşmasını arzuluyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)