adscode
adscode

TÜBİTAK ile CERN güçlerini birleştirdi

TÜBİTAK ile CERN arasında, İsviçre'de "Çerçeve İşbirliği Anlaşması" imzalandı. Söz konusu anlaşmayla, Türk araştırma camiasının CERN imkanlarından daha fazla yararlanması hedefleniyor.

TÜBİTAK ile CERN güçlerini birleştirdi
Bilim Teknoloji
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) arasında, "Çerçeve İşbirliği Anlaşması" imzalandı. Anlaşmayla, iki kurum arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve Türk araştırma camiasının CERN imkanlarından daha fazla faydalanması amaçlanıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Haseki̇oğlu liderliğinde bir heyet, CERN'i ziyaret etti.

Heyet üyeleri, evreni oluşturan temel kuvvetleri ve maddenin temel yapısını araştırmak için 35 ülkeden toplam bin 800 fizikçinin görev aldığı ATLAS Deneyi hakkında bilgi aldı.

Uluslararası Uzay İstasyonu üzerinde harici modül olarak çalışmak üzere tasarlanan son teknoloji parçacık fiziği dedektörü deneyini de inceleyen heyet üyeleri, CERN ile TÜBİTAK'ın olası iş birliği alanlarına ilişkin görüşmeler yaptı.

CERN'deki Türk öğrenci ve araştırmacı sayısı artırılacak
CERN ile TÜBİTAK'ın altyapı ve iş gücü potansiyelinin masaya yatırıldığı görüşmelerde, hızlandırıcı teknolojisi altyapısının Türkiye'ye kazandırılarak ülkenin bölgede teknoloji lideri haline gelmesi için yapılacak çalışmalar da gündeme geldi. Bu kapsamda, hadron terapi merkezinin kurulması, elektronik sistemler ve yeni yazılımların geliştirilmesiyle CERN'deki Türk öğrenci ve araştırmacı sayısının artırılması için yeni destek programlarının oluşturulması ele alındı.

Görüşmeler neticesinde TÜBİTAK ve CERN yetkilileri arasında, "Çerçeve İşbirliği Anlaşması" imzalandı. Anlaşmayla, görüşülen konuların hayata geçirilmesi, iki kurum arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve Türk araştırma camiasının CERN imkanlarından daha fazla faydalanması hedefleniyor. Bundan sonraki süreçte, TÜBİTAK ve CERN'in stratejik hedefler kapsamında uzmanlıklarını paylaşarak iş birliği içinde çalışmalarını sürdürmeleri bekleniyor.

CERN
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, 1954 yılında Cenevre'de kuruldu. Dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı olan CERN, üye ülkelerin kendi bütçe olanaklarıyla gerçekleştiremeyecekleri araştırmaları ortak olarak yürütebilmek amacıyla inşa edildi.

Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Romanya ve Yunanistan'ın üye olduğu CERN'de, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Rusya da gözlemci statüsünde bulunuyor.

Atılan adımlar neticesinde Türkiye de CERN'e "ortak üye" konumuna geldi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)