adscode

Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı açıklandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'de bulunan yabancı öğrenci sayısını açıkladı.

Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı açıklandı
Üniversite

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Bursa Teknik Üniversitesince gerçekleştirilen Arama Konferansı’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa’yı ziyaret etti.

Özvar, Bursa’da ilk olarak Bursa Teknik Üniversitesini ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar’dan üniversitede yürütülen çalışmalara ve akademik faaliyetlere ilişkin bilgi aldı. Özvar daha sonra üniversitenin senato toplantısına katıldı.

Özvar, Bursa Teknik Üniversitesince “2030’da Nasıl Bir BTÜ?” temasıyla gerçekleştirilen Arama Konferansının açılış konuşmasını yaptı. “Türk Yükseköğretiminin Gelecek Vizyonu” başlıklı konuşmasında Özvar, Türk yükseköğretiminin dünya ölçeğinde rekabetçi, yenilikçi, sürdürülebilir ve her bakımdan nitelikli bir yapıya sahip olabilmesi için çalıştıklarını belirterek, ortaya konan her türlü görüş ve önerinin bu yöndeki çalışmalarına katkı sağlayacağını ifade etti.

Kalite odaklı ve akademik performansa dayalı yönetim anlayışını benimseyen; çeşitliliği teşvik eden, üniversite-sektör iş birliği modellerini destekleyen; ulusal, bölgesel ve küresel sorunlara duyarlı, yenilikçi ve rekabetçi bir yükseköğretim sistemi oluşturmak için çalıştıklarını ifade eden Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerin birbirine benzemesini değil, ayrışmasını istiyoruz. Üniversiteler birbirinden farklılaştıkça verimliliğin, etkinliğin ve iş birliğinin de arttığını görüyoruz.” dedi.

Bir devlet üniversitesinin istikbaline yönelik olarak “Üniversite olarak ben nereye yönelmeliyim?” sorusunu sormasının fevkalade önemli olduğunu vurgulayan Özvar, “Üniversitelerimizin daha güçlü ve rekabetçi ve üretken kılmak adına yaptıkları tüm çalışmaları önemsiyor, destekliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“Üretken yapay zeka kullanımına dair etik rehber hazırladık”

 Özvar, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veriyi Türkiye açısından son derece stratejik bir mesele olarak gördüklerini ve bu alanlar üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Yapay zeka konusunda yürüttükleri çalışmaların sonucunda, alan uzmanı hocaların da katkılarıyla Yükseköğretim Kurumlarında Bilimsel Araştırma ve Yayın Faaliyetlerinde Üretken Yapay Zekanın Kullanımına Dair Etik Rehber hazırladıklarını belirten Özvar, Yükseköğretim Genel Kurulu’nda onaylanan söz konusu rehberin önümüzdeki hafta üniversitelere gönderileceğini duyurdu. Özvar, rehberin her alanda hızla gelişen Üretken Yapay Zekâ kullanımına dair riskleri ve fırsatları anlamaya, değerlendirmeye, risklere karşı önlem almaya katkı sağlamak üzere yükseköğretim kurumlarını bilgilendirmek amacıyla hazırlandığını belirtti.

“Hedefimiz uluslararası öğrenci sayısında dünyada ilk 5’e girmek”

Konuşmasında uluslararasılaşmanın Yükseköğretim Kurulu ve üniversiteler için önemine işaret eden Özvar, “Üniversitelerimize seslenmek istiyorum: Uluslararası öğrencilerinize sahip çıkın. Yükseköğretimin uluslararasılaşması Kalkınma Planlarına girmiş Türkiye’nin temel stratejik hedeflerinden biridir." dedi.

Türkiye’de 198 farklı ülkeden 350 bine yakın uluslararası öğrencinin yükseköğrenim gördüğünü ifade eden Özvar, “Ülkemiz dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına girmiş ve yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline gelmiştir. Hedefimiz bu alanda dünyada ilk 5’e girmektir. Dünyanın farklı yerlerinden gelen uluslararası öğrenciler ülkemizde barış ve huzur içinde eğitim hayatlarına devam etme olanağı bulmaktadır.” şeklinde konuştu. Özvar şöyle devam etti:

“Üzülerek ifade etmek isterim ki son zamanlarda uluslararası öğrencilere karşı yoğun bir olumsuz algı yaratılmıştır. Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin yaklaşık %95’i eğitimlerini kendi imkanlarıyla sürdürmekte ve ülkemizin gönüllü elçileri olarak ülkelerine dönmektedirler. Uluslararası öğrencilerin mevcudiyeti Türk vatandaşı öğrencilerimiz için herhangi bir hak kaybına neden olmamaktadır. Bu bakımdan, uluslararası öğrenciler konusuna bir düzensiz sığınmacı ya da göçmen sorunu olarak bakmak yanlış bir tutumdur. Ülkemizin bir uluslararası yükseköğretim merkezi olmasını engelleyecek her türlü söz ve davranıştan uzak durulması büyük önem arz etmektedir.”

Özvar Konferansın ardından Robotlar ve Akıllı Sistemler alanında uzmanlaşan üniversite olan Bursa Teknik Üniversitesinde Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezini ziyaret etti ayrıca Türk vatandaşı ve uluslararası öğrencilerle sohbet etti.

“Öğrenci beklentilerini dikkate almayan yükseköğretim yönetimi başarılı olamaz”

Özvar, Bursa Uludağ Üniversitesi’ni de ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’dan üniversitede sürdürülen faaliyetlere ilişkin bilgi aldı.

Özvar, akademisyenlerle de bir araya gelerek sohbet etti. Akademik ve idari personelin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Özvar; “Öğrenci beklentileri değişmeye başladı. Bu beklentileri dikkate almayan bir yükseköğretim yönetimi ne ülke çapında ne de üniversite ölçeğinde başarılı olamaz. Bu bakımdan üniversite yöneticileri öğrencilerin beklentilerini, isteklerini ve hayallerini dikkate almak durumundadır. Devlet üniversitelerinde bazen bu konuya itirazlar gelebiliyor. Biz bu noktada her türlü desteği vermeye hazırız. Avrupa’da bazı ülkelerde kapanma noktasına gelen üniversiteler var. Dünyanın farklı yerlerinde öğrenci beklentilerinin ön plana çıkarıldığı yenilikçi girişimlere rastlıyoruz. Bu konu artık önemli bir parametre haline gelmiş durumundadır.” dedi.

Özvar, temasları kapsamında Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ı makamında ziyaret etti. Özvar ayrıca 1844 yılında Sultan Abdülmecit’in Bursa gezisi nedeniyle, dönemin Bursa Valisi Mehmet Salih Paşa tarafından av köşkü olarak yaptırılan Hünkar Köşkü’nü gezdi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’a Bursa ziyaretinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman eşlik etti.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)