adscode

YKS adayları için son uyarılar: Beslenme ve uykuya dikkat edin

Adayların artık ders çalışmayı bırakması, uykusuna, yemeğine dikkat etmesi gerekiyor. Sınav günü sorun yaşamamak için sınava giriş belgesi, nüfus cüzdanı bugünden hazırlanmalı.

YKS adayları için son uyarılar: Beslenme ve uykuya dikkat edin
YKS
Güncelleme : 08-Jun-24 11:25

Üniversiteye girme hayaliyle aylar hatta yıllardır hazırlanan adaylar için sınav günü geldi. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre 3 milyon 120 bin 878  adayın yarışacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), yarın ve pazar günü düzenlenecek. YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) yarın saat 10.15’te başlayacak. TYT’de Türkçe testinde 40, Sosyal Bilimler’de 20, Temel Matematik’te 40, Fen Bilimleri’nde de 20 olmak üzere toplam 120 soru yer alacak.

Pazar günü saat 10.15’te başlayacak ikinci oturum Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) ise Türk Dili ve Edebiyatı/Sosyal Bilimler-1 testinde 40, Sosyal Bilimler-2’de 40, Matematikte 40 soru, Fen Bilimleri’nde 40 soru sorulacak. Aynı gün saat 15.45’te başlayacak Yabancı Dil Testi (YDT) de Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden yapılacak. Sınavda 80 soru yer alacak.  

‘YENİLİĞE İHTİYAÇ YOK’

Sınava saatler kala adaylarda heyecan dorukta. Uzmanlar son gün ders çalışmayı önermiyor ancak aday kendini eğer iyi hissedecekse bugün de ders çalışılabileceğini söylüyorlar. Yine bugün beslenmeye dikkat etmek, ağır sporlardan kaçınmak, çok erken ya da çok geç uyumamak da sınava hazır olmak için önemli. Son gün yapılması gerekenlerle ilgili bilgi veren Beykoz Doğa Koleji Lise Müdürü Pınar Arar “Son gecenin heyecanı adayı uykusuz bırakabiliyor. Son günü dinlenerek geçirmek gerekir. Sağlıklı olduğu fikriyle daha önce hiç denenmemiş bir beslenme şekline geçmeyi riskli buluyorum. Adayı yoracak hiçbir yeniliğe ihtiyaç yok” dedi.

Sınav saati uyarısında da bulunan Arar, “Adaylar YKS gününden önce sınav yerini ve bu yere varış zamanını mutlaka kontrol etmeli. Çok erken gidip kapıda strese girmek ya da geç kalma kaygısıyla baş etmek kimseye iyi gelmez” diye konuştu.

‘TEKNİĞİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN’

Her adayın kendine özel sınav çözme yöntemi var. Kimi turlama tekniği kullanırken kiminin de test sırası farklı oluyor. Sınava hazırlanırken kullanılan tekniğin sınavda değiştirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Arar şunları söyledi: “Kendinizi alıştırdığınız yöntemden vazgeçmeyin. Her öğrencinin sınav stratejisi farklı olabilir ve yine her aday güçlü ve zayıf yönlerini en iyi kendi bilir. Sınavda nasıl bir yol izleyeceğini önceden belirlemiş bir aday daha rahat ve kontrollü olacaktır.”

Adayları en çok zorlayan şeyin zaman sınırı olduğunu belirten Arar, şu önerilerde bulundu: “Uzun soru kalıpları artık sınavların vazgeçilmezi. Bu nedenle adayların zor sorularda takılıp kalmamaları, yapabildikleri soruları öncelikle çözmeleri avantajlı. Daha sonra zamana göre, kademeli olarak geri dönüp yapılamamış sorulara bakılabilir ama burada da en çok gördüğümüz şey kaydırma hataları.”

EN GENÇ ADAY 15 YAŞINDA

YKS’ye başvuran adayların 1 milyon 580 bin 984’ü kadın, 1 milyon 455 bin 961’i erkek. Başvuranlar, 17-23 yaş arasında yoğunlaşmış durumda, 50 yaş ve üzeri 26 bin 331 adayın başvurusu bulunuyor. 34 yaş üstü kadın aday sayısı ise 118 bin 923. En genç aday 15, en yaşlı aday 85 yaşında. 1 milyon 404 bin 156 aday ise ilk kez sınava başvuru yaptı.

SORU KÖKÜNÜ İYİ OKUYUN

YKS’de 4 yanlış cevap, 1 doğruyu götürecek. O nedenle adayların hata yapmamak için sınavda soruları çözerken şu detaylara dikkat etmelerinde yarar var:

*Sorularda bütün seçenekleri okumadan cevabı işaretlemeyin.

*Soru köklerindeki ‘değildir, ‘yanlıştır’ gibi olumsuz ifadelere dikkat edin.

*Sorulara, “Bu kadar kolay olabilir mi?” diye önyargılı yaklaşmayın. Uzun metinlerden oluşan soruları da çok zordur diye düşünmeyin. Bu tarz sorularda bazen cevap metinlerde gizlidir.

*Paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun. Böylece paragrafı okurken nereye dikkat edeceğinizi bilirsiniz.

*Cevapları optik forma soruları çözdükçe işaretleyin. Çünkü topluca işaretleme yapılırken boş bıraktığınız sorular veya dikkatsizlik nedeniyle kaydırma yapma, yanlış işaretleme ihtimaliniz çok yüksek.

BELGELERİNİZİ HAZIRLAYIN

Sınav günü sorun yaşamamak için adayların bugünden hazırlıklarını yapmaları gerekiyor:

*Sınava giriş belgesinizi, T.C. kimlik kartını veya pasaportunuzu hazırlayın.

*Sınav sabahı trafik ve sınava yetişememe stresi yaşanmamak için ulaşım güzergahını farklı seçeneklerle planlayın.

*Sınav günü giyeceğiniz kıyafetleri akşamdan hazırlayın. Sizi sıkmayacak, pamuklu ve rahat kıyafetler tercih edin.

*Ailenizle veya arkadaşlarınızla bir araya gelebilirsiniz. Sınav yerine tatil planları gibi konuları konuşabilirsiniz.

*Sınavdan önce gözünüzü ve zihninizi yoracak dijital ortamdan uzak durun.

YANINIZDA BULUNDURMAYIN!

Adaylar, şeffaf pet şişe içerisindeki suyun yanı sıra alyans, şeffaf numaralı gözlük, başörtüsü için kullanılan toplu iğne, para, anahtarlıksız basit ev anahtarı, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka, basit piercing ile sınava katılabilecekler. Bunların dışında çanta, cüzdan, cep telefonu, saat gibi her türlü eşya yasak.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
casino siteleri deneme bonus veren siteler 2025 runtobet güncel giriş